Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις – Συσπειρώσεις – Κινήσεις ΔΕ, με ανακοίνωσή τους , δηλώνουν τη συνέχιση του αγώνα τους κατά της ίδρυσης και λειτουργίας των , των προγραμμάτων τύπου Διεθνούς Απολυτηρίου (IB), των Επαγγελματικών Ακαδημιών και γενικότερα της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούν τους εκπαιδευτικούς να μην δηλώσουν συμμετοχή ούτε ως επιτηρητές ούτε ως μέλη επιτροπών θεμάτων στις εξετάσεις για τα Ωνάσεια και άλλα πρότυπα σχολεία, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 3 και 4 Μαΐου. Αντιθέτως, ζητούν μαζική συμμετοχή σε κινητοποιήσεις και δράσεις ενάντια στις πολιτικές που, όπως επισημαίνουν, οδηγούν σε σταδιακή ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η ΟΛΜΕ καθυστέρησε αδικαιολόγητα να τοποθετηθεί στο θέμα, παρότι της είχε αποσταλεί σχετικό κείμενο ήδη από τις 10 Απριλίου. Τελικά, η επίσημη ανακοίνωση δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της 14ης Απριλίου, με αναφορές μόνο στην περίπτωση της Κοζάνης, χωρίς σαφή γενίκευση για όλη τη χώρα. Καταγράφονται επίσης εντάσεις και καθυστερήσεις στο εσωτερικό του ΔΣ της ΟΛΜΕ, εξαιτίας διαφωνιών παρατάξεων για διατυπώσεις και χαρακτηρισμούς στο κείμενο.

Δείτε επίσης

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα της Παιδείας, καταγγέλλοντας ότι εντείνεται η καταστολή, οι πειθαρχικές διώξεις και η υποβάθμιση των εκπαιδευτικών δομών. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη συναδέλφισσα Χρύσα Χοτζόγλου, η οποία τέθηκε σε αργία στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων.

Οι Παρεμβάσεις συνδέουν τον αγώνα κατά των Ωνάσειων με τις μαζικές κινητοποιήσεις της περιόδου, όπως αυτές στις 26 Ιανουαρίου και 28 Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι αποτελούν σταθμό για το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Υπογραμμίζουν ότι η εφαρμογή των Ωνάσειων σχολείων, του Διεθνούς Απολυτηρίου, των «campus» και των Επαγγελματικών Ακαδημιών προωθεί την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων στη δημόσια εκπαίδευση, καταργεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και δημιουργεί δομές δύο ταχυτήτων στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τέλος, καλούν την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ να οργανώσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, προτείνοντας ημέρες δράσης πριν και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων (2 και 4 Μαΐου), καθώς και απεργιακή κινητοποίηση έως τις πανελλαδικές. Προβάλλονται επιμέρους αιτήματα για διασφάλιση οργανικών θέσεων, έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων, ανέγερση σχολικών μονάδων από το κράτος και καθολική πρόσβαση όλων των μαθητών στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.