: Ξεκινά από αύριο και πάλι η  σε όλα τα σχολεία της Αττικής, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. Δείτε στο ipaidia.gr τι θα ισχύει στα σχολεία από αύριο.

Τι ισχύει για τις

Οι εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας που ίσχυανο θα ισχύσουν από αύριο για τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής , οπότε μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στους ίδιους κανόνες που γνώριζαν από τον Νοέμβριο.

Τα μαθήματα σε Γυμνάσια και θα γίνονται το πρωί, 8:30-14:10 για τα Γυμνάσια και 8:00 – 13:40 για τα Λύκεια.

Νηπιαγωγεία και Δημοτικά θα πραγματοποιούν τηλεκπαίδευση κατά τις μεσημβρινές ώρες: 14:10 – 16:20 τα νηπιαγωγεία και 14:10 – 17:20 τα δημοτικά. Για τους μαθητές του Δημοτικού από αύριο Πέμπτη, θα τεθεί και πάλι σε λειτουργία η εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ.

Συγκριμένα από την Πέμπτη και ώρες 10-12 πμ ξεκινά εκ νέου η προβολή επεισοδίων από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε αναστολή θα βρίσκονται οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική ενώ για τους γονείς επανέρχεται το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού.

Το υπουργείο Παιδείας έχει στείλει εγκύκλιο με όλες τις οδηγίες στα και οι διευθυντές των σχολείων έχουν κληθούν να εκπονήσουν τα σχετικά προγράμματα, προκειμένου η ύλη να προχωρήσει κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης, όπως και πριν από τα δια ζώσης μαθήματα.

Η υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, θα γίνει μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία καθιστά δυνατή την απευθείας μετάδοση (ήχου και εικόνας) του μαθήματος προς τους μαθητές με τη χρήση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου () και της ψηφιακής πλατφόρμας Webex με μηδενική χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet.

Κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ στα δημοτικά ενώ στα και στα Λύκεια η διδακτική ώρα στην τηλεκπαίδευση είναι 40’.

Η τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα Δημοτικά, και 2 με 4:20 για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας για δημοτικά και νηπιαγωγεία επιλέχθηκε το απογευματινό ωραρίο για να διευκολυνθούν οι γονείς που εργάζονται αλλά και για να βοηθηθούν τα μικρά παιδιά από τους γονείς τους με τους υπολογιστές και για να να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από τους μαθητές όλων των βαθμίδων.

Σε αναστολή θα βρίσκονται οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Το , όπως έχει ήδη ανακοινώσει έχει εξασφαλίσει: – αναβάθμιση των δημοσίων δικτύων και πλατφορμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου,

– συνεργασία Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και CISCO Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης,

– μηδενική χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet, – δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο (αστική κλήση) στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex,

– ενίσχυση του εξοπλισμού σχολείων

– συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κατάρτιση προγραμμάτων εξ αποστάσεως,

– επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η απουσία των μαθητών από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται κανονικά από τον εκπαιδευτικό σε Ηλεκτρονικό Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης και προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών των μαθητών και μαθητριών κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Η συμπλήρωση και φύλαξη του Ηλεκτρονικού Ημερήσιου Δελτίου Φοίτησης είναι υποχρέωση του εκπαιδευτικού. Για τον έλεγχο των απουσιών των μαθητών τηρείται Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο), στο οποίο καταχωρίζεται αριθμητικά το άθροισμα των απουσιών της ημέρας κάθε μαθητή που απουσίασε, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης.

Η τήρηση του Βιβλίου Φοίτησης (απουσιολογίου) ανατίθεται σε καθηγητή, που ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ο οποίος το τηρεί ηλεκτρονικά. Επίσης κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025