«Παντελώς ανυπόστατο» χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Παιδείας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» περί σαρωτικών αλλαγών στα μέλη της Επιτροπής των πανελλαδικών εξετάσεων.
Το δημοσίευμα προκάλεσε αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, καθώς υπονοήθηκε παραγκωνισμός του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων που έχει συγκροτηθεί για τον συντονισμό και τον έλεγχο του θέματος και του προέδρου του, έμπειρου καθηγητή και επι χρόνια προέδρου της Επιτροπής πανελλαδικών εξετάσεων κ. Γιώργου Δάσιου.
Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων δεν έχουν ορισθεί ακόμη, αλλά αναμένεται ότι θα οριστούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», πράγματι πολλοί συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στον εκπαιδευτικό χώρο έσπευσαν να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους για συμμετοχή στις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις και αυτό ίσως δημιούργησε την εικόνα σε εκπαιδευτικούς κύκλους ότι διορίστηκαν.
Κάθε χρόνο όπως είναι γνωστό σε όσους ξέρουν το «σύστημα πλοήγησης» του εκπαιδευτικού χώρου, αλλάζει περίπου το 40% των μελών των επιτροπών που επιλέγουν τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να ανανεώνεται επιστημονικά το επίπεδό τους, αλλά και για να μην δημιουργούνται υπόνοιες περί αδιαφάνειας. Τα μέλη των επιτροπών αυτών για ευνόητους λόγους δεν ανακοινώνονται ποτέ.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος» εφέτος παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής επιτροπής που είχε αντικαταστήσει το 2014 τον κ. Δάσιο, όταν εκείνος μετακινήθηκε στον Οργανισμό Εξετάσεων. Ο πρόεδρος της επιτροπής (το όνομα του οποίου για ευνόητους λόγους δεν ανακοινώνεται) δήλωσε εφέτος ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει στην ίδια θέση, οπότε αντικαταστάθηκε απο την αντιπρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων τα προηγούμενα χρόνια, έμπειρη φιλόλογο.
Κατά τα άλλα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και εφέτος τα μέλη των 4μελών επιτροπών που θα επιλέγουν ανά μάθημα τα θέματα των εξετάσεων θα είναι δύο άτομα, παλιοί στην θέση αυτή και δύο άτομα καινούργιοι.
Ενδείξεις ότι θα αλλάξει ολόκληρη η Επιτροπή δεν υπάρχουν. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα αποτελούσε παράδοξη πολιτική που θα εξέθετε ανεπανόρθωτα την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Από τα νέα μέλη που θα επιλεγούν σε ποσοστά 40% με 50% βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα τα επιστημονικά κριτήρια να υποχωρήσουν μπροστά στις «κομματικές» γραμμές.
Σχετικά με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε επι λέξη τα παρακάτω:
1.‘Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε, οι εξετάσεις να διεξαχθούν και φέτος με τρόπο αδιάβλητο και υποδειγματικό.
2. Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ορίζεται λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις. Τα ονόματα των μελών της δεν ανακοινώνονται και λαμβάνονται ειδικά μέτρα, προκειμένου, να εξασφαλιστεί η μυστικότητα και η αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας. Τα μέλη της ΚΕΕ δεν είναι ισόβια. Κάθε χρόνο επιβάλλεται η ανανέωση της σύνθεσής της για προφανείς λόγους. Και φέτος, συνυπάρχουν παλαιά και νέα μέλη, που η επιλογή τους υπακούει σε επιστημονικά-εκπαιδευτικά κριτήρια και μόνο.
3. Δημοσιεύματα, όπως αυτό της «Καθημερινής», περί «ξηλώματος» της Επιτροπής Εξετάσεων» και δήθεν «διορισμούς συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ» στην ΚΕΕ, είναι εντελώς ψευδή και δημιουργούν ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους δέκα ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να πάψουν να παίζουν παιχνίδια με την αγωνία των παιδιών και των γονιών τους και να αφήσουν τις εξετάσεις έξω από τα παιχνίδια του κιτρινισμού και της φτηνής αντιπολίτευσης.
Το υπουργείο αλλάζει «σκοπιά»
Μπορεί στις επιτροπές εξετάσεων να κρατάει «επίπεδο» η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τα επιστημονικά συμβούλια του εκπαιδευτικού χώρου όπου επανέρχεται σε θέση προέδρου ο έως χθες «άστεγος» πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Δημ. Χασάπης.
«Κόπηκαν» λοιπόν όλοι οι πρόεδροι των επιμέρως συμβουλίων του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) και η ηγεσία του υπουργείου όπως αναφέρουν οι πληροφορίες διόρισε νέους προέδρους με τριετή θητεία. Έτσι τοποθετούνται:
– Ο Βασίλειος Καρδάσης, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ως Πρόεδρος του Σ.Α.Π.Ε.
– Ο Δημοσθένης Σταμάτης, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Αλεξάνδρειου TE Ι Θεσσαλονίκης, ως Πρόεδρος του Σ.Α.Τ.Ε.
– Ο Δημήτριος Χασάπης, Καθηγητής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Ε.Κ.Π.Α., ως Πρόεδρος του Σ.Π.Δ.Ε.
Στο παρελθόν τις θέσεις αυτές κατείχαν:
– Πάρις Τσάρτας, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος του Σ.Α.Π.Ε.
– Δημήτριος Νίνος , πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Πρόεδρο του Σ.ΑΤΕ.
– Στυλιανή Πριόβολου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), Πρόεδρος του Σ.Π.Δ.Ε.
Απο τους τρεις προέδρους που αποχωρούν ζητήθηκαν οι παραιτήσεις, πριν ένα χρόνο, από τον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτά.
Διαβάστε : ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2016: Τί πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι – iPaideia.gr