– Με τον χρόνο να πιέζει για τις σχολικές που γίνονται στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει τον διάλογο για το νέο πλαίσιο που ετοιμάζει.

Χθες σε μία συνάντηση εργασίας με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), ζητήθηκαν οι θέσεις των δασκάλων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πιο «τεχνικά» προβλήματα, όπως οι έλεγχοι που γίνονται στα οχήματα που μεταφέρουν τους μαθητές στις επισκέψεις.

Οι μεγάλες αλλαγές που ζητούν οι εκπαιδευτικοί αφορούν τις πολυήμερες εκδρομές, οι οποίες πραγματοποιούνται στο Λύκειο και για τις οποίες οι καθηγητές αιτούνται ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας.

Σημειώνεται ότι ήδη η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει αποχή των εκπαιδευτικών από τις εκδρομές μέχρι τον Δεκέμβριο, ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία, την οποία κατηγορούν ότι καθυστερεί να παρουσιάσει το πλαίσιο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδεία, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συζήτηση που είχε τον προηγούμενο μήνα με την ΟΛΜΕ, είχε κάνει λόγο για ένα πλαίσιο, το οποίο θα όριζε συγκεκριμένες υποχρεώσεις και ευθύνες σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, ενώ παράλληλα προωθείται και ενισχύεται ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας στις σχολικές εκδρομές.

Σχετικά με το κάλεσμα της ΟΛΜΕ για αποχή των εκπαιδευτικών από τις εκδρομές, σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα στα σχολεία, καθώς ακόμα δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες πολυήμερες εκδρομές, ώστε να προκύψουν κρίσιμα κενά στη συνοδεία των μαθητών.

Oμως, εφόσον το κάλεσμα παραταθεί και μετά τον Δεκέμβριο, είναι πιθανόν να υπάρξουν δυσλειτουργίες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΟΛΜΕ, οι μεγαλύτεροι καθηγητές δείχνουν μεγαλύτερη απροθυμία να συμμετάσχουν στις εκδρομές, «καθώς γνωρίζουν ότι είναι ακάλυπτοι», όπως σημειώνει, ενώ οι νεότεροι είναι πιο πρόθυμοι να δηλώσουν συμμετοχή.

Μέχρι το τέλος τους έτους, πάντως, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τις σχολικές εκδρομές.

Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025