Τιμητικές πλακέτες στους μαθηματικούς δασκάλους της Θεσσαλονίκης, Γιώργο Τσίντσιφα, Γιάννη Ζουρνά και Στέφανο Μπαλή για το σπουδαίο επιστημονικό, αυτοδιοικητικό και εκπαιδευτικό τους έργο, απένειμαν η Αυτοδιοίκηση και το Δ.Σ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) παράρτημα Θεσσαλονίκης,

στο πλαίσιο διημερίδας που διοργανώνει σήμερα και αύριο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), με αφορμή την ανακήρυξη του 2018 ως «έτους Μαθηματικών», προς τιμήν των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Τα βραβεία παρέλαβαν οι κ.κ Ζουρνάς και Τσίντσιφας, ενώ την πλακέτα του αείμνηστου Στέφανου Μπαλή παρέλαβε ο γιος του, καθηγητής στο ΑΠΘ, Δημήτρης Μπαλής. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, καθηγητής, Ανάργυρος Φελλούρης, σημείωσε πως η βράβευση τους έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ, καθώς αξιολογήθηκε το σπουδαίο ακαδημαϊκό και συγγραφικό τους έργο. Ο ίδιος, αναφερόμενος στη Μαθηματική Εταιρεία, είπε, πως είναι από τα αρχαιότερα σωματεία στην Ελλάδα και πως φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ενεργούς δράσης.

Στη διάρκεια των εργασιών της πρώτης μέρας της διημερίδας, διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες μίλησαν για την εφαρμογή των μαθηματικών σε όλα τα πεδία και στο σύγχρονο κόσμο, χαρακτηρίζοντας την ως «επιστήμη της αφηρημένης σκέψης και της απόλυτης ακρίβειας», ενώ είπαν πως βρίσκει εφαρμογή από τη φυσική, τη βιολογία, την αστροφυσική, τη χωροταξία των πόλεων και το περιβάλλον, μέχρι τη μουσική και τη ζωγραφική.

Τα μαθηματικά εργαλείο για επιστήμονες και καλλιτέχνες

Μιλώντας για τις μαθηματικές έννοιες, ο κ. Φελλούρης τόνισε, πως είναι πολλές φορές δύσκολες, ωστόσο εξήγησε πως μια πρώτη θεώρηση είναι ότι τα μαθηματικά είναι η καθαρή σκέψη του μυαλού μας και βοηθούν στην ανάπτυξη της. «Βγάζουν ομορφιά και βάζουν τάξη εκεί που υπάρχει χάος» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η πρακτική σημασία των μαθηματικών αφορά τη βάση που έχει χτιστεί η σύγχρονη επιστήμη, καθώς χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα στη φυσική, τη βιολογία και σε πολλές άλλες επιστήμες, όπως την αστροφυσική, τη βιομηχανία των οχημάτων, τη χωροταξία των πόλεων και το περιβάλλον, ενώ θεωρούνται βασική γνώση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Τα μαθηματικά στα χέρια του επιστήμονα είναι εργαλείο για να καταλαβαίνει τα φαινόμενα και να χτίσει με αριθμητικό και ποιοτικό μοντέλο και με την μεγαλύτερη ανάλυση να σχεδιάσει κτίρια. Στα χέρια του καλλιτέχνη είναι επίσης εργαλείο, αφού του δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πίνακες μεγάλης αξίας, όπως και στου μουσικού που τον βοηθά να γράψει έργα σπάνιας ομορφιάς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Θανάσης Φυλάκης, υποστήριξε πως τα μαθηματικά είναι παντού στις πόλεις τα χωριά στην καθημερινότητα και σε ολόκληρο το σύμπαν. Και αυτό γιατί, όπως είπε, τα πάντα χρειάζονται οργάνωση και είναι αυτά που οδήγησαν στην ανάπτυξη των μεγάλων πόλεων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος αναφερόμενος στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Μαθηματικής Εταιρείας ευχήθηκε τα μαθηματικά να συντελούν πάντοτε στην βελτίωση των επιστημών με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο, τις κοινωνίες των ανθρώπων απανταχού της γης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025