ΠΡΑΚΤΙΚΑ Δ.Σ. 19-9-2016
Στις 19-9-2016 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.. Κατά τη συνεδρίαση παρέστησαν ο Προέδρος Στ. Καρπενησιώτης, ο Αντιπρόεδρος Α. Λασιόπουλος (μέσω skype), η Γενική Γραμματέας Σ. Μαχαίρα (μέσω skype), η Ειδική Γραμματέας Μ. Τέλιου (μέσω skype), ο Οργανωτικός Γραμματέας Γ. Στεργιούλης (μέσω skype), η Ταμίας Χ. Αλμπάνη, και το αν. μέλος Π. Κλωνή. Ο Υπ. Τύπου & Δημ. Σχέσεων Κ. Παπαευαγγέλου δεν παρέστη λόγω έκτακτου σοβαρού προσωπικού λόγου. Το συγκεκριμένο Δ.Σ. προγραμματίστηκε να είναι διευρυμένο με τη συμμετοχή των αιρετών του Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. κ.κ. Β.Βούγια και Δ.Παπαευθυμίου και του αιρετού του Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. Αττικής κ. Δ.Αρβανίτη, οι οποίοι δεν παρέστησαν γιαλόγους που εξήγησε ο καθένας με έγκαιρη ειδοποίηση.
Σύνολο τακτικών μελών: 6 άτομα, οπότε διαπιστώθηκε απαρτία. Συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα και λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:
Θέματα ημερήσιας διάταξης:
1.Εκλογές ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά μας Συμβούλια (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π., Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.)
2.Η πολεμική που δέχεται η Ομοσπονδία το τελευταίο διάστημα
3.Ο σχεδιασμός των άμεσων δράσεων για την φετινή σχολική χρονιά
4.Ο ορισμός τακτικών μηνιαίων συνεδριάσεων του Δ.Σ.
Θέμα 1ο: «Εκλογές ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά μας Συμβούλια (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π., Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.)»
Επισημάνθηκαν τα διαδικαστικά στοιχεία σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείουόσον αφορά στην υποβολή υποψηφιοτήτων και δρομολογήθηκε η ενημέρωση όλων των συναδέλφων με ανακοίνωση που στη συνέχεια αποστάλθηκε στους Περιφερειακούς συλλόγους Ε.Ε.Π.–Ε.Β.Π. και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας και η οποία αναρτήθηκε στο ιστολόγιο της ομοσπονδίας.
Θέμα 2ο:«Η πολεμική που δέχεται η ομοσπονδία το τελευταίο διάστημα»
Τοποθετήθηκαν αναλυτικά όλα τα μέλη του Δ.Σ. ως προς την πολεμική που ξεκίνησε εις βάρος της ομοσπονδίας με αφορμή τα θέματα της εξέτασης συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων από την επιτροπή του Ι.Ε.Π..
Ο κ. Καρπενησιώτης σημείωσε ότι μετά από διεκδίκηση πολλών ετών καταφέραμε για πρώτη φορά φέτος να συμμετέχουν οι κλάδοι μας σε διάφορες επιτροπές του υπουργείου. Η εν λόγω επιτροπή μέχρι και πέρυσι αποτελούνταν μόνο από εκπαιδευτικούς ενώ με την πρόσφατη ανασύστασή της συμμετέχουν πλέον και μέλη κλάδων του Ε.Ε.Π., μεταξύ των οποίων και 4 εκπρόσωποι της ομοσπονδίας, οι οποίοι προτάθηκαν ως 2 τακτικά και 2 αναπληρωματικά μέλη, αλλά με βάση τη συγκρότηση της επιτροπής του Ι.Ε.Π. ορίστηκαν ως 1 τακτικό και 3 αναπληρωματικά μέλη (στη σύνθεση της 9μελούς επιτροπής).
Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας στις εργασίες της επιτροπής παρέμειναν και εργάστηκαν προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης υπέρ των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας. Προτιμήθηκε η λύση της παραμονής και διεκδίκησης εκ των έσω, από τη λύση της παραίτησής των (προτροπή που ειπώθηκε στα πλαίσια της επίθεσης που εκδηλώθηκε εις βάρος της ομοσπονδίας και όχι εις βάρος της επιτροπής του Ι.Ε.Π.) καθώς πέραν του ότι δεν θα υπήρχε κανένας εκπρόσωπός μας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συναδέλφων αναπληρωτών, μία κίνηση παραίτησης θα συνεπάγονταν επιπρόσθετα και σημαντική χρονική καθυστέρηση πηγαίνοντας πολύ πίσω την όλη διαδικασία των προσλήψεων, αφού θα έπρεπε να συσταθεί εκ νέου η επιτροπή, με όποια ουσιαστική και διαδικαστική χρονοτριβή θα σήμαινε αυτό.
Ο κ. Λασιόπουλος ανέφερε ότι θα έπρεπε η συζήτηση αυτή να γίνει πριν από το καλοκαίρι. Αυτό δεν ήταν εφικτό, καθώς η επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της τέλη Ιουλίου. Επιπλέον, ενημέρωσε πως ως πρόεδρος του περιφερειακού συλλόγου Κ.&Δ. Μακεδονίας δέχτηκε πολλές διαμαρτυρίες υποψήφιων αναπληρωτών σχετικά με το ζήτημα της ελληνομάθειας αλλά και με διαδικαστικά προβλήματα (όπως συγκέντρωση εν μέσω θέρους εγγράφων, αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών από πανεπιστήμια, κοκ). Επίσης, ενημέρωσε για τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον προϊστάμενο επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης Α/θμιας εκπαίδευσης της Π.Δ.Ε. Κ.Μακεδονίας αναφορικά με το ζήτημα της ελληνομάθειας. Ως προς το θέμα των επιθέσεων εις βάρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, τοποθετήθηκε υπέρ της μη ενασχόλησής μας με αυτό, αφού η ομοσπονδία είναι ανώτερο όργανο.
Η κ. Μαχαίρα σημείωσε ότι πέραν της ειδικής επίθεσης για τα ζητήματα συνάφειας υπήρξε και μία γενικότερη, με αιχμές για απόσταση από τα μέλη της, που πρέπει να εξετάσουμε. Διαπίστωσε ότι ίσως υπάρχει μία σύγχυση στην εικόνα συναδέλφων ως προς το ρόλο και τη λειτουργία της ομοσπονδίας και μία ανισότιμη σύγκριση με άλλα όργανα που έχουν διαφορετικούς ρόλους και λειτουργίες, και πρότεινε να καλλιεργηθεί περισσότερο η επικοινωνία με τα μέλη μας. Ως προς την ειδική επίθεση, τόνισε ότι δεν αφορά σε κάτι που είναι ενιαίο σαν θέμα αλλά ότι αφορά σε πολλές παραμέτρους καθώς και μόνο το θέμα της συνάφειας σχετιζόταν με τρεις διαφορετικές κατηγορίες (με την ΕΑΕ, με την ειδικότητα, με τη σχολική ψυχολογία). Επίσης, ότι φέτος λόγω της εγκυκλίου προέκυψαν πολλές επιμέρους ξαφνικές αλλαγές και ως προς τη συνάφεια (πχ. διαφορετική μοριοδότηση) και ως προς άλλα σημαντικά θέματα, που φυσικά δημιούργησαν δικαιολογημένα πολλά παράπονα. Επιπλέον αναφέρθηκε στο ότι χρειαζόταν να υπάρξει μία ξεκάθαρη ενημέρωση από την ίδια την επιτροπή αφού εργάστηκε ως συλλογικό όργανο, όχι από ορισμένα μόνο μέλη της. Επιπλέον αναφέρθηκε στον ντροπιαστικό τρόπο με τον οποίο εκδηλώθηκε η επίθεση με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, συκοφαντίες και απειλές. Ως προς τη στάση της ομοσπονδίας απέναντι σε τέτοιου είδους επιθέσεις, τοποθετήθηκε υπέρ της χρησιμότητας να απαντάμε πάντα, στεκόμενοι μόνο στα πραγματικά γεγονότα, τις δράσεις και τις ενέργειές μας. Επιπλέον να προβαίνουμε, όταν χρειάζεται σε διευκρινίσεις, επειδή μεταξύ άλλων σημειώθηκαν και ορισμένες διαστρεβλώσεις εις βάρος μας, και σε τέτοιες περιπτώσεις μια στάση σιωπής αντί να συμβάλλει στην ενότητα, ενισχύει τις στρεβλώσεις και δεν αποκαθιστά την πραγματικότητα.
Ο κ.Στεργιούλης,αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής, τόνισε ότι ήταν άδικη η επίθεση που δέχτηκε η ομοσπονδία, η οποία κλήθηκε να απολογηθεί για ζητήματα που δε φέρει ευθύνη, όπως και για τις αποφάσεις του υπουργείου, τις αλλαγές της εγκυκλίου ως προς τη διαδικασία, τη διαφορετική μοριοδότηση, κοκ. Ως προς τη λειτουργία της επιτροπής, σημείωσε πως η παρουσία των εκπροσώπων μας λειτούργησε θετικά σε ορισμένα σημεία που διεκδικήσαμε να ισχύσουν. Υπενθύμισε επίσης, πως ετοιμάζεται από τους εκπροσώπους μας στην επιτροπή ενημερωτικό με συγκεκριμένα στοιχεία, το οποίο θα ανακοινωθεί μετά το πέρας των προσλήψεων, για λόγους δεοντολογίας ως προς τη δημοσιοποίηση εσωτερικής πληροφόρησης πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Ως προς το ζήτημα της αμεσότητας με τα μέλη, τόνισε, με βάση την εμπειρία του από την 1η κιόλας θητεία του στο Δ.Σ., ότι από τους πρώτους στόχους της ομοσπονδίας ήταν η καλή επαφή με τα μέλη και η διά ζώσης επικοινωνία με τους συλλόγους. Η δυνατότητα των συχνών μετακινήσεων προς όλους τους κατά τόπους συλλόγους δεν είναι πάντα εύκολη, όμως η ομοσπονδία φροντίζει να επισκέπτεται και να παρευρίσκεται πολλές φορές σε γενικές συνελεύσεις συλλόγων ανά την Ελλάδα. Επίσης, αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία από τον περιφερειακό σύλλογο Ηπείρου, όπου όταν αντιμετωπίζουν ένα ζήτημα δύσκολο, πάντα ως σύλλογος προστρέχουν προς την ομοσπονδία αναζητώντας να συμβάλλει στις λύσεις. Και επισήμανε ότι επειδή η επικοινωνία και η αμεσότητα είναι αμφίδρομη, ίσως πρέπει να δώσουμε το μήνυμα προς τους συλλόγους να απευθύνονται και εκείνοι από τη μεριά τους συχνότερα προς την ομοσπονδία, για ό,τι τους απασχολεί σε τοπικό επίπεδο.
Η κ. Τέλιου σημείωσε πως δεν είναι ωραίο να μεταφέρονται δημοσίως ψέματα ή να δημιουργείται μία τέτοια εικόνα κατά της ομοσπονδίας, αντίθετα καλό είναι ό,τι παράπονα υπάρχουν για πρόσωπα, να έρχονται απευθείας στην ομοσπονδία ή στους συλλόγους ή στους αιρετούς. Πρόσθεσε ότι υπάρχει συγκεχυμένη άποψη και για το ρόλο της ομοσπονδίας και για το ρόλο των αιρετών. Επίσης, τόνισε ότι η θέση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. απέναντι στην πολεμική μέσω της ανακοίνωσης που εκδόθηκε, ήταν σωστή και αντικειμενική και ότι δε χρειάζεται να ασχοληθούμε περαιτέρω αλλά να απαιτήσουμε να ανακοινωθούν τα κριτήρια από την επιτροπή του Ι.Ε.Π. και να μη δίνουν τα Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. τις συνάφειες.
Η κ. Αλμπάνη συμφώνησε με τη σειρά της ότι θα πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με τα αντικειμενικά προβλήματα, απαντώντας στις επιθέσεις με αναφορά στα γεγονότα και τις δράσεις μας. Πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων των αναπληρωτών, με την ιδιότητα του ταμία του Δ.Σ. θα θέσει τα οικονομικά θέματα αναφορικά με τις ταμειακές υποχρεώσεις των μελών.
