Ειδική συνεδρίαση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τα θα διοργανωθεί σύντομα με πρωτοβουλία του προέδρου της, καθηγητή Βασίλη Διγαλάκη.

Όλα όσα είπε ο κ. Διγαλάκης στην 101η Σύνοδο πρυτάνεων των ΑΕΙ που ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα, στην οποία και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε στην συνεδρία που ήταν αφιερωμένη στα 35 χρόνια ερευνητικής παρουσίας των ελληνικών πανεπιστημίων.

Όπως ανέφερε σ’ αυτήν, σύμφωνα με το in, το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι στην ουσία πολύ νέο, σε σύγκριση με τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης που πλησιάζουν τα 1.000 χρόνια ζωής. Η ανάπτυξή του, πρόσθεσε, ξεκίνησε από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Ελευθερίου Βενιζέλου, με την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Εμπορικών Σπουδών (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), την αναβάθμιση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη σημασία την οποία είχε δώσει ο ίδιος για την εκπαίδευση ως προς τη σχέση της με την κοινωνία, την κοινωνική εξέλιξη και την παραγωγή. Όπως είπε ο κ. Διγαλάκης, η ανάπτυξη του ελληνικού πανεπιστημίου τον 20ό αιώνα έγινε παράλληλα με τον μετασχηματισμό της οικονομίας, γεγονός που οδήγησε στη διαχρονική εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σ αυτό. Τα πανεπιστήμιά μας, τόνισε, εκπαίδευσαν εκατοντάδες χιλιάδες επιστημόνων, οι οποίοι ανελίχθηκαν κοινωνικά και στελέχωσαν την ελληνική οικονομία.

Βέβαια πρόσθεσε ότι «παρότι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της διεξαγόμενης έρευνας από τα ελληνικά πανεπιστήμια συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι υψηλή, σειρά παραγόντων, από τη μεταπολίτευση και μετά, οδήγησαν στη δημιουργία ενός άναρχου χάρτη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην αποσύνδεση του ελληνικού πανεπιστημίου από τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας».

Ωστόσο κατέληξε λέγοντας ότι σήμερα πλέον έχει δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και απηύθυνε πρόσκληση σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας να συμμετέχουν, διά των πρυτανικών αρχών τους, σε μια σειρά από συνεδριάσεις της Επιτροπής, κατά τις οποίες θα παρουσιάσουν τα σχέδια ανάπτυξής τους και συνεισφοράς τους στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Η πρόταση αυτή έγινε φυσικά δεκτή από την πλευρά των διοικήσεων των πανεπιστημίων.

Στη Σύνοδο μίλησαν χθες και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο αρμόδιος υφυπουργός Άγγελος Συρίγος, ο γενικός γραμματέας του για θέματα ΑΕΙ Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, καθώς και όλοι οι πρυτάνεις και πρόεδροι των Διοικουσών Επιτροπών των ελληνικών πανεπιστημίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025