Όσον αφορά στη προσμέτρηση ή μη των μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων για τη μισθολογική εξέλιξη των αναπληρωτών, στην αναγνώριση της αναρρωτικής άδειας ως χρόνου πραγματικής διδακτικής προϋπηρεσίας και στις άδειες μητρότητας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι η απαλοιφή των εξαιρέσεων ως προς το δυσμενέστερο για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ως αναπληρωτές. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται με τα συναρμόδια υπουργεία με στόχο την εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων.
Τα παραπάνω δηλώνει μέσω γραπτής τους απάντησης στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης μετά από ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ οι οποίοι κατέγραφαν σειρά προβλημάτων όπως την καθυστέρηση στη μισθοδοσία που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα, το γεγονός ότι οι έγκυες αναπληρώτριες δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις μόνιμες εκπαιδευτικούς αφού δικαιούνται μόνο 119 μέρες άδειας για την εγκυμοσύνη τους (56 πριν και 63 από την ημέρα του τοκετού).
Οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν αφήνουν ασχολίαστο το γεγονός ότι δεν έχει αποσυρθεί ακόμα η εγκύκλιος του 2012 (155734/Δ1/10-12-2012) σύμφωνα με την οποία όσοι αναπληρωτές αρρωστήσουν και αναγκαστούν να πάρουν άδεια πάνω από 15 μέρες δεν πληρώνονται, δεν τους αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτική προϋπηρεσία και κινδυνεύουν να απολυθούν με βάση τις ατομικές συμβάσεις που υπογράφουν και τους αυστηρούς όρους που εμπεριέχουν.
Στην ερώτηση καταγράφονται και άλλα ζητήματα όπως είναι το κλείδωμα των πινάκων, το επίδομα θέσης Ευθύνης που το δικαιούνται αλλά από την 1-9-2013 με αποτέλεσμα να αδικούνται όσοι έχουν υπηρετήσει πριν την ημερομηνία αυτή, το κλείδωμα των πινάκων και τα σεμινάρια που καλούνται να παρακολουθήσουν οι αναπληρωτές πέρα από το ωράριό τους.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το news.gr από το υπουργείο Παιδείας στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχει πακέτο μέτρων για τους αναπληρωτές, όπως είναι οι άδειες εγκυμοσύνης των αναπληρωτριών, το άνοιγμα των πινάκων, η κατάργηση του διετούς αποκλεισμού.