Προβλήματα κι αναταράξεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης συνεχίζει να προκαλεί ο νόμος 4027/2011 που προβλέπει κατάργηση των ελληνικών λυκείων στη Γερμανία.
Η σχολική χρονιά 2011-12 ήταν βάσει του νόμου η τελευταία που μαθητές της Γ’ Γυμνασίου μπορούσαν να γραφτούν σε ελληνικό λύκειο. Όσοι φοιτούσαν ήδη σε τάξη Λυκείου κρατούσαν το δικαίωμα ν’ αποφοιτήσουν κανονικά και μετά….«λουκέτο».
Έκτοτε τα ελληνικά λύκεια συνεχίζουν να λειτουργούν με άτυπες παρατάσεις ζωής διάρκειας ενός και δύο χρόνων.
Σιωπή από το υπουργείο Παιδείας
Στις αγωνιώδεις κρούσεις τους στο υπουργείο Παιδείας γονείς και εκπαιδευτικοί εισπράττουν εκκωφαντική σιωπή. Οι συνεχείς αλλαγές ηγεσίας στο υπουργείο (τέσσερις υπουργοί σε διάστημα δύο χρόνων και τρεις υφυπουργοί σε διάστημα πέντε μηνών!) λειτουργούν ως τέλειο άλλοθι για χρονοτριβή και αποφυγή ανάληψης ευθύνης.
«Με κάθε αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας αναγκαζόμαστε να ενημερώνουμε τους αρμόδιους από το μηδέν» δηλώνει στην «Πυξίδα» ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας Αθανάσιος Κήπας και προσθέτει:
«Όλοι προβάλλουν την ίδια δικαιολογία, ότι χρειάζονται χρόνο για να ενημερωθούν. Με απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη ν’ ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία. Οι επιστολές και οι προτάσεις μας δεν βρίσκουν καμία ανταπόκριση».
Μαραζώνουν τα δημοτικά σχολεία
Η απειλή κατάργησης των ελληνικών λυκείων έχει πλήξει σοβαρά και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση η οποία φυλλορροεί. «Η αναστάτωση και η ανασφάλεια που έχει φέρει ο νόμος 4027 έχει οδηγήσει πολλούς γονείς να πάρουν τα παιδιά τους από τα ελληνικά δημοτικά σχολεία. Φτιάχνοντας ένα νόμο που καταργεί τα λύκεια ακυρώνεις αυτομάτως και τις προηγούμενες βαθμίδες εκπαίδευσης. Ποιος γονιός θέλει να στείλει το παιδί του στο ελληνικό δημοτικό ή το ελληνικό γυμνάσιο όταν δεν υπάρχει προοπτική να τελειώσει και το λύκειο;» αναφέρει από την πλευρά του με έκδηλη ανησυχία ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Φρανκφούρτης Θεόδωρος Μπέτσος.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το ελληνικό δημοτικό σχολείο της Φρανκφούρτης αριθμεί σήμερα 35 μαθητές από 140 το 2011-12 και λειτουργεί πλέον ως τριθέσιο με συνδιδασκαλία στην 1η και 2α, στην 3η και 4η και στην 5η και 6η Δημοτικού, «γεγονός απαράδεκτο για τη σημερινή εποχή» όπως σημειώνει ο Θ. Μπέτσος.
Μονόδρομος τα ελληνικά λύκεια για τους νεοφερμένους μαθητές
Τα προβλήματα γίνονται ακόμα πιο πιεστικά λόγω του νέου κύματος μετανάστευσης. Χαρακτηριστικά, στο ελληνικό λύκειο Φρανκφούρτης φοιτούν σταθερά τις τελευταίες δύο χρονιές 120 μαθητές από 60 το 2011-12. Το σχολείο, που είναι το μοναδικό λύκειο σε ολόκληρο το κρατίδιο της Έσσης, συγκεντρώνει μαθητές που μένουν έως και 80 χιλιόμετρα μακριά από την Φρανκφούρτη. Την ίδια ώρα, το λύκειο Στουτγκάρδης αριθμεί 130 μαθητές, εκ των οποίων οι 100 είναι νεοφερμένοι.
Για τους μαθητές που έρχονται σε ηλικία Λυκείου και στοχεύουν να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο, η φοίτηση σε ελληνικό σχολείο είναι η μόνη δυνατότητα που έχουν, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να ενταχθούν στο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα. Κι αυτό γιατί το γερμανικό κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να τους παρέχει θέση σε γερμανικό σχολείο ανώτερης βαθμίδας (Gymnasium), από τη στιγμή που τα παιδιά έχουν συμπληρώσει υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση κι εφόσον δεν γνωρίζουν γερμανικά.