Η κ. Κλωνή αναφέρθηκε στη σημασία του κλίματος συνεργασίας μεταξύ των μελών της ομοσπονδίας και στη δυνατότητα καλής διάθεσης για να πραγματοποιηθεί αυτό. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα μόνιμων διορισμών για τους κλάδους μας.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος υπενθύμισε, ότι στη σύσκεψη (της 5 Σεπτεμβρίου) της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. με τους εκπροσώπους της στις επιτροπές του υπουργείου, ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες σε κάθε επιτροπή, να ετοιμάσουν ένα υπόμνημα με αναλυτική παρουσίαση του τι έγινε και τι δεν έγινε, και ότι αυτά τα υπομνήματα θα κοινοποιηθούν από την Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.. Ως προς την πρόταση της αμεσότερης επικοινωνίας με τα μέλη, συμφώνησε και προέτρεψε και τα μέλη να κάνουν το ίδιο, με βασική προϋπόθεση την προσπάθεια από την πλευρά όλων να τηρούνται οι καταστατικές δεσμεύσεις, τις οποίες όλοι μαζί συναποφασίσαμε. Επιπλέον, πρότεινε να μπούμε στη διαδικασία να επανεξετάσουμε όλοι μαζί αυτό το οργανωτικό κομμάτι, θέτοντας σε ψηφοφορία 2 προτάσεις:
α) να ορίσουμε τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο μία πανελλήνια συνδιάσκεψη με τους προέδρους όλων των περιφερειακών συλλόγων ως καταληκτική ημερομηνία για να συναποφασιστεί το ποια μέλη τηρούν ή όχι τις καταστατικές τους υποχρεώσεις και αν θέλουμε αυτές να ισχύουν ή όχι, ώστε σε περίπτωση που υπάρξει επιθυμία για καταστατικές αλλαγές–τροποποιήσεις, στην επόμενη Γενική Συνέλευση να προταθεί αναθεώρηση καταστατικού.
β) όπως έγινε και προ 3ετίας, να γίνει συνεννόηση για τη διενέργεια των Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων ώστε να υπάρχει η παρουσία μας σ’ αυτές, με σταθερή και διά ζώσης επικοινωνία, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα για αμεσότερη επικοινωνία και συνεννόηση όπως και για διευκρινίσεις στα διάφορα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη μας και μέλη των μελών μας.
Υπήρξε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και για τις 2 προτάσεις.
Θέμα 3ο : Ο σχεδιασμός των άμεσων δράσεων για την φετινή σχολική χρονιά
Ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων των αναπληρωτών, θα μπούμε στη διαδικασία συζήτησης με το υπουργείο για ζητήματα: προσλήψεων με μόνιμους διορισμούς, δημιουργίας νέων οργανικών θέσεων, ανακατανομής υπαρχουσών οργανικών θέσεων, δημιουργίας νέων σχολείων Ε.Α.Ε. και ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Επίσης, ανέφερε ότι σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο, σύντομα θα δημιουργηθούν επιτροπές επεξεργασίας νομοσχεδίου για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, στις οποίες θα έχουμε αντιπροσώπους.
Η γενική γραμματέας πρότεινε να προστεθούν στις άμεσες ενέργειες, και σημαντικές θεσμικές ελλείψεις που παρά το ότι προβλέπονται εδώ και χρόνια από τη νομοθεσία, ακόμη δεν έχουν συσταθεί και λειτουργήσει, όπως παραδείγματος χάρη οι Σύμβουλοι Ε.Ε.Π. και η μόνιμη επιτροπή ΕΑΕ στο υπουργείο. Επιπλέον, έθεσε το ζήτημα των ΕΔΕΑΥ για τη στήριξη και διευκόλυνση της λειτουργίας αυτού του θεσμού στην πράξη, αναφερόμενη σε γενικότερα προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που στελεχώνουν τις συγκεκριμένες δομές.Ο πρόεδρος ανέφερε ότι στην επιτροπή για τα ζητήματα συνεκπαίδευσης, οι εκπρόσωποί μας πρότειναν τη στήριξη των ΕΔΕΑΥ ως ενδιάμεσο κρίκο λειτουργίας στο στόχο της συνεκπαίδευσης, και τη δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος καθορισμένου ώστε να προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Επιπρόσθετα, ο κ. Καρπενησιώτης αναφέρθηκε σε ένα διαχρονικό επίσης έλλειμμα, που αφορά στην προτυποποίηση των διαδικασιών στις δομές ΕΑΕ και στην αναγκαιότητα να τεθεί εκ νέου, συμπεριλαμβανόμενο και αυτό στον άμεσο σχεδιασμό.
