Τις αντιδράσεις της ΔΙΣ και των διδασκόντων προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη.

Οι εκπαιδευτικοί θα αποφασίζουν εάν οι μαθητές του σχολείου τους θα κάνουν πρωινή προσευχή, θα εκκλησιάζονται με το σχολείο, θα συμμετέχουν στις παρελάσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Αυτό προκρίνει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, εγείροντας ερωτήματα για τις διχαστικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης τόσο εντός του συλλόγου διδασκόντων όσο και στις σχέσεις εκπαιδευτικών – γονέων.

Χθες, πάντως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) επιτέθηκε στον κ. Φίλη για τις απόψεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το βίντεο της πρόσφατης ενημερωτικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλιθέα, ο κ. Φίλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις παρελάσεις, την πρωινή προσευχή και τον εκκλησιασμό –και με δεδομένη την πρόταση του πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου για κατάργησή τους– είπε χαρακτηριστικά:

«Με ντιρεκτίβες εμείς δεν κάνουμε πολιτική. Είμαστε σίγουροι ότι οι εκπαιδευτικοί θα βρουν τον βηματισμό τους σε σχέση με την κοινωνία, με τους γονείς. Θα έχουμε στην αρχή μια ποικιλία συμπεριφορών. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε από τα πάνω γκρεμίσματα. Θα εμπιστευθούμε τη βάση των συλλόγων των εκπαιδευτικών».

Η θέση αυτή προκαλεί αντιδράσεις στους εκπαιδευτικούς, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος ο σύλλογος διδασκόντων να διχαστεί για ζητήματα πολιτικά, τα οποία δεν σχετίζονται –ευθέως τουλάχιστον– με τη διδασκαλία των μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος. Ο ίδιος διχασμός μπορεί να καταγραφεί εάν ζητηθεί η γνώμη του συλλόγου γονέων. Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στη σημερινή συνάντηση του κ. Φίλη με την ΟΛΜΕ σχετικά με τον προγραμματισμό ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους.

Από την πλευρά της, χθες, η Εκκλησία της Ελλάδος αντέδρασε στην άποψη που διατύπωσε, στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Φίλης για το μάθημα των Θρησκευτικών (το χαρακτήρισε «η ώρα του παιδιού»).

«Με έκπληξη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παρακολουθεί τον υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη να αναφέρεται σε δηλώσεις του απαξιωτικά και προσβλητικά για τα Θρησκευτικά και επιπλέον να εξακολουθεί να το χαρακτηρίζει κατηχητικό ή ομολογιακό, χαρακτηρισμοί που έχουν απορριφθεί από ειδικές επιτροπές και επιστήμονες που ασχολούνται με τη διδακτική του μαθήματος, καθώς και από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος» ανέφερε χθες η ΔΙΣ, υπενθυμίζοντας ότι «το ισχύον πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει γνωσιολογικό, πολιτιστικό και θρησκειολογικό χαρακτήρα και όχι κατηχητικό ή ομολογιακό». «Επειδή με τέτοιες δηλώσεις παραπλανάται ο ελληνικός λαός, η ΔΙΣ εκφράζει τη λύπη της γι’ αυτές τις απαξιωτικές δηλώσεις του κ. υπουργού» πρόσθεσε η Σύνοδος.

Τέλος, το τελευταίο χρονικό διάστημα δημοσιεύθηκαν ψηφίσματα που αφορούν το θέμα της εκδόσεως της ηλεκτρονικής κάρτας του πολίτη. Η ΔΙΣ συνιστά σε κληρικούς και πιστούς να μην αντιδρούν πριν από τη δημοσιοποίηση του τελικού νομοσχεδίου και την έκθεση της ΔΙΣ επ’ αυτού.