Σήμερα, Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σημαντικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα φέρνει η νέα νομοθετική πρόταση, με επίκεντρο το Διεθνές Απολυτήριο (IB) και την εισαγωγή νέων ρυθμίσεων για τα Κέντρα Μελέτης.
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη θεσμοθέτηση τμημάτων IB σε περισσότερα Πρότυπα Λύκεια, επιτρέποντας την εισαγωγή μαθητών στα ελληνικά πανεπιστήμια χωρίς τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, βασιζόμενη αποκλειστικά στη βαθμολογική επίδοση του απολυτηρίου. Παράλληλα, δρομολογείται η θέσπιση αυστηρών προδιαγραφών για την αδειοδότηση από τον ΕΟΠΠΕΠ και λειτουργία των Κέντρων Μελέτης, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την καλύτερη υποστήριξη των μαθητών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Δείτε εδώ Εκπαιδευτικοί για διεθνές απολυτήριο: Ένα ακόμα χτύπημα στο δημόσιο σχολείο
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, και η υφυπουργός Ζέττα Μακρή θα παρουσιάσουν δύο νομοθετικές προτάσεις. Η πρώτη αφορά την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ίδρυση και λειτουργία των Δημόσιων Ωνασείων Σχολείων. Η δεύτερη επικεντρώνεται στην ενίσχυση της σχολικής μονάδας και την εισαγωγή καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, με βασικό στόχο την προώθηση της σχολικής αυτονομίας.
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, και ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης θα παρουσιάσουν το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα αναλύσει τις προτάσεις του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, θα εισηγηθεί την έγκριση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2025. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, θα προτείνουν τον καθορισμό ποσοτικών στόχων ανά υπηρεσία, στο πλαίσιο της εφαρμογής συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, θα παρουσιάσει την πρόταση για την έγκριση του Ετήσιου Προγράμματος της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα εισηγηθεί την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού.
Ειδική αναφορά θα γίνει από τον κ. Πιερρακάκη στη σημασία ενίσχυσης του ρόλου των διευθυντών σχολείων, προκειμένου να λαμβάνουν αποφάσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα, ενισχύοντας έτσι τη σχολική αυτονομία. Στο ίδιο πλαίσιο, το σχέδιο νόμου για το Διεθνές Απολυτήριο (IB) προβλέπει τη θεσμοθέτηση τμημάτων IB σε περισσότερα από έξι Πρότυπα Λύκεια, επιτρέποντας την εισαγωγή μαθητών στα ελληνικά πανεπιστήμια χωρίς την προϋπόθεση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η εισαγωγή θα βασίζεται στη βαθμολογική επίδοση του απολυτηρίου, ενώ ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων θα είναι περιορισμένος και θα καθορίζεται από τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα.
Όσον αφορά τα Πρότυπα Αθλητικά Σχολεία, από τον Σεπτέμβριο του 2026 δρομολογείται η πιλοτική ίδρυση δύο Πρότυπων Αθλητικών Γυμνασίων και δύο Πρότυπων Αθλητικών Λυκείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο τη σταδιακή δημιουργία συνολικά 13 τέτοιων σχολείων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Η εισαγωγή των μαθητών θα βασίζεται στην ένταξή τους σε προ-εθνικές ομάδες, ανεξαρτήτως σωματικής αρτιμέλειας, και θα ακολουθείται ειδικό προπονητικό πρόγραμμα εντός του σχολικού ωραρίου.
Ένα ακόμα κρίσιμο θέμα της συνεδρίασης αφορά τα Κέντρα Μελέτης. Ο υπουργός Παιδείας θα εισηγηθεί αυστηρούς όρους αδειοδότησης και λειτουργίας, παρόμοιους με αυτούς που ισχύουν για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, προσαρμοσμένους στις ανάγκες μαθητών του Δημοτικού. Προβλέπεται η δημιουργία δύο μητρώων, ένα για τους ιδιοκτήτες των Κέντρων Μελέτης και ένα για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτά, ενώ η κτηριακή άδεια θα εκδίδεται από τον ΕΟΠΠΕΠ.
Παράλληλα, το σχέδιο νόμου επιτρέπει την εγγραφή αλλοδαπών στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, εφόσον διαθέτουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας. Τέλος, στα υφιστάμενα Κέντρα Μελέτης θα δοθεί επαρκής χρόνος προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις του νομοθετικού πλαισίου.