Ο Κ. Γαβρόγλου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα ξενόγλωσσα τμήματα προπτυχιακών σπουδών κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Αναλυτικά όλα όσα είπε:
«Έγινε μια τεράστια σπέκουλα, ότι είμαστε εμμονικοί. Να δούμε τι λέει ο νόμος, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να βγάζουμε κορώνες.
Πρώτον, συνεχίζει να υπάρχει η διάταξη που λέει ότι μπορούν να ιδρυθούν ξενόγλωσσα τμήματα. Το λέει ο νόμος αυτό.
Δεύτερον, υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης, συμβάσεων με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, που μπορούν να την κάνουν Τμήματα ή Κοσμητείες για Προγράμματα Σπουδών. Υπάρχει δυνατότητα, στον νόμο πάλι, να διαμορφωθούν ξενόγλωσσα μαθήματα εντός του προγράμματος, για να διευκολύνουμε το Erasmus.
Υπάρχει, λοιπόν, μία προσπάθεια για πάμε ένα βήμα εμπρός στο θέμα των ξενόγλωσσων με δεδομένες τις δυσκολίες που έχει αυτό το θέμα κυρίως λόγω του χαρακτήρα των πτυχίων. Προσέξτε, όμως, κάτι που έχει γίνει στον τόπο μας επανειλημμένως. Δεν ξέρω αν ξέρετε ότι στο τέλος του 16ου αι., όταν πήγαιναν φοιτητές από των Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Γαλλία και έπαιρναν ένα πτυχίο, υπήρχε μια σφραγίδα πάνω στο πτυχίο που έλεγε «bon pour l’ Orient», δηλαδή «καλό για την Ανατολή». Αυτό ως έκφραση καθιερώθηκε και για τα δεύτερης διαλογής προϊόντα που έκαναν εξαγωγή στην Ανατολή. Άρχισε όμως από τα πτυχία. Να μην πάμε σε μια λογική μέσα στο άγχος να βρεθούν χρήματα κλπ. κλπ., και τα προγράμματα ποιοτικά καταλήξουν έτσι. Γιατί έχουμε μια τέτοια τάση στην κοινωνία μας επειδή προσπαθούμε να βρούμε μια λύση για σύνθετα προβλήματα.
Το θέμα των ξενόγλωσσων είναι πολύ σοβαρό. Πρέπει να μελετηθεί, πρέπει να διαφυλαχθεί και νομίζω ότι έχουμε κάνει αυτά τα βήματα και είμαστε ανοιχτοί να δούμε και άλλες προτάσεις».