Ο αντιπρόεδρος ανέφερε πως θα συγκαλέσει γενική συνέλευση στον περιφερειακό σύλλογο Κ.&Δ.Μακεδονίας όπου προεδρεύει, προκειμένου να τεθούν θέματα ενόψει της συζήτησης για το επικείμενο νομοσχέδιο. Επιπλέον πρότεινε να πάμε στη συζήτηση με δικές μας προτάσεις ως ομοσπονδία και αν δεν τελεσφορήσουν αυτά που διεκδικούμε, να φύγουμε από το διάλογο επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του για μη συμμετοχή σε κοινωνικούς διαλόγους. Ο πρόεδρος σημείωσε ότι η συμμετοχή στο διάλογο είναι ένα μέσο για να πετύχουμε πράγματα έστω κι αν δεν τελεσφορεί κάθε φορά το επιθυμητό, παρόλα αυτά πετύχαμε κάποια πράγματασημαντικά, όπως είναι αύξηση του αριθμού των προσλήψεων Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. από την περσινή σχολική χρονιά αλλά και το γεγονός ότι φέτος δεν υπήρξε καμία πρόσληψη μέσω ΟΑΕΔ για τις ειδικότητες των κλάδων μας.
Η ειδική γραμματέας συμφώνησε με τις δράσεις του άμεσου σχεδιασμού προσθέτοντας την έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων σε κάποιες περιφέρειες και το θέμα της έλλειψης ειδικών δομών για τους μαθητές με σοβαρές δυσκολίες, όταν αυτοί αποφοιτούν. Ο πρόεδρος απάντησε ότι οι προτάσεις που ήδη καταθέσαμε στις επιτροπές αφορούσαν όχι μόνο στην πρώιμη παρέμβαση και στη διάρκεια της σχολικής ζωής, αλλά και στη μετά το σχολείο φάση, με τη δημιουργία προστατευόμενων δομών. Ωστόσο πρόκειται για ζήτημα που δεν αφορά αποκλειστικά στο υπουργείο παιδείας αλλά προϋποθέτει για την υλοποίησή του το συντονισμό και με άλλα υπουργεία (όπως, υγείας και εργασίας).
Ο οργανωτικός γραμματέας υπέβαλε ερώτηση σχετικά με τη συμβολή του επιστημονικού μας φορέα Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. στις προτάσεις για την προτυποποίηση των διαδικασιών σε όλες τις δομές ειδικής αγωγής που εργάζονται τα μέλη των κλάδων μας, αλλά και σε σχέση με τα ζητήματα επιμόρφωσης. Ο πρόεδρος απάντησε ότι ήδη από την περσινή χρονιά έχει κατατεθεί από το Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. συγκεκριμένη πρόταση για επιμόρφωση προς την κατεύθυνση της συνεκπαίδευσης, και ότι τη φετινή χρονιά ο επιστημονικός φορέας κινείται προς την αναζήτηση καιάλλων προγραμμάτων επιμόρφωσης για τις ειδικότητες των κλάδων μας.
Τέλος, ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι το φεστιβάλ φορέων της ειδικής εκπαίδευσης αν πρόκειται να επαναληφθεί, η οργάνωσή του καλό είναι να ξεκινήσει νωρίτερα (από το μήνα Οκτώβριο) και να προστεθούν πρότερες -του φεστιβάλ- εκδηλώσεις σε πόλεις της περιφέρειας, σε συνεννόηση με το Συντονιστικό των φορέων.
Θέμα 4ο : ορισμός τακτικών συνεδριάσεων του Δ.Σ.
Σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης του προηγούμενου Δ.Σ., ορίστηκε ο προγραμματισμός της τακτικής μηνιαίας συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
Στο σημείο αυτό, αποφασίσθηκε λύση της συνεδρίασης.