Ολοκληρώθηκε  ο πρώτος κύκλος συνεδριάσεων του ΚΥΣΔΕ προκειμένου να εισηγηθεί τις 2018-19. Κατά τη φάση αυτή εξετάστηκαν διάφορα θέματα επί των αιτήσεων για Απόσπαση.

Του Αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Δ.

Όσον αφορά τις εκπρόθεσμες αιτήσεις με βάση την εγκύκλιο, αυτές (εκτός 3) απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία και παρά το γεγονός ότι από καμία διάταξη δεν προβλέπεται απαγορευτικό χρονικό όριο.

 

Από τις 215 αιτήσεις για ένταξη σε Ειδική Κατηγορία 21 δεν έγιναν δεκτές. Αναλυτικότερα εντάχθηκαν σε Ειδική Κατηγορία Απόσπασης 69 αιτήσεις Πολυτέκνων και 125 για λόγους Υγείας.

 

Σχετικά με την ένταξη στις «Κατά προτεραιότητα Αποσπάσεις» σύμφωνα με την εγκύκλιο των αποσπάσεων, το συμβούλιο έκανε αποδεκτές 108 αιτήσεις Αιρετών ΟΤΑ, 89 αιτήσεις συζύγων μελών Δ.Ε.Π., 2 αιτήσεις συζύγων ιερέων/εκπαιδευτικών, 8 αιτήσεις συζύγων Δικαστικών Λειτουργών, 7 αιτήσεις συζύγων Ιατρικού προσωπικού Άγονων και προβληματικών περιοχών και 383 αιτήσεις συζύγων Ενστόλων. Όλες οι προαναφερθείσες κατηγορίες Αιτήσεων θα ικανοποιηθούν.

 

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι η ικανοποίηση των αιτήσεων αυτών έχει ως επακόλουθο τη μείωση των Λειτουργικών κενών βάση των οποίων πραγματοποιούνται οι Γενικές αποσπάσεις. Η τακτική αυτή αποτελεί πολιτική επιλογή, σε αντίθεση με ότι γινόταν παλαιότερα και παρά την αντίθεση που εκφράζεται από τους Αιρετούς του κλάδου. Επιβάλλεται λοιπόν οι αποσπάσεις αυτές να μην επηρεάσουν τα ήδη περιορισμένα από τις Περιφερειακές Δ/νσεις Λειτουργικά κενά.

 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι αναιτιολόγητα δεν λαμβάνεται υπόψιν η με αρ.4/24-6-2016 Απόφαση της ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας για την επικαιροποίηση των ασθενειών προς ένταξη σε Ειδική Κατηγορία.

 

Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί ο κύκλος συνεδριάσεων του ΚΥΣΔΕ και την Πέμπτη 28/6 αναμένεται η ανακοίνωση της Α φάσης των αποσπάσεων στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας εκπ/σης. Η θέση μου είναι ότι οι αποσπάσεις αυτές πραγματοποιούνται όχι μόνο για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών αλλά κυρίως για κοινωνικούς λόγους. Την περίοδο αυτή χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών ζουν με την προσμονή της πραγματοποίησης μιας απόσπασης που θα ενώσει ξανά την οικογένειά τους, θα προσφέρει καλύτερη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, θα απαλύνει τις αρνητικές συνέπειες των οικονομικών πολιτικών που τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί στη χώρα μας. Οι κυβερνώντες, θα πρέπει να προσεγγίσουν το ζήτημα αυτό με την επιβαλλόμενη κοινωνική ευαισθησία.

 

Επιβάλλεται επιτέλους να επιτραπεί η πραγματοποίηση αποσπάσεων μεταξύ των χαρακτηριζόμενων ως «πλεονασματικών περιοχών» Άλλωστε είναι γεγονός ότι παρά τις τεχνικές που επινοούνται για την «εξαφάνιση» των χιλιάδων υπαρκτών εκπαιδευτικών κενών αυτό δεν γίνεται εφικτό. Κάθε Σεπτέμβριο οι «πλεονασματικές περιοχές» απαιτούν την πρόσληψη εκατοντάδων αναπληρωτών για να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες.

 

Επιβάλλεται επίσης για τους κοινούς κλάδους εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας να δοθούν τα εναπομείναντα λειτουργικά κενά από τις αποσπάσεις στην Πρωτοβάθμια και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να μένουν αδιάθετα εκατοντάδες κενά.

 

Συνάδελφοι

θα πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι η διαμόρφωση συνθηκών ψυχικής ηρεμίας και ασφάλειας στους εκπαιδευτικούς, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εκπαιδευτική διαδικασία. Η ικανοποίηση του μέγιστου δυνατού αριθμού αιτήσεων απόσπασης αποτελεί υποχρέωση όλων όσων εμπλέκονται στις διαδικασίες αυτές και επιθυμούν να χαρακτηρίζονται από κοινωνική ευαισθησία .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025