Οι δυο τελευταίες τάξεις του Λυκείου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το απολυτήριο, το οποίο γίνεται εθνικό και θα παίζει ρόλο “baccalaureate”. Το απολυτήριο Λυκείου θα ονομάζεται Εθνικό Απολυτήριο. Ο βαθμός θα διαμορφώνεται από τη βαθμολογία των και από την γενικότερη παρουσία του μαθητή στο Λύκειο.

Οι σημερινοί μαθητές της τρίτης Γυμνασίου του χρόνου θα γνωρίζουν το νέο σύστημα εισαγωγής που θα ισχύσει για να εισαχθούν στα πανεπιστήμια .

Σε δύο διδακτικές περιόδους θα διεξάγεται η διδασκαλία των μαθημάτων στο Γυμνάσιο, όπου η σχολική χρονιά θα ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η διδασκαλία των μαθημάτων θα διεξάγεται σε δύο διδακτικές περιόδους, που ονομάζονται τετράμηνα.

Η πρώτη (1ο τετράμηνο) θα διαρκεί από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου και η δεύτερη (2ο τετράμηνο) από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαΐου.

Πλέον τα μαθήματα που διδάσκονται στο Γυμνάσιο θα κατατάσσονται σε τρεις ομάδες.

Η πρώτη (Ομάδα Α’) θα περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:

1) Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Γλωσσική Διδασκαλία και Νεοελληνική Λογοτεχνία),
2) Μαθηματικά,
3) Φυσική,
4) Ιστορία.

Η δεύτερη (Ομάδα Β’) θα περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:

1) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση),
2) Χημεία,
3) Βιολογία,
4) Γεωλογία ­Γεωγραφία,
5) Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή,
6) Θρησκευτικά,
7) Αγγλικά
8) Δεύτερη ξένη γλώσσα και
9) Οικιακή Οικονομία.

Η τρίτη (Ομάδα Γ’) θα περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:

1) Τεχνολογία ­Πληροφορική,
2) Μουσική ­Καλλιτεχνικά
3) Φυσική Αγωγή.

Στα μαθήματα της Ομάδας Α’ θα διενεργείται μόνο μια ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου.

Στα μαθήματα της Ομάδας Β’ θα διενεργείται μία ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώ­του τετραμήνου και μία κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου. Κατά το δεύτερο τετράμηνο ο διδάσκων μάθημα της δεύτερης ομάδας, δύναται να επιλέξει, αντί της διεξαγωγής ωριαίας γραπτής δοκιμασίας σε κάποιο τμήμα ή κάποια τμήματα, την ανάθεση μιας συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης στους μαθητές του τμήματος ή των τμημάτων. Στα μαθήματα της τρίτης ομάδας δεν θα διενεργείται καμιά ωριαία γραπτή δοκιμασία.

Κάθε τμήμα μπορεί να εξετάζεται με ωριαία γραπτή δοκιμασία μόνο σε ένα μάθημα την ημέρα και μέχρι σε τρία το πολύ μαθήματα την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα από 1η έως 30 Ιουνίου η σχολική μονάδα ολοκληρώνει τις εξής διαδικασίες:

-την πρώτη εξεταστική περίοδο στην οποία διεξάγονται οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις στα μαθήματα της Ομάδας Α’ του άρθρου 2 του παρόντος διατάγματος ­
-το πρόγραμμα υποστηρικτικής διδασκαλίας για τους μαθητές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης και παραπέμπονται σε επαναληπτική εξέταση
-τη δεύτερη εξεταστική περίοδο στην οποία διεξάγονται επαναληπτικές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις σε όσα μαθήματα παραπέμφθηκαν μαθητές σε επαναληπτική εξέταση, οι οποίες είναι γραπτές και προφορικές για τα μαθήματα της Ομάδας Α’ και προφορικές για τα υπόλοιπα μαθήματα.

Η διάρκεια των γραπτών προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων είναι δίωρη, εκτός από την Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, της οποίας οι δύο κλάδοι (Γλωσσική Διδασκαλία και Νεοελληνική Λογοτεχνία) θα συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση.

Το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των μαθημάτων ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και ανακοινώνεται από τον Διευθυντή του Γυμνασίου στους μαθητές, τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Ως ανωτέρω ορίζεται πρόγραμμα εξετάσεων και για τις εξετάσεις μαθητών των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ελλιπής καθώς και των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων και στρατεύσιμων μαθητών.

Ως εξεταστέα ύλη ορίζονται τα δύο τρίτα της διδαχθείσας. Σε κάθε περίπτωση η εξεταστέα ύλη δεν μπορεί να είναι λιγότερη από το μισό της διδακτέας. Η επιλογή και ο ακριβής προσδιορισμός της εξεταστέας ύλης για κάθε μάθημα γίνεται από τον διδάσκοντα και σε περίπτωση που το μάθημα διδάσκεται από περισσότερους του ενός καθηγητές γίνεται μετά από συνεργασία μεταξύ τους. Η εξεταστέα ύλη κατατίθεται και εγκρίνεται από τον Διευθυντή και γνωστοποιείται στους μαθητές πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Η εξεταστέα ύλη καταγράφεται στο βιβλίο της διδασκόμενης ύλης και υπογράφεται από τον εισηγητή καθηγητή.

Τα θέματα ορίζονται την ημέρα εξέτασης κάθε μαθήματος από τους διδάσκοντες το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και είναι κοινά για όλα τα τμήματα της τάξης.

Όσο αφορά τον βαθμό προαγωγής, ο μαθητής θα κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα ή όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025