Τι είπε η κ. Κεραμέως για τα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό των Παραπολιτικών.

 

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

Υπάρχει παγκοσμίως μια, με το γεγονός ότι είχαμε λιγότερη κοινωνικοποίηση στα παιδιά. Είναι σαφές ότι όση περισσότερη βία έχει κανείς στην κοινωνία τόση περισσότερη βία θα συναντήσει κανείς και στα σχολεία. Τα σχολεία είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Τι μπορεί να κάνει το σχολείο επιπλέον, προληπτικά θα έλεγα κυρίως.

Δυο πράγματα πρώτον άμεσα μέτρα και δεύτερον πιο μακροπρόθεσμα μέτρα. Στα άμεσα μέτρα, περισσότεροι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία μας. Όταν ήρθα στο υπουργείο το 2019 ήταν περίπου 1600 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία της χώρας, σήμερα είναι 3.200. Υπάρχει ο «σύμβουλος σχολικής ζωής» γιατί ο στόχος μας είναι πως τα παιδιά θα μιλήσουν, θα ανοιχτούν, θα μοιραστούν κάτι που τα απασχολεί είτε αφορά τα ίδια τα παιδιά είτε αφορά ένα φίλο τους.

Και οριζόντιες επιμορφώσεις για τους εκπαιδευτικούς μας για να έχουν τα εργαλεία να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα και σχολικού εκφοβισμού και βίας κοκ. Αυτά είναι τα πιο άμεσα μέτρα τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν φτάνουν γιατί πρέπει να βλέπει κανείς και πιο μακροπρόθεσμα και πρέπει να σκεφτεί ότι από την παιδεία που θα δώσουμε σήμερα στα παιδιά θα εξαρτηθεί τι 30αρηδες, τι 40άρηδες, τι 50άρηδες θα έχουμε αύριο και κατά πόσο εκείνοι μεθαύριο θα διαπράττουν αξιόποινες πράξεις ή όχι.

Τι μπορεί να κάνει κανείς, και το έχουμε ήδη κάνει, έχουμε εισάγει νέες θεματικές στο σχολείο όπως είναι ο σεβασμός των άλλων, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, πως βάζεις όρια στη δική σου συμπεριφορά σεβόμενος το ζωτικό χώρο του άλλου, η σεξουαλική αγωγή στο σχολείο. Θεματικές που έχουν εισαχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025