Κλειστοί θα παραμείνουν σήμερα οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, με τους δήμους, μαζί με τους εργαζομένους σε αυτούς, αλλά και τους βρεφονηπιοκόμους να προχωρούν σε σειρά κινητοποιήσεων σήμερα, ημέρα ψήφισης της επίμαχης διάταξης για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στη Βουλή.
Η κόντρα των δήμων με το υπουργείο Παιδείας συνεχίζεται, ενώ στο πλευρό του υπουργού, Κώστα Γαβρόγλου, αν και διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις, είναι τόσο η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος όσο και το Συντονιστικό Νηπιαγωγών.
Οι εργαζόμενοι στο χώρο της εκπαίδευσης υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για ένταξη των 4χρονων στα νηπιαγωγεία. Οι εξαγγελίες, όμως, του Κώστα Γαβρόγλου για σταδιακή ένταξη έχουν ήδη προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις. Οι περιοχές της χώρας παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές όσον αφορά στις υποδομές σε νηπιαγωγεία. Ενδεικτικά, υπάρχουν περιοχές, όπως οι περισσότεροι δήμοι στη Στερεά Ελλάδα, όπου τα υπάρχοντα νηπιαγωγεία μπορούν να φιλοξενήσουν τα παιδιά ηλικίας 4 και 5 ετών. Στην Αττική, όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο, όπου αρκετοί δήμοι παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις και η ένταξη των 4χρονων θα γίνει εντός της επόμενης τριετίας. Οι φόβοι που εκφράζονται είναι ότι ενώ η ερχόμενη χρονιά θα είναι «εύκολη» για το υπουργείο Παιδείας, καθώς θα θεσπίσει το νόμο σε 200 δήμους όπου υπάρχουν ήδη δομές, για τους υπόλοιπους δήμους είναι άγνωστο αν τελικά θα ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις ώστε να βρεθούν δομές, με αποτέλεσμα τη θέσπιση ενός ακόμα νόμου που δεν θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με τον Ε.Τ..
Παιδικοί σταθμοί: Ποιοι βάζουν «λουκέτο» και ποιοι παραμένουν ανοιχτοί
Οι εργαζόμενοι στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ), κάνοντας λόγο για 3.200 εργαζομένους που θα μείνουν στο δρόμο και 1.600 δομές που θα κλείσουν μετά την ψήφιση της διάταξης, έχουν εξαγγείλει για σήμερα στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου και πορεία προς τη Βουλή, με αίτημα την απόσυρση της διάταξης. Στον ίδιο παλμό και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, η οποία θα πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί έκτακτη συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την παραπάνω διάταξη ενώ οργανώνει παράλληλα συλλογή υπογραφών με στόχο την απόσυρση της διάταξης.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε με τον ίδιο ασφαλή τρόπο που κάνουμε τόσα χρόνια και να μην μειωθούν οι δομές των βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου μας», δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος ανακοίνωσε τη μη λειτουργία των παιδικών σταθμών του δήμου σήμερα.
Στον αντίποδα, το Συντονιστικό Νηπιαγωγών, με μία εκτενή ανακοίνωση επιχείρησε να καταρρίψει τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το 2013 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 91.678 παιδιά.
Από αυτά τα παιδιά (ηλικίας 4-5 ετών) το 2017-18:
– Η πλειονότητά τους (52.164 παιδιά, 4-5 ετών) φοιτά στα νηπιαγωγεία της επικράτειας,
– Ενα μικρό ποσοστό είναι σε παιδικούς σταθμούς, είτε σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είτε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, τα παιδιά 4-5 ετών που έκαναν χρήση voucher στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς το 2017-18 είναι 9.370 και στους ιδιωτικούς 8.205.
– Ενα ποσοστό (το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια) μετανάστευσε στο εξωτερικό.
– Ενα ποσοστό (το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια) παρέμεινε στο σπίτι του υπό την επιτήρηση συγγενών ή αμοιβόμενων προς τούτο προσώπων (με αρκετά συζητήσιμη προσφορά προς τα παιδιά).