ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Επειτα από 15ετή περιπέτεια, η ελληνική παροικία στο Μόναχο της Βαυαρίας θα αποκτήσει σχολικό κτίριο, με τη συνδρομή και των Γερμανών.
Το 2001 συμφωνήθηκε μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος και Βαυαρίας η οικοδόμηση σχολικού συγκροτήματος που θα ανήκε στο ελληνικό Δημόσιο. Το σχολείο θα χτιζόταν σε οικόπεδο έκτασης 11 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε έναντι εξαιρετικά μικρού αντιτίμου από τη γερμανική πλευρά, η οποία μάλιστα ανέλαβε την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει το έργο κατά το 70%.
Ωστόσο το έργο κινδύνευσε να ανασταλεί εξαιτίας μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης με τον δήμο Μονάχου.
Τελικά, σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση του βαυαρικού δικαστηρίου, το οικόπεδο παρέμεινε στην ελληνική ιδιοκτησία με τον απαράβατο όρο, όμως, το κτίριο να έχει ολοκληρωθεί ώς τις 30 Ιουνίου 2017. Σε διαφορετική περίπτωση οριζόταν ότι θα περάσει, σε όποιο στάδιο της οικοδόμησής του κι αν βρίσκεται, στο βαυαρικό κράτος. Ο κίνδυνος να συμβεί αυτό ήταν παραπάνω από ορατός, καθώς μέχρι πριν από λίγους μήνες το έργο είχε βαλτώσει.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, στις 8 Μαρτίου ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης συνάντησε στο Μόναχο τον υπουργό Παιδείας της βαυαρικής κυβέρνησης, Λούντβιχ Σπάνλε, με τον οποίον συμφώνησαν ότι, εφόσον η ελληνική πλευρά κατορθώσει να ολοκληρώσει τον σκελετό του κτιρίου έως τον Ιούνιο, η βαυαρική κυβέρνηση θα συνεισφέρει οικονομικώς στην ολοκλήρωση του έργου, διαθέτοντας για τη συνέχισή του το ποσόν που της αναλογεί, αντί να το καταβάλει στο τέλος, μετά την ολοκλήρωσή του. «Το ποσόν που απαιτείται για εκπλήρωση της νέας συμφωνίας εκταμιεύθηκε στις 29 Μαρτίου, μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες, και μπορούμε πλέον να προσβλέπουμε με βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα έχει αποκτήσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο, όπου τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών θα μπορούν να εκπαιδεύονται σε ένα άνετο περιβάλλον, ικανό να προσελκύει και γερμανικής καταγωγής παιδιά», λέει το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας.
Και καθώς η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δείχνει ενθουσιασμένη με την εξέλιξη, παραδέχθηκε ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα, «πράγμα ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα».