Νίκος Μάστορας ΤΑ ΝΕΑ
Μικρή μείωση του αριθμού εισακτέων έως 10% στα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας το επόμενο έτος και πλαφόν για τις μετεγγραφές αναμένεται να αναγγείλει σε λίγες ημέρες ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς.
Ο αριθμός των εισακτέων 2015-16, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», δεν θα απέχει σημαντικά από τον αντίστοιχο περσινό, παρότι – για πολλοστή χρονιά – τα ίδια τα πανεπιστήμια έχουν υποβάλει προτάσεις για μείωση των πρωτοετών ακόμα και κατά 50% σε σχέση με πέρυσι!
Ενδεικτικά, όπως είπε ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος στα «ΝΕΑ», το ίδρυμα ζήτησε να δεχθεί εφέτος όσους νέους φοιτητές είχε ζητήσει και πέρυσι (περίπου 4.500 συνολικά) χωρίς να εισακουστεί. Η υποχρηματοδότηση του ιδρύματος όμως είναι πλέον τόσο μεγάλη και η επιβάρυνση που δέχθηκε πέρυσι από τις μετεγγραφές τόσο έντονη, ώστε είναι αδύνατον να εκπαιδεύσει εφέτος αριθμό πρωτοετών ανάλογο με τον περσινό χωρίς προβλήματα στα εργαστήρια, τα αμφιθέατρα κ.λπ. «Στην Ιατρική Σχολή, για παράδειγμα, ζητάμε 160 πρωτοετείς, ενώ πέρυσι μαζί με τις μετεγγραφές είχαν φτάσει τους 300» λέει ο πρύτανης.
Στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, εξάλλου, λέει ο πρύτανης Γιάννης Γκόλιας, οι σχολές θα ζητήσουν από ισάριθμους έως 20% λιγότερους εισακτέους συγκριτικά με πέρυσι στην κατηγορία όσων εισάγονται κανονικά με Πανελλαδικές. Θα ζητήσουν επίσης οι μετεγγραφές και λοιπές κατηγορίες να μην υπερβούν το 20% του αριθμού εισακτέων, όταν πέρυσι έφτασαν στο τρομακτικό 60% επιπλέον, με αποτέλεσμα η Αρχιτεκτονική να αναγκαστεί να προσφύγει στο ΣτΕ και να τις ακυρώσει. Βέβαια έτσι δημιουργήθηκε πρόβλημα στους φοιτητές που ξαφνικά δεν μπόρεσαν να μετεγγραφούν, το οποίο εκκρεμεί ακόμα.
Ερωτηθείς ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, περιορίστηκε να πει ότι ο αριθμός εισακτέων «θα ανακοινωθεί εντός των ημερών σε συνεργασία και με τους πρυτάνεις».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πάντως, η μείωση των εισακτέων στα κεντρικά ιδρύματα θα είναι της τάξης του 5-10% για τους κανονικούς εισακτέους, ενώ για τις μετεγγραφές θα μπει πλαφόν να μην ξεπεράσουν το 20-25% των εισακτέων.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν εισαχθεί στα ΑΕΙ και ΤΕΙ συνολικά 70.305 υποψήφιοι (εκτός στρατιωτικών, αστυνομικών, ναυτικών σχολών κ.λπ.), στους οποίους όμως είχε συνυπολογιστεί ποσοστό 20% επιπλέον του 2013 λόγω της ενσωμάτωσης των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) στον γενικό αριθμό εισακτέων.
«ΤΡΟΪΚΑ»
Από του χρόνου, πάντως, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φαίνεται πως θα συμφωνήσει στον καθορισμό των εισαγομένων μέσω διαβουλεύσεων από μια τρόικα, που θα αποτελείται από τα ΑΕΙ, την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και το υπουργείο. Αυτό εκτιμάται ότι θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη μείωση στους εισακτέους, εφόσον δεν αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις των ιδρυμάτων.
Πανελλαδικές με σύστημα 6-4-1
Ενα σύστημα που παραπέμπει σε προωθημένο ποδοσφαιρικό σχήμα, το 6-4-1, επεξεργάζεται μεταξύ άλλων το υπουργείο Παιδείας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι μαθητές της σημερινής Β’ Λυκείου θα εισαχθούν του χρόνου στα πανεπιστήμια επιλέγοντας σχολές μεταξύ 6 Επιστημονικών Πεδίων, με εξετάσεις σε 4 βασικά μαθήματα και σε ένα μάθημα «μπαλαντέρ», διαφορετικό για κάθε Πεδίο.
Για παράδειγμα, όπως γράφτηκε χθες στο «Βήμα», στο Πεδίο Θετικών Επιστημών οι υποψήφιοι θα εξετάζονται στα βασικά μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας, Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας, ενώ αν θέλουν να ξεκλειδώσουν και Παιδαγωγικά Τμήματα θα έχουν ως πρόσθετο μάθημα «μπαλαντέρ» την Ιστορία (το οποίο ανήκει στα βασικά μαθήματα του Πεδίου Παιδαγωγικών), αν επιθυμούν να δηλώσουν και Οικονομικές Σχολές, θα μπορούν να επιλέξουν για «μπαλαντέρ» την Οικονομία και Διοίκηση κ.ο.κ.
Πάντως και το σχήμα αυτό – ή όποιο τελικά προκριθεί – θα είναι πιθανότατα προσωρινό μέχρι να εφαρμοστεί η αποσύνδεση του Λυκείου απο τις εισαγωγικές, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
ΣΧΕΤΙΚΟ newsbeast.gr
Στο τραπέζι και «κούρεμα» των μετεγγραφών φοιτητών
Τις τελευταίες μέρες το υπουργείο προετοιμάζει πυρετωδώς τους πίνακες ανά σχολή και τμήμα, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με πρυτάνεις. Αν και αρκετοί επισημαίνουν ότι ο υπουργός έχει λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα λόγω του μεγάλου όγκου των φοιτητών που υποδέχτηκαν φέτος, η ηγεσία φαίνεται ότι δεν θα τους κάνει το χατίρι να ικανοποιήσει το αίτημά τους για γερό κούρεμα του αριθμού εισακτέων συνολικά.
Ενδεικτικά υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δέχτηκαν μόνο από τις μετεγγραφές από μισό έως και υπερδιπλάσιο αριθμό φοιτητών επί του αριθμού εισακτέων σε ορισμένα τμήματά τους.
Για παράδειγμα, οι σχολές Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και οι σχολές Ιατρικής, Παιδαγωγικού και Νηπιαγωγών στο ΕΚΠΑ χτύπησαν κόκκινο, με τα αμφιθέατρα να γεμίζουν ασφυκτικά και τα εργαστήρια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Ακόμα κι αν δεν επηρεαστεί ο συνολικός αριθμός εισακτέων, οι σχολές που θα λάβουν το «μπόνους» μειωμένου αριθμού εισακτέων θα ανεβάσουν τον πήχυ δυσκολίας για τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους, καθώς οι θέσεις στα αμφιθέατρα θα λιγοστέψουν. Όπως είναι φυσικό, το μέτρο -εφόσον υιοθετηθεί- θα αφορά τις δημοφιλείς επιλογές των υποψηφίων που είναι ήδη υψηλόβαθμες σχολές, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το βαθμό εισαγωγής.