Πρώην πρύτανης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Η Ελλάδα πόλος έλξης φοιτητών από το εξωτερικό – Την ικανοποίησή του για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, εξέφρασε ο πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο Newsbomb.
«Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου οδηγεί την ανώτατη εκπαίδευση του κράτους σε νέους ορίζοντες, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη» υπογράμμισε.
«Ή είμαστε με την πρόοδο και την αξιοκρατία ή τη στασιμότητα και την εσωστρέφεια»
«Προφανώς υπάρχουν και απόψεις ανθρώπων οι οποίοι δεν συμφωνούν με αυτό. Για να παρουσιάζεται σήμερα (20/12) το σχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο από το Υπουργείο, αλλά και τον πρωθυπουργό, θεωρώ ότι όλα τα θέματα νομικής φύσεως θα έχουν λυθεί», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Παπαϊωάννου.
«Τη σημερινή εποχή, εν έτει 2023, δεν πρέπει να κρυβόμαστε σε ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του ’60 και του ’70. Ή είμαστε με την πρόοδο και την αξιοκρατία ή τη στασιμότητα και την εσωστρέφεια. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο οδηγεί την ανώτατη εκπαίδευση του κράτους σε νέους ορίζοντες, κάτι το οποίο μονάχα κέρδος προσφέρει τόσο στην επόμενη γενιά, όσο και τη θέση της Ελλάδας παγκοσμίως.
Φυσικά, η πατρίδα μας θα γίνει πόλος έλξης πολλών φοιτητών από κράτη του εξωτερικού, ώστε αποχωρώντας μετά τη φοίτηση στην Ελλάδα, να αποτελέσουν τους αξιότερους πρεσβευτές της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού», προσέθεσε.
«Το brain gain αρχίζει να γίνεται πράξη»
«Κατά τη γνώμη μου, αυτό το γεγονός θα ενισχύσει έμμεσα το ελληνικό πανεπιστήμιο, το οποίο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα σε σύγκριση με οιοδήποτε άλλο ίδρυμα. Από ό,τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον Πανεπιστήμια του εξωτερικού και θα ακολουθήσουν κι άλλα.
Η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα διέπεται από τους νόμους του κράτους, που σχετίζονται –με συγκεκριμένους όρους– ανάλογα με το κτηριολογικό στάτους του εκπαιδευτικού ιδρύματος· αυτό είναι το σημαντικότερο.
Δηλαδή, δεν μπορεί να έλθει ο οιοσδήποτε στην Ελλάδα, ατομικά ή με άλλη νομική υπόσταση και να δημιουργήσει Πανεπιστήμιο. Ή να νοικιάσει ένα κτήριο 1.000 τετραγωνικών μέτρων και να ισχυρισθεί ότι έφτιαξε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα», επεσήμανε στη συνέχεια ο πρώην Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Αυτό που συζητούσαμε, αρχίζει να γίνεται πράξη έτι περαιτέρω στην ανώτατη εκπαίδευση. Δηλαδή το brain drain, να μετατραπεί σε brain gain. Προσωπικά, εκτιμώ ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, άξιοι Έλληνες επιστήμονες που έχουν τη δυνατότητα για ακαδημαϊκή καριέρα και μπορούν να στελεχώσουν τα ιδρύματα αυτού του είδους. Όχι σε φιλικό επίπεδο, αλλά με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια», συμπλήρωσε.
«Δεν θα υπάρξει αναθεώρηση του Άρθρου 16, αλλά εφαρμογή του Άρθρου 28»
Τέλος, αναφορικά με το νομικό στάτους του σχεδίου, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως «δεν συζητάμε ότι θα υπάρξει αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, αλλά εφαρμογή του Άρθρου 28 για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, με τη συνεργασία Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του εξωτερικού».
Όσον αφορά τα –πολύ εξειδικευμένα– ερωτήματα για το νομικό καθεστώς, θα τεθούν όταν το νομοσχέδιο θα έλθει στη δημοσιότητα. Όμως, εκ προοιμίου, θεωρώ προσωπικά ότι είναι μία πολύ σημαντική, πρωτοποριακή και σύγχρονη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση αυτών των Πανεπιστήμιων», μιλώντας στο Newsbomb.