Ποιες είναι οι απώλειες σε ώρες μαθημάτων και ειδικοτήτων στο Νέο Λύκειο-Πρόταση του Υπουργείου Παιδείας που ανακοινώθηκε χτες (εδώ: https://tinyurl.com/y93vsbcd );
του Πάνου Ντούλα,
Καθηγητή Αγγλικής στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Κορίνθου,
Αιρετού ΑΠΥΣΔΕ Πελοποννήσου,
Κόρινθος, 04/09/2018,
Σε αυτήν τη σύντομη εργασία θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ζήτημα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποβαθμίζουμε άλλες, ενδεχομένως πιο σημαντικές, λειτουργίες του Νέου Λυκείου σε θέματα περιεχομένου και κατεύθυνσης που θα αναλυθούν και αλλού, όπως π.χ. η φροντιστηριοποίηση της Γ’ ΓΕΛ, ο τεχνοκρατισμός και η υποβάθμιση της κλασικής ανθρωπιστικής παιδείας, η ουσιαστική έξωση των ξένων γλωσσών από τη Γ’ ΓΕΛ, ο περιορισμός επιλογών και η δημιουργία ΑΕΙ 2 ταχυτήτων, ενδεχόμενη διαβλητότητα με τις ενδοσχολικές, κ.ά.
Με βάση, λοιπόν, το σχέδιο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας για το Νέο Λύκειο και συγκεκριμένα για τη Γ’ Λυκείου, οι αλλαγές σε ώρες που θα έχουμε (από του χρόνου) θα είναι οι εξής:
Ένα παράδειγμα με ένα Λύκειο 4 τμημάτων μπορεί να δείξει καλύτερα τις συνολικές διαφορές στις ώρες. Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό καθώς υπάρχουν πολλά μικρότερα Λύκεια στην επαρχία με μικρότερο αριθμό τμημάτων, τα οποία θα πληγούν περισσότερο λόγω της αύξησης των κατευθύνσεων στη Γ’ και άρα της δυστοκίας σχηματισμού τμήματος.
Επίσης, υπόψη ότι οι κατανομές σε κατευθύνσεις και τμήματα επιλογής είναι ενδεικτικές, συχνά διαφέρουν από Λύκειο σε Λύκειο, ενώ ενδεχομένως να είναι και περισσότερες (πχ ένα Λύκειο με 4 τμήματα στη Γ’ μπορεί ενδεχομένως να έχει τώρα και 5 τμήματα κατεύθυνσης ή επιλογών).
Ας δούμε λοιπόν ένα Λύκειο που έχει φέτος, το 2018-19,:
- 4 τμήματα Γενικής Παιδείας στην Γ’ Λυκείου,
- Κατευθύνσεις 1 Ανθρωπιστικών, 2 Θετικές, 1 Οικονομίας-Πληροφορικής,
- Επιλογής, 2 Ξένες Γλώσσες και 2 Σχέδια (ενδεικτικά, γιατί συχνά υπάρχει και ΑΟΔΕΥ ή Ιστορία Τέχνης).
….οι διαφορές σε ώρες της Γ’ Λυκείου είναι οι εξής, αν υποθέσουμε ότι θα έχουμε στο Νέο Λύκειο το 2019-20:
- 1 Ανθρωπιστικών, 1 Θετική, 1 Υγείας, 1 Οικονομίας-Πληροφορικής,
- Επιλογής τα ίδια (2 Ξένες Γλώσσες και 2 Σχέδια).
Αυτό σε ώρες ειδικοτήτων αθροιστικά σημαίνει τα εξής:
Προσοχή: αυτές είναι οι ώρες της Γ’ Λυκείου μόνο. Σημείο προς διευκρίνιση μένει η προσθήκη «συν 1 ώρα ανά μάθημα για συνεργασία με τον εκπαιδευτικό» που δεν γίνεται καθαρό αν θα θεωρείται διδακτική ή εξωδιδακτική ώρα για τους εκπαιδευτικούς.
Συμπέρασμα: από καθαρά λογιστική άποψη, στην ουσία η νέα πρόταση του Υπουργείου κόβει μισό Μαθηματικό και μισό Ξενόγλωσσο σε κάθε Λύκειο με 4 τμήματα ενώ κερδίζουν (;;;) λίγες ώρες οι Φυσικών Επιστημών και οι Οικονομολόγοι (τις οποίες ενδεχομένως να χάσουν σε μία πιθανή αναμόρφωση του Ωρολογίου Προγράμματος της Α’ και Β’ ΓΕΛ που μένει -προς το παρόν- ίδιο αλλά ενδεχομένως να αλλάξει στο μέλλον, όπως ειπώθηκε από τον Υπουργό χτες).
Τέλος, συνολικά, λόγω της μείωσης του Ωρολογίου της Γ’ από 32 σε 29 ώρες, θα χαθούν πάνω από 10.000 ώρες ή 500 θέσεις καθηγητών στα Λύκεια της χώρας.
Αλλαγές στο Λύκειο: Σε ποιές περιπτώσεις δεν θα γίνονται Πανελλήνιες
Νέο εξεταστικό σύστημα: 7 τροποποιήσεις στα Επιστημονικά Πεδία
Αλλαγές στην Παιδεία: Εξετάσεις ανά Περιφέρεια ή Νομό για το νέο απολυτήριο
Σαρωτικές αλλαγές στην παιδεία: Το νέο εξεταστικό σύστημα και το νέο Λύκειο