Τρεις στους δέκα μαθητές γυμνασίου ή λυκείου έχουν πέσει θύματα bullying στο σχολείο τους. Η απόπειρα αυτοχειρίας ενός 16χρονου στην Πάτρα, μετά τη διαπόμπευσή του στο διαδίκτυο από συμμαθητή του, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο, τις συνέπειες που έχει το bulling στην ψυχοσύνθεση των ανηλίκων.
Ο 16χρονος είχε πέσει επανειλημμένα θύμα bullying από έναν συμμαθητή του στην πρώτη Λυκείου. Τα δύο παιδιά φοιτούν σε σχολείο της Πάτρας. Ο νεαρός Τέλης στις συνεχείς προκλήσεις δεν αντιδρούσε, μέχρις ότου είδε μια ανάρτηση στα social media, με την οποία επιχειρούσαν να γελοιοποιήσουν τον ίδιο και την μητέρα του:
Όπως δήλωσε η μητέρα του: «Είδα ότι απομονώθηκε, είχε κλειστεί στο δωμάτιο του και δεν ήθελε ούτε να φάει, αυτό διήρκεσε περίπου τρεις ημέρες, δεν μας είχε πει τι τον προβληματίζει. Χτες το βράδυ κατά τις 11 η ώρα μου λέει: Μαμά θέλω να φύγω, να βγω λίγο έξω να πάρω λίγο αέρα, δεν αισθάνομαι καλά. Στη συνέχεια μου λέει: Έλα να σου δώσω ένα φιλάκι, μπορεί να μην έχεις την ευκαιρία να με ξαναφιλήσεις».
Το γάβγισμα του σκύλου του και η αγωνία των δικών του έγιναν η σωτηρία του. Στην ταράτσα έτρεξε ο πατέρας του και σοκαρισμένος αντίκρισε το παιδί του να στέκεται στο γείσο, έτοιμο να πέσει στο κενό, σύμφωνα με την ΕΡΤ:
Από την πλευρά του ο πατέρας του ανέφερε ότι: «Είδα τον μικρό τελείως στην άκρη έτοιμο να πέσει από κάτω, όχι για τον ξυλοδαρμό στο σχολείο αλλά για την σεξιστική φωτογραφία που δημοσίευσε ένας συμμαθητής του στο instagram».
Νωρίς το πρωί ενημερώθηκε η διεύθυνση του σχολείου, η οποία αναμένεται να λάβει μέτρα. Οι γονείς του 16χρονου με την βοήθεια ψυχολόγου προσπαθούν να βοηθήσουν το παιδί τους να ξεπεράσει τα όσα βίωσε. Εναντίον του προκλητικού μαθητή κατέθεσαν μήνυση για ξυλοδαρμό και εξύβριση.
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Υπ. Παιδείας:
-το 32,98% των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δήλωσε ότι έχει βρεθεί στον ρόλο του θύματος ενώ
-το 30,84% των μαθητών δήλωσε ότι έχει βρεθεί στη θέση του θύτη.
Στον αντίποδα ένα 63,90% των μαθητών δήλωσε ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει θύμα φαινομένων βίας ή εκφοβισμού και ένα 67,62% δεν έχει βρεθεί ποτέ στον ρόλο του θύτη.