Απαραίτητη, θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τη διατήρηση του καθεστώτος των μετεγγραφών έως ότου καταστεί δυνατό να κατασκευαστούν φοιτητικές εστίες και γενικά να ενισχυθεί η φοιτητική μέριμνα. Ο Τάσος Κουράκης, Συντονιστής Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στις ερωτήσεις του 360pedia.gr για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το ερώτημα είναι βέβαια πως θα μπορέσουν να ανταποκριθούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα των μεγάλων πόλεων που έχουν ήδη γονατίσει από τον υπερπληθυσμό φοιτητών και την υποχρηματοδότηση. Η σταδιακή αύξηση των δαπανών για την Παιδεία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής που φιλοδοξεί να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση. Στόχος είναι με αποδοτικότερη αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ να αιμοδοτηθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση που έχει ανάγκη και από προσλήψεις διδασκόντων.
Διαβάστε το απόσπασμα της συνέντευξης του Τάσου Κουράκη στο 360pedia.gr που αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τραγική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση. Πως θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυξημένου φοιτητικού πληθυσμού;
Όπως προαναφέραμε, θα αυξήσουμε τα κονδύλια για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε σταδιακά να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και θα αναδιαρθρώσουμε τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την αποδοτικότερη αξιοποίηση τους. Η αύξηση των δαπανών για την παιδεία, θα εξασφαλίσει ότι όλες οι σχολές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα εξοπλιστούν με όλα τα απαιτούμενα μέσα και θα έχουν όλες τις αναγκαίες υποδομές που επιβάλει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα. Επίσης θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες του αυξημένου φοιτητικού πληθυσμού, που προκαλούν αυτή τη στιγμή οι αθρόες μετεγγραφές, έως ότου με την βελτίωση των υποδομών της φοιτητικής μέριμνας καταστεί δυνατό κάθε φοιτητής να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ της χώρας στο οποίο εισάγεται.
Τι θα γίνει με τους διαθέσιμους διοικητικούς υπαλλήλους και με τις εκκρεμούσες τοποθετήσεις εκλεγμένων καθηγητών; Θα ανοίξουν οι προσλήψεις διδακτικού προσωπικού; με ποιες προϋποθέσεις και με τι κονδύλια;
Από τα πρώτα μέτρα μιας κυβέρνησης της αριστεράς θα είναι η κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας και η άμεση επιστροφή των «διαθέσιμων» εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων στις θέσεις τους. Σε σχέση με τις προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, καταρχάς άμεσα θα ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες τοποθετήσεις εκλεγμένων καθηγητών, ενώ σχεδιάζουμε και έναν νέο προγραμματισμό προσλήψεων για την εξασφάλιση της λειτουργίας όλων σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως τονίσαμε και παραπάνω τα κονδύλια για τις προσλήψεις, θα εξασφαλιστούν από την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και το νέο ΕΣΠΑ.
Θα διατηρήσετε το καθεστώς των ελεύθερων μετεγγραφών; Και πως θα αντιμετωπίσετε την απορρύθμιση που έφερε στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ;
Το καθεστώς των μετεγγραφών είναι ένα μεταβατικό μέτρο, που θα εγκαταλειφθεί μόλις ορθοποδήσει η φοιτητική μέριμνα και η συνολικότερη και γενναία υποστήριξη της κυβέρνησης της Αριστεράς στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι μετεγγραφές, θα μπορούσαν να παραμείνουν ως ειδικό καθεστώς για λίγες και εξαιρετικές περιπτώσεις, σημαντικών προβλημάτων υγείας για παράδειγμα.
Μήπως η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας θα έδινε λύση στο πρόβλημα; Θα δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση αυτής της δράσης;
Προφανώς και θα έδινε λύση στο πρόβλημα. Άλλωστε, η ενίσχυση και η χρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας και η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, ώστε οι φοιτητές να μπορούν να σπουδάζουν σε κάθε σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα , αποτελεί σταθερή μας θέση, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποφεύγονται τα προβλήματα της υπερσυγκέντρωσης φοιτητών σε κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ και της απαξίωσης και του μαρασμού Πανεπιστημιακών σχολών ή σχολών των ΤΕΙ της περιφέρειας. Στις 1/8/2012 καταθέσαμε στη Βουλή σχέδιο νόμου για την λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με συγκεκριμένο άρθρο για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.