Όλα τα πανεπιστήμια μέσα στην εβδομάδα πρέπει να έχουν αποφασίσει με ποιο τρόπο θα γίνει η εξεταστική της χειμερινής περιόδου προκειμένου να προετοιμαστούν και οι φοιτητές τους, αλλά και γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Oι καταλήψεις συνεχίζονται και αρκετοί σύλλογοι καθηγητών θεωρούν ότι δεν υπάρχουν όροι αδιάβλητου στις τηλεξετάσεις.
Σε πολλά ιδρύματα και κυρίως της περιφέρειας αλλά και σε μεμονωμένα τμήματα η εξεταστική έχει ήδη αρχίσει, διεξάγεται δια ζώσης και θα ολοκληρωθεί έως τις 12 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ξεκινήσει το εαρινό εξάμηνο, σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο. Τον τελικό λόγο σχετικά με τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων (ψηφιακά ή δια ζώσης) τη λαμβάνει η Σύγκλητος κάθε πανεπιστημίου μετά και από πρόταση των πρυτανικών αρχών.
Ποιες οι προϋποθέσεις για ψηφιακή εξεταστική
Εν συνεχεία, οι αποφάσεις αναρτώνται στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», και μετά βγαίνει και Διαπιστωτική Πράξη του Πρύτανη. Προϋπόθεση για τη διενέργεια ψηφιακών εξετάσεων είναι να α) εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αξιοπιστία διενέργειας της προφορικής ή γραπτής εξέτασης με τη χρήση των εν λόγω μέσων, και β) διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Οι αποφάσεις σε ΕΚΠΑ – ΕΜΠ – ΠΑΠΕΙ – ΠΑΔΑ – ΟΠΑ
Πάντως, σήμερα (31/01), αναμένεται η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Ο προσανατολισμός είναι οι εξετάσεις να γίνουν εξ αποστάσεως, αλλά υπάρχουν και τμήματα, τα οποία δηλώνουν ότι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Η Σύγκλητος του ΕΜΠ αποφάσισε τα ακόλουθα: Να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά τα μαθήματα σε όσες σχολές δεν έχουν συμπληρωθεί οι 13 εβδομάδες διδασκαλίας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου. Να διενεργηθούν οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου εξ αποστάσεως σε όσες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους διδάσκοντες, διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Να αρχίσει στις 12 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο, το εαρινό εξάμηνο.
Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά προκειμένου να ολοκληρωθεί το χειμερινό εξάμηνο ακαδημαϊκού έτους 2023-2024, η αξιολόγηση των φοιτητών θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης και διασφαλίζοντας, παράλληλα, τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων θα ακολουθηθεί το ήδη αναρτημένο πρόγραμμα εξετάσεων που είναι στην ιστοσελίδα κάθε Ακαδημαϊκού Τμήματος και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου.
Μάλιστα, την Τετάρτη (31/01) θα εκδοθεί ολοκληρωμένο το νέο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ανά ακαδημαϊκό Τμήμα, όπως επίσης και αναλυτικές οδηγίες προς τους φοιτητές και τους διδάσκοντες. Σήμερα (31/01) θα συνεδριάσει εκ νέου η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά ο προσανατολισμός είναι κάθε τμήμα να αποφασίσει εάν θα κάνει διαδικτυακές εξετάσεις.
Για σήμερα, Τετάρτη (31/01), έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να αποφασιστεί εάν οι εξετάσεις των φοιτητών, των σχολών που τελούν υπό κατάληψη, θα διεξαχθούν διαδικτυακά ή διά ζώσης.