ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Επεισε τους εταίρους ότι άλλα ήταν τα δεδομένα στην ελληνική εκπαίδευση το 2011 και άλλα τα σημερινά, και άρα δεν μπορεί να αποφασιστούν πολιτικές με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ το 2011. Αυτό υποστηρίζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία με non paper αποδίδει τα εύσημα στον εαυτό της. Ο ουσιαστικός λόγος που το κάνει; Μάλλον, όπως ψιθυρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανησυχεί για τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας της στο αριστερόστροφο ακροατήριό της.
Σήμερα συμπληρώνονται πέντε μήνες από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, και, μετά την πρώτη προσγείωση στην ιδεοληπτική νωθρότητα της Αριστεράς διά χειρός Μπαλτά-Κουράκη, η προσδοκία ήταν ότι ο ρεαλιστής Νίκος Φίλης θα έδινε χειροπιαστά αποτελέσματα της σοβαρότητάς του, σε συνεργασία με την αναπληρώτριά του Σία Αναγνωστοπούλου έχει διαψευστεί. Εως τώρα η ηγεσία του υπουργείου έχει παραγάγει μηδενικό έργο, παρουσιάζεται ασυνεπής στις αρχικές δεσμεύσεις της, ενώ έχει αναστατώσει την εκπαίδευση με τις επιλογές της.
Ενδεικτικά, οι προγραμματικές δηλώσεις Φίλη άφησαν θετική εντύπωση, καθώς διαπνέονταν από ρεαλισμό. Για παράδειγμα, ο κ. Φίλης ζήτησε «να μιλήσουμε για τον τεράστιο όγκο της διδακτέας ύλης, τις δυσκολίες, τις ασυνέχειες, τα άλματα, τα παράλογα που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα τα παιδιά». Αντί, λοιπόν, να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για βασικά προβλήματα του σχολείου, που τα γνωρίζουν οι σύμβουλοι του κ. Φίλη, ο υπουργός κήρυξε εθνικό διάλογο, στον οποίο… τρεις λαλούν – και δη πανεπιστημιακοί! Ο Αντώνης Λιάκος, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου, και ο Κώστας Γαβρόγλου, από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων (το τρίο συμπληρώνει ο Νίκος Θεοτοκάς, ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας), είναι ισχυρές προσωπικότητες και αξιοποιούν τη θέση τους για να κάνουν το επικοινωνιακό τους παιχνίδι στο ακαδημαϊκό τερέν, αλλά χωρίς να παράγουν άμεσα αποτελέσματα.
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επίσης –την αρμοδιότητα έχει η κ. Αναγνωστοπούλου– η ηγεσία στις 9/10/2015 υποσχέθηκε στους πρυτάνεις φοροελαφρύνσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τα δημοτικά τέλη, εμπορική αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ, αναπτυξιακό δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Σήμερα, πληροφορούμαι ότι οι δήμοι και η ΔΕΗ είναι αρνητικοί, ενώ, παρότι η Σύνοδος έχει επεξεργαστεί σχέδιο για δάνειο από την ΕΤΕπ, όπως σε ΑΕΙ όλης της Ευρώπης, τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Αντίθετα, η κ. Αναγνωστοπούλου προτείνει κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, την ίδια στιγμή που τα δίδακτρα είναι βασική πηγή εσόδων για τα ΑΕΙ. Για το 2016 το κονδύλι για ΑΕΙ/ΤΕΙ, αρμοδιότητας Αναγνωστοπούλου, έχει μειωθεί κατά 7,5%, ενώ οι τακτικοί προϋπολογισμοί των πανεπιστημίων θα είναι μειωμένοι κατά 22%…
Και αφού όλα αυτά συμβαίνουν, κάποιοι στο υπουργείο χαρακτηρίζουν τη διαχείριση της πραγματικότητας νεοφιλελευθερισμό, ενώ προτιμούν τον διάλογο με κρασί και τσιγάρο.