Κατά προτεραιότητα θα διοριστούν οι 476 επιτυχόντες ΑΣΕΠ – διοριστέοι του 2008

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για τους διορισμούς και τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς παρουσιάζει του σημερινό «ΕΘΝΟΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ». Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες όλης της χώρας τη νέα χρονιά με τα μικρότερα δυνατά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να γίνουν μόνιμοι διορισμοί και χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών.

Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς είχε αναφέρει πριν από λίγες ημέρες ότι τη νέα χρονιά θα γίνουν 3.000 – 4.000 μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, οι περισσότερες θέσεις θα διατεθούν σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου υπάρχουν εκρηκτικές ανάγκες, άρα μέσα στους κερδισμένους θα είναι οι δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές. Το βέβαιο είναι ότι θα διορισθούν κατά προτεραιότητα οι 476 που έχουν περάσει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ – διοριστέοι του 2008.

Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, παραμένει σχετικά με το ποια θα είναι τα κριτήρια που συνυπολογιστούν για τους διορισμούς. Η απάντηση θα δοθεί το αμέσως προσεχές διάστημα από το υπουργείο, καθώς θα καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Η ρύθμιση δεν είναι βέβαιο ότι θα προλάβει να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Παιδείας (αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή σε λίγες ημέρες) και είανι πιθανό να γνωστοποιηθεί αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο πρέπει να βιαστεί ώστε να μπορέσει να γίνει έγκαιρα ο προγραμματισμός για τους διορισμούς μονίμων και τις προσλήψεις αναπληρωτών. Αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση και τα κριτήρια διορισμού, εξετάζονται από μηδενική βάση, λόγω και της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ με την οποία απαγορεύονται διορισμοί εκτός ΑΣΕΠ. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αφού εάν εφαρμόσει αυτή την απόφαση, τότε θα αποκλειστούν χιλιάδες δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές από τους επικείμενους διορισμούς. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν φαντάζει το επικρατέστερο σενάριο, καθώς αρκεί να αναφέρουμε ότι έχουν διοριστεί όλοι οι δάσκαλοι που έχουν επιλεχθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Αναφορικά με την πιθανότητα νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς πρέπει να αποκλειστεί, καθώς δεν προλαβαίνει τα διοργανωθεί και έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένος αριθμός θέσεων ανά ειδικότητα εκπαιδευτικών. Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να βρει λύση ώστε να μη θιγούν και οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί με μεγάλοι προϋπηρεσία. Όσον αφορά στην προϋπηρεσία των αναπληρωτών, το υπουργείου Παιδείας έχει δεσμευτεί ότι θα προσμετρηθεί ολόκληρη από το 2010 και μετά.

Σε λίγες ημέρες, εξάλλου, μεταξύ 20 και 30 Απριλίου, οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας θα καταθέσουν αιτήσεις συνταξιοδότησης, οπότε και θα διαφανεί πόσες πρόσθετες ανάγκες θα προκύψουν εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Ο τελικός αριθμός των αιτήσεων, άλλωστε, θα ληφθεί υπόψη από το υπουργείο για τον προγραμματισμό των προσλήψεων με μονίμους και αναπληρωτές.

Τέλη Μαΐου

Υπομονή έως τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα πρέπει να κάνουν περισσότεροι από 6.000 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που έχουν καταθέσει αίτηση για μετάθεση.

Σύμφωνα με τον αιρετό Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτρη Μπράτη, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας οι μεταθέσεις του 2015 θα πραγματοποιηθούν μετά τη λήξη του θέματος των μετατάξεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στα οργανικά κενά θα συνυπολογισθούν και οι παραιτήσεις που θα γίνουν 20 με 30 Απρίλη 2015. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προσδοκίες για ικανοποίηση μεγαλύτερου αριθμού αιτήσεων για τις επικείμενες μεταθέσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπράτης, τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ για να εξετάσει τις ειδικές κατηγορίες, τις αμφισβητούμενες αιτήσεις, την ειδική αγωγή, τα διαπολιτισμικά, τις εντάσεις, κ.λπ. έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα για να «τρέξει» το σύστημα μόλις λήξει το θέμα των μετατάξεων.

Ο κ. Μπράτης εκτιμά πως οι μεταθέσεις θα ανακοινωθούν τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι την περσινή χρονιά είχα υποβληθεί συνολικά 6.747 αιτήσεις μετάθεσης. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που ικανοποιήθηκαν ανήλθε στις 2.802, ποσοστό 41,53% . Στην Ειδική Αγωγή το ποσοστό ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Από τις 160 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, ικανοποιήθηκαν οι 102, ποσοστό 63,75%.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΟ

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε πλήρη ανάλυση των κενών και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την καλύτερη δυνατή οργάνωση ενόψει της ερχόμενης σχολικής χρονιάς. Θα ήθελα να πω, όμως, ότι πρέπει να στηριχθούμε πολύ στο φρόνημα, στην αυταπάρνηση», δήλωνε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του πριν από μερικές μέρες στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά και υπολογίζει πως οι νέες προσλήψεις συνολικά στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα είναι 3.000 – 4.000, που θα αποτελέσουν «ανάσα», ενώ αναζητά κονδύλια από το ΕΣΠΑ για αναπληρωτές.

Όπως επισημαίνεται σε σημερινό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο πληθυσμός των εκπαιδευτικών έχει μειωθεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κατά τριάντα περίπου χιλιάδες και μια ακόμα σχολική χρονιά έφτασε στο Πάσχα με χιλιάδες κενά. Είναι φανερό από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις της ηγεσίας του υπουργείου ότι και η επόμενη σχολική χρονιά θα κυλήσει στη γραμμή του «λιτού βίου», με εκπαιδευτικούς λιγότερους από όσους απαιτούνται και με ελαστικές εργασιακές σχέσεις στα σχολεία.

με πληροφορίες από efsyn, Ριζοσπάστη