Σε κατάσταση «διωγμού» για τις πανελλαδικές
Ακόμα κι αν το πρόβλημα προσωρινά αντιμετωπίζεται με τις παρατάσεις λειτουργίας των λυκείων, τα βάσανα για τους νεοφερμένους μαθητές και τις οικογένειές τους δεν τελειώνουν εδώ. Αντίθετα οξύνονται, μάλιστα στην πιο κρίσιμη χρονιά, την Γ’ Λυκείου, οπότε και τα παιδιά καλούνται ν’ απαντήσουν στο εξής εκβιαστικό δίλημμα: ή επιστρέφουν στην Ελλάδα και γράφονται σε σχολείο εκεί για να μπορέσουν να δώσουν πανελλαδικές, ή μένουν στη Γερμανία και παίρνουν ένα τυπικό απολυτήριο από το ελληνικό λύκειο που δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Όλο αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν μέρος στις εξετάσεις των ομογενών.
«Για να δώσει ένα παιδί εξετάσεις με την κατηγορία των ομογενών -επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Φρακφούρτης- πρέπει σύμφωνα με το νόμο ένας από τους δύο γονείς του να είναι Έλληνας και να έχει εργαστεί στη Γερμανία τουλάχιστον πέντε χρόνια μέσα στην τελευταία δεκαετία. Οι νέοι μετανάστες, όμως, εκ των πραγμάτων δεν πληρούν το κριτήριο αυτό κι άρα τα παιδιά τους πρέπει αναγκαστικά να μετεγγραφούν σε σχολείο της Ελλάδας για να μπορέσουν να δώσουν πανελλαδικές».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Θ. Μπέτσος, «είναι μια αδικία που πρέπει να διορθώσει άμεσα το υπουργείο Παιδείας, διότι έχουμε να κάνουμε με παιδιά που σ’ αυτήν την ευαίσθητη ηλικία βιώνουν ήδη μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους, βρίσκονται ξαφνικά κι ακούσια σε έναν ξένο τόπο μακριά από συγγενείς και φίλους, με μεγάλη αγωνία για το αύριο. Είναι άδικο να τα φορτώνουμε με άλλο ένα πρόβλημα. Έρχονται σ’ ένα νέο σχολείο και μετά από λίγο τα διώχνουμε, τους λέμε ότι πρέπει ν’ αλλάξουν σχολείο ξανά για να έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν».
Σημειωτέον ότι χωρίς βεβαίωση συμμετοχής και βαθμούς πανελλαδικών οι απόφοιτοι αποκλείονται όχι μόνο από την εισαγωγή στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλά και από τη γερμανική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κι αυτό γιατί το απλό απολυτήριο Λυκείου δεν αναγνωρίζεται από το γερμανικό κράτος ως ισότιμο του Abitur παρά μόνο αν ο απόφοιτος έχει πάρει μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις.
H κατάσταση αυτή φέρνει πολλές οικογένειες σε απόγνωση, καθώς «τα παιδιά αναγκάζονται να πάνε στην Ελλάδα, να φιλοξενηθούν εκεί σε γιαγιάδες, θείους και θείες, γείτονες και ν’ αντιμετωπίσουν μόνα τους την κρίσιμη διαδικασία των πανελλαδικών μακριά από τους γονείς τους που πρέπει να μείνουν πίσω στη Γερμανία και να εργαστούν. Και πάλι καλά αν έχει κάποιος συγγενικό ή φιλικό κύκλο στην Ελλάδα. Έχουμε ζήσει και περιπτώσεις που οι γονείς δεν έχουν κανέναν να εμπιστευθούν το παιδί τους και το αδιέξοδό τους είναι τρομακτικό» λέει η Χρύσα Κεχαγιά, καθηγήτρια φιλόλογος στο ελληνικό λύκειο Φρανκφούρτης.
Θολό το τοπίο του Νέου Λυκείου
Η απροθυμία της ελληνικής διοίκησης να ξεκαθαρίσει τί θέλει να κάνει με την ελληνόγλωσση λυκειακή εκπαίδευση στη Γερμανία αποτυπώνεται και στο σύστημα του Νέου Λυκείου. Στα ελληνικά λύκεια της Γερμανίας δεν εφαρμόζεται η τράπεζα θεμάτων. «Πώς θα δώσει πανελλαδικές με το νέο σύστημα ένας μαθητής ο οποίος φοιτά σ’ ένα σχολείο που δεν ισχύει η τράπεζα θεμάτων; Πώς θα υπολογιστούν οι βαθμοί του; Όλα αυτά τα ζητήματα τα έχουμε θέσει υπόψη του υπουργείου. Απάντηση δεν έχουμε πάρει», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Φρανκφούρτης.
Η «Πυξίδα» απευθύνθηκε με συγκεκριμένα ερωτήματα στο υπουργείο Παιδείας και την αρμόδια Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙΠΟΔΕ). Απάντηση επίσης δεν έχει πάρει.