Αλλαγές στην οργάνωση και τη δομή της κυβέρνησης. Τι είπε σε συνέντευξή του στο TheTOC και στον Μανόλη Καψή ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Συγκεκριμένα ανέφερε σχετικά με το Υπουργείο Παιδείας,www.minedu.gov.gr:
Κοινωνικός Τουρισμός ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Βγαίνουν τα αποτελέσματα – Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους
Ερ.: Οι αλλαγές, η επόμενη ημέρα είναι ήδη στο μυαλό σου;
Απ.: Χωρίς αλαζονεία, αλλά πάντα ήταν εκεί και πάντα πρέπει να είναι. Και η επόμενη και η μεθεπόμενη. Όταν λέω μεθεπόμενη δεν εννοώ μετά από 4 χρόνια. Εννοώ έναν προγραμματισμό σε βάθος….
Ερ.: Θα δούμε κάποιους από τους παλιούς υπουργούς να κάνουν και δεύτερη 4ετία στα υπουργεία τους; Αυτό θα είναι πραγματικά έκπληξη.
Απ.: Μπορεί να είναι η εξαίρεση. Μπορεί να είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας θα είναι το rotation. Γιατί οι άνθρωποι πρέπει να βγαίνουν μερικές φορές από τη ζώνη άνεσης τους. Το πιστεύω αυτό ακράδαντα. Και δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η αίσθηση του ότι μόνο εγώ μπορώ σε αυτό το χώρο. Άρα κανείς άλλος δεν μπορεί να την αναλάβει.
Εγώ σκέφτομαι πιο πολύ τα οργανωτικά. Το Υπουργείο που πρέπει να φτιάξουμε, για παράδειγμα το οικογενειακής πολιτικής και ισότητας. Αλλαγές που θα κάνουμε, γιατί θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση ως προς… μετακινήσεις αρμοδιοτήτων από χαρτοφυλάκιο σε χαρτοφυλάκιο.
Ερ.: Εμένα θα μου άρεσε να δω τον Πιερρακάκη ξανά στο υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής. Γιατί όχι;
Απ.: Αυτό θα είναι η εξαίρεση πάντως, αν υπάρξει κάτι τέτοιο. Θα υπάρξουν αλλαγές. Ένα παράδειγμα. Ο αθλητισμός πρέπει να πάει στο Παιδείας.
Ερ.: Ο αθλητισμός στο Παιδείας;
Απ.: Ναι. Και ως τελείως διακριτό χαρτοφυλάκιο σε επίπεδο αναπληρωτή. Άσε που χωροταξικά εκεί είναι, στο υπουργείο Παιδείας είναι. Το υπουργείο Αθλητισμού είναι εκεί.
Μηχανογραφικό 2023: Οι αλλαγές σε σχέση με πέρυσι
Ερ.: Και περισσότερες γυναίκες. Θυμάμαι την “απολογία” σου στο BBC αν δεν κάνω λάθος, για το ότι στην πρώτη κυβέρνηση υπήρχαν τόσες λίγες γυναίκες. Είχες πει ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε μεγάλη προσφορά γυναικών. Έχει μία βάση, δεν είναι απεριόριστες.
Απ.: Ναι, θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες από αυτές που έχουμε. Αυτό θα δημιουργήσει κάποια παράπονα φυσικά γιατί ο αριθμός των υπουργών είναι περιορισμένος… Δεν πρόκειται να επιλέξω ποτέ πάντως μία γυναίκα, αν η γυναίκα δεν είναι ικανή. Αλλά εκ των πραγμάτων αν θες να αλλάξεις αυτήν την ισορροπία…
Ερ.: Αυτό πάντως το θέμα του υπουργείου οικογένειας που είπες, να δοθεί η δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν καριέρα και να έχουν και οικογένεια ε;
Απ.: Αυτό είναι το βασικό. Βλέπουμε ότι όλες αυτές οι πολιτικές είναι τελείως κατακερματισμένες. Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Δεν υπάρχει ενιαίος ορισμός της πολυτεκνίας. Άλλα κριτήρια μπορεί να χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών για φορολογικές διευκολύνσεις και άλλα το υπουργείο Εργασίας. Είναι πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν.