Στον… υπουργό Οικονομικών θα πρέπει να προστρέξει άμεσα ο νέος υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, προκειμένου να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα εισφέρουν στα κρατικά ταμεία πόρους άνω των 400 εκατ. ευρώ. Τόσα έχουν προϋπολογιστεί για τα έτη 2015 και 2016 από την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέτρο το οποίο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, που μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα πρέπει να θεωρείται, είναι και το πρώτο μεγάλο «στοίχημα» για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Φίλης θα πρέπει να κάνει «αγώνα δρόμου» προκειμένου να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία. Η φετινή έναρξη του σχολικού έτους καταγράφηκε ως μία από τις χειρότερες, με εκατοντάδες νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία να είναι κλειστά και χιλιάδες θέσεις εκπαιδευτικών να παραμένουν κενές έως σήμερα.
Αξιολόγηση και αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, με βάση τις πρακτικές των χωρών- μελών του ΟΟΣΑ, αλλά και περαιτέρω «εξορθολογισμός» σχολείων και πανεπιστημίων με, ενδεχομένως, νέο «κύκλο» συγχωνεύσεων και καταργήσεων έπονται. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που θέτει το νέο Μνημόνιο, το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα πρέπει να έχει επικαιροποιήσει την αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος έως τον Απρίλιο του 2016. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωσή του, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ πριν από την έναρξη του επόμενου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους (2016-2017).
Παιδείας, φτώχεια… τεχνάσματα κατεργάζεται
Ειδικότερα, τα βασικά «αγκάθια» τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι τα ακόλουθα:
ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: Το μέτρο -το οποίο αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε αύξηση των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κολλέγια και ΙΕΚ, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς χιλιάδων ελληνικών οικογενειών- βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής διαμάχης, με τον ΣΥΡΙΖΑ -ύστερα από συνεχείς παλινωδίες- να υπόσχεται τελικά ότι θα το καταργήσει.
Στον «πάγο» έως 16 Οκτωβρίου
Το μέτρο, ουσιαστικά, έχει «παγώσει» μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2015, αφού με απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης ήρθη η υποχρέωση των επιχειρήσεων ιδιωτικής εκπαίδευσης να χρεώνουν δίδακτρα επιβαρημένα με ΦΠΑ 23%. Ωστόσο, η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο Μνημόνιο και προβλέπει επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση εξακολουθεί να ισχύει, αφού δεν καταργήθηκε ούτε ανεστάλη.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 80ής ΔΕΘ, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βρει ισοδύναμα μέτρα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, χωρίς να υπάρχει επίπτωση στα δημόσια έσοδα. Σημειώνεται ότι από την επιβολή του μέτρου έχει προϋπολογιστεί η είσπραξη εσόδων ύψους 168 εκατ. ευρώ το 2015 και 240 εκατ. ευρώ το 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων για την εξεύρεση ισοδύναμων έχει πέσει η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ειλημμένη απόφαση.
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών – Ωράριο: Ο νέος υπουργός Παιδείας θα έχει το δύσκολο έργο να «ευθυγραμμίσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Μνημόνιο, τον αριθμό διδακτικών ωρών των εκπαιδευτικών, καθώς και την αναλογία μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018. Επίσης, θα πρέπει να εφαρμόσει σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων που να συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης.
Ενδεικτικό της δυσκολίας του εγχειρήματος είναι ότι οι όποιες προσπάθειες για καθιέρωση συστήματος αξιολόγησης έγιναν κατά το παρελθόν προσέκρουσαν στις έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, ενώ οι διαδικασίες που άρχισαν για πρώτη φορά να εφαρμόζονται πέρυσι «ακυρώθηκαν» από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Παράλληλα, η απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλου το 2013 να αυξήσει κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως το ωράριο των καθηγητών παραλίγο να τινάξει τις πανελλαδικές εξετάσεις στον «αέρα», με την ΟΛΜΕ να απειλεί με απεργία διαρκείας.
Επαγγελματική κατάρτιση: Η κυβέρνηση, βάσει του Μνημονίου, δεσμεύεται να θεσπίσει νέο πλαίσιο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, με σκοπό την παροχή του απαιτούμενου αριθμού θέσεων μαθητείας για όλους τους σπουδαστές της επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΣ και ΙΕΚ) έως το 2016 και για το 33% τουλάχιστον του συνόλου των σπουδαστών της τεχνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ) έως το 2016-2017. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να διασφαλίσει μεγαλύτερη συμμετοχή των εργοδοτών και μεγαλύτερη χρήση της ιδιωτικής χρηματοδότησης, ενώ θα πρέπει να δρομολογήσει πιλοτικές συμπράξεις με περιφερειακές αρχές και εργοδότες.
Χιλιάδες κενά στα σχολεία
Η κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων στα σχολεία της χώρας, προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία τους, είναι μία από τις «καυτές πατάτες» για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Τα σχολεία άνοιξαν την περασμένη Τρίτη, μετά τη διακοπή της λειτουργίας τους λόγω της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών, με σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα. Η πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν έχει, ακόμη, ξεκινήσει, με αποτέλεσμα τα κενά να ξεπερνούν τις 21.000 για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» βρίσκονται πολλά πανεπιστήμια, με τις διοικήσεις τους να προειδοποιούν ότι αν δεν χρηματοδοτηθούν δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα πρέπει να επανεξεταστούν προκειμένου να συνδέονται με την έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ στο πλαίσιο αυτό θα αξιολογηθεί και το περιθώριο περαιτέρω εξορθολογισμού τάξεων, σχολείων και πανεπιστημίων.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ Χαρά Καλημέρη