Σύµφωνα µε αυτά που ανακοίνωσαν τόσο η υπουργός Παιδείας όσο και η υφυπουργός κ. Ζαχαράκη, τα σχέδια της κυβέρνησης για την Παιδεία προβλέπουν µεταξύ άλλων τα εξής:

Καθιερώνεται το εθνικό απολυτήριο µε την επιτυχή ολοκλήρωση του λυκείου. Για τον προσδιορισµό του βαθµού του εθνικού απολυτηρίου θα συνυπολογίζονται οι βαθµοί των τριών τάξεων του λυκείου, µε ειδικό συντελεστή ανά τάξη. Θεσµοθετούνται γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλες τις τάξεις του λυκείου. Η επιλογή των θεµάτων θα γίνεται από τράπεζα θεµάτων διαβαθµισµένης δυσκολίας.

Μειώνονται οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς, για να επιστρέψουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στις τάξεις. Το πρόγραµµα σπουδών στα σχολεία εµπλουτίζεται µε νέες εκπαιδευτικές θεµατικές, όπως εθελοντισµός, επιχειρηµατικότητα, σεβασµός στον άλλο, προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, διατροφή και υγιεινή.
Καθιερώνεται ο σχολικός επαγγελµατικός προσανατολισµός από το γυµνάσιο, ώστε να αναδεικνύονται οι κλίσεις και οι δεξιότητες όλων των µαθητών. Θεσπίζεται νέο πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση µε µεγαλύτερους βαθµούς ελευθερίας, για παράδειγµα όσον αφορά στην εκπόνηση πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Καταργείται το κακώς εννοούµενο . Οι δηµόσιες αρχές θα µπορούν να επεµβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστηµίου.
Απελευθερώνονται τα Προγράµµατα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Ενισχύονται τα θερινά-χειµερινά σχολεία σε τοµείς όπου η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτηµα (π.χ. πολιτισµός, ναυτιλία, τουρισµός).
Η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση(ΑΔΙΠ) επανέρχεται και εισάγονται διαδικασίες αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα.
Η κρατική χρηµατοδότηση προς τα ανώτατα ιδρύµατα θα εξαρτάται από αντικειµενικά κριτήρια, όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραµµάτων σπουδών, µέγεθος και γεωγραφική διασπορά του ιδρύµατος, αλλά θα συνδέεται, σε κάποιον βαθµό, και µε τα αποτελέσµατα της αξιολόγησης.
Ο ακαδηµαϊκός χάρτης της χώρας θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Α∆ΙΠ και στη βάση συγκεκριµένων κριτηρίων, ώστε να µην επαναληφθεί το καταστροφικό φαινόµενο ίδρυσης νέων τµηµάτων και συγχωνεύσεων τµηµάτων για την εξυπηρέτηση καθαρά ψηφοθηρικών σχεδιασµών και µικροπολιτικών συµφερόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025