Τέσσερα νομοσχέδια για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης φέρνει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας, ενώ παράλληλα από τη νέα σχολική χρονιά προωθούνται αλλαγές στα Γυμνάσια.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή» την Κυριακή, το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά τα μεταπτυχιακά, το δεύτερο καθιέρωση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας και του πιστοποιητικού ικανότητας χρήσης υπολογιστών, το τρίτο την ελληνική εκπαίδευση του εξωτερικού και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και το τέταρτο το «Ταμείο Ερευνας και Καινοτομίας» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Επίσης, το υπουργείο βρίσκεται σε διαβούλευση για νομοσχέδιο σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση.
Διαβάστε : Γυμνάσιο: Ποιές αλλαγές οριστικοποιήθηκαν
Παράλληλα, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με την ΟΛΜΕ την περασμένη Παρασκευή, αλλαγές έρχονται το Σεπτέμβρη στα Γυμνάσια, οι οποίες περιλαμβάνουν: Δύο τετράμηνα φοίτησης (από 3 τρίμηνα που ισχύουν). Πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών, η οποία εξετάζεται να γενικευτεί. Εξετάσεις σε «βασικά» μαθήματα (4 έως 6 το πολύ) π.χ. Γλώσσα και Μαθηματικά. Μείωση της ύλης. Διεύρυνση του διδακτικού έτους μέχρι το τέλος Μάη. Μείωση του ωρολογίου προγράμματος κατά 3 ώρες (από 35 σε 32), με πιθανή ενσωμάτωση της ερευνητικής εργασίας στα υπόλοιπα μαθήματα και κατάργηση μίας ώρας Αρχαίων. Στη συνάντηση, ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για «λελογισμένη διεύρυνση αναθέσεων» μαθημάτων σε διάφορες ειδικότητες.
Διαβάστε : Τα 5 νομοσχέδια που έρχονται στην Παιδεία
«Η κοροϊδία της κυβέρνησης πάει σύννεφο!» σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, τονίζοντας πως «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τις αλλαγές που προωθεί, προσπαθεί με μπόλικη χρυσόσκονη να κρύψει την αλήθεια. Που με απλά λόγια είναι ότι θέλει να εξαφανίσει όπως – όπως τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν. Η μείωση των ωρών του ωρολογίου προγράμματος, ο περιορισμός των ωρών των υπεύθυνων εργαστηρίων, η διεύρυνση των αναθέσεων, η συγχώνευση των ειδικοτήτων σε τομείς στη Β’ τάξη των ΕΠΑΛ, επί της ουσίας θα οδηγήσουν σε χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών τη νέα σχολική χρονιά. (…)
Μια προτεραιότητα υπάρχει για την κυβέρνηση, η πιστή τήρηση των δεσμεύσεών της απέναντι στους θεσμούς (ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ), τον ΣΕΒ και την πλουτοκρατία. Γι’ αυτό, άλλωστε, από τη μια συνθλίβει εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα και από την άλλη δίνει φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις σε βιομήχανους και εφοπλιστές», τονίζει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.