Με τα δύσκολα, τις πανελλήνιες, να έχουν περάσει και τις βαθμολογίες που αναρτήθηκαν στα Λύκεια να έχουν επιβεβαιώσει την αίσθησή τους ότι τα πήγαν πολύ καλά στις εξετάσεις, κάποια από τα παιδιά που κατάφεραν να ξεπεράσουν το φράγμα των 19.000 μορίων και να πλησιάσουν το 20 μιλούν για όλη αυτή την εμπειρία τους. Για τις Πανελλήνιες αλλά και για τα όνειρά τους από εδώ και στο εξής.
Χρήστος Τσαγκάρης
Ο Χρήστος Τσαγκάρης, μαθητής του Ζάννειου Π.Π.ΓΕΛ Πειραιά κατάφερε με σκληρό διάβασμα να συγκεντρώσει 19.592 μόρια, και τώρα μπορεί να διεκδικεί με άνεση μια θέση στη Νομική Αθηνών που είναι και η… πρώτη του σκέψη, όπως λέει ο ίδιος. Και είναι η πρώτη του σκέψη γιατί όπως εξομολογείται μιλώντας στο iefimerida.gr «τις τελευταίες μέρες και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εξετάζω το ενδεχόμενο να δηλώσω και σχολές του τρίτου επιστημονικού πεδίου (σ.σ. εκεί συγκέντρωσε μόρια)».
Μια επιλογή που την έχει αφού διάβασε σκληρά και πάλεψε με μαθήματα από Αρχαία και Λατινικά έως Βιολογία. «Κάθε μάθημα έχει τη δυσκολία του», λέει τώρα. «Τα Αρχαία λ.χ. δοκιμάζουν τον μαθητή τόσο σε κάτι ”διδαγμένο” όσο και σε κάτι ”αδίδακτο”. Τα Λατινικά φέτος απαιτούσαν ιδιαίτερη εξοικείωση με τις δομές μιας γλώσσας που γνωρίσαμε σε μικρό χρονικό διάστημα. Η Ιστορία με τις διαρκείς της επαναλήψεις είναι μια δοκιμασία για τα νεύρα ενώ η Βιολογία φέρνει τον μαθητή αντιμέτωπο με μία σειρά ασκήσεων… Η Λογοτεχνία πάλι είναι μια προσπάθεια κατάδυσης στα βάθη κορυφαίων – και για αυτό δυσπρόσιτων- κειμένων της νεοελληνικής γραμματείας. Σε όλα τα παραπάνω βέβαια, κυρίως όμως στην Έκθεση είναι συχνά ισχυρός ο υποκειμενικός παράγοντας. Είναι βεβαίως γνωστή η δυσκολία των Μαθηματικών, της Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας – πανεπιστημιακού συχνά επιπέδου – που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πολλοί συμμαθητές μας. Για το λόγο όμως ότι παρεισφρέει ο υποκειμενικός παράγοντας προσωπικά έβλεπα τη Θεωρητική Κατεύθυνση όχι μόνο ως μάχη της βαθιάς γνώσης αλλά και ως μάχη των δύσκολα κερδισμένων εντυπώσεων», υποστηρίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στο iefimerida.gr.
Τώρα, τον Χρήστο τον περιμένει η Νομική ή όποια άλλη σχολή του τρίτου πεδίου επιλέξει. Πριν το επόμενο βήμα, όμως, δεν ξεχνά να ευχαριστήσει το σχολείο του, τους καθηγητές του, τους συμμαθητές του αλλά και όλους όσοι εκτός σχολείου υποστήριξαν την προσπάθειά του.
Μαριάννα Πασχαλίδου
Αν ο Χρήστος επιλέξει τη Νομική Αθηνών θα έχει ως συμφοιτήτρια την Μαριάννα Πασχαλίδου η οποία με 19.446 μόρια, έχοντας γράψει 20 στα Λατινικά και στη Βιολογία, 19,5 στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, 19,2 στα Αρχαία Κατεύθυνσης, 18,9 στην Ιστορία και 18,1 στην Έκθεση, διεκδικεί με… άνεση μια θέση στην περιζήτητη αυτή Σχολή του πρώτου πεδίου.
Φαίδων Ανδρεαδάκης
Μια ανάσα από το απόλυτο, έφθασε, όμως και ένας μαθητής από τη Λαμία, ο Φώτης Ανδρεαδάκης ο οποίος συγκέντρωσε 19.880 μόρια γράφοντας γράφοντας: 20 στα Μαθηματικά, 20 στη Χημεία, 20 στη Φυσική Κατεύθυνσης, 20 στη Φυσική Γενικής Παιδείας, 19,5 στη Βιολογία Κατεύθυνσης και 19,1 στην Έκθεση.
Ο Φαίδωνας έχει αποφασίσει ότι θα ακολουθήσει το δρόμο της Φυσικής σπουδάζοντας στο Φυσικό Αθηνών. Και όταν πολλοί του εκφράζουν την απορία «μα γιατί με τόσα μόρια δεν πας στην Ιατρική ή στο Πολυτεχνείο;», εκείνος απαντά: «Κανείς πρέπει να κάνει αυτό που αγαπά και εγώ αγαπώ την Φυσική».
Στη συνέντευξή του στα Μεσημβρινά Γεγονότα του STAR και στη Θώμη Παληού ο Φαίδωνας αναφέρθηκε στο δημόσιο σχολείο και τους καθηγητές. Είναι αδικημένοι από το σύστημα τονίζει και τους ευχαριστεί όλους. Καταλήγοντας τόνισε πως «οι νέοι δεν μπορούν να πάψουν να ονειρεύονται, μετά έρχεται η νέκρωση. Ελπίζω η κατάσταση στην Ελλάδα να καλυτερέψει για να μπορούμε να επιστρέψουμε».