Συνάντηση της Επιτροπής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) με τις αντιπροσωπείες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο τα νέα προγράμματα σπουδών και το εκπαιδευτικό υλικό στα Θρησκευτικά.
«Ο διάλογος Πολιτείας-Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών διεξάγεται εντός του πλαισίου και των στόχων που ορίζονται από το Σύνταγμα, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και τη νομολογία, την απόφαση του πρωθυπουργού»
Στη συνάντηση εκ μέρους της Επιτροπής του ΙΕΠ ήταν παρόντες ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γεράσιμος Κουζέλης, ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. Γεώργιος Καλαντζής ο επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Σταύρος Γιαγκάζογλου, ο Σύμβουλος του ΙΕΠ Ευστράτιος Ψάλτου και ο σχολικός σύμβουλος Θεολόγων Γεώργιος Στριλιγκάς.
Από την πλευρά της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδας παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ενώ από την πλευρά της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας.
Στη συνάντηση αξιολογήθηκε η εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών των Θρησκευτικών και η χρήση των αντίστοιχων φακέλων κατά τη διάρκεια του Σχολικού Έτους 2017-2018, και συμφωνήθηκε η συνέχιση του διαλόγου με σκοπό τη βελτίωσή τους. Για τον λόγο αυτό κατατέθηκαν παρατηρήσεις εκ μέρους της Εκκλησίας της Κρήτης και πρόκειται να κατατεθούν και παρατηρήσεις εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος του ΙΕΠ κ. Κουζέλης και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ κ. Καλαντζής επιβεβαίωσαν τη βούληση του Υπουργείου και του ΙΕΠ για συνέχιση του διαλόγου και επεσήμαναν ότι τόσο τα Προγράμματα Σπουδών, όσο και τα προτεινόμενα διδακτικά υλικά στα Θρησκευτικά είναι δυνατόν να αναθεωρούνται διαρκώς, με σκοπό τη βελτίωσή της.« Για τον σκοπό αυτό με την έναρξη του νέου σχολικού έτους θα πραγματοποιηθεί διαδικασία τεκμηριωμένης αξιολόγησή της, στην οποία είναι σαφές ότι θα ληφθούν υπόψη και οι παρατηρήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Εκκλησίας της Κρήτης, εν όψει μάλιστα και της μελλοντικής συγγραφής των νέων βιβλίων για τα Θρησκευτικά.
Ο διάλογος Πολιτείας-Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών διεξάγεται εντός του πλαισίου και των στόχων που ορίζονται από το Σύνταγμα, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και τη νομολογία, την απόφαση του Πρωθυπουργού της 5/10/2016 που έγινε πλήρως αποδεκτή από την Εκκλησία της Ελλάδος, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου (6/10/2017) και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 9/3/2017 και της 27/6/2017» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.