: Σοβαρό είναι το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι μητέρες-εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα.

Η πρόσφατη απόφαση των οικονομικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας να μη θεωρούν την ως πραγματική υπηρεσία για τις μητέρες εκπαιδευτικούς, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η κίνηση αυτή μειώνει τις αποδοχές στις άδειες ανατροφής.

Το θέμα έρχεται σε μια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει την υποστήριξη της μητρότητας και της οικογένειας ως προτεραιότητα, δεδομένων των δημογραφικών προκλήσεων της χώρας.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν επανεξέταση της απόφασης, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη αντιμετώπιση των μητέρων και να αποφεύγεται η οικονομική πίεση κατά την περίοδο των αδειών μητρότητας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:

Τιμωρούν τη μητρότητα; Οι οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας αρνούνται (!) να αναγνωρίσουν το διάστημα της άδειας επαπειλούμενης κύησης ως χρόνο υπηρεσίας για να μειώσουν (!!) το μισθό σε εννεάμηνη άδεια ανατροφής!

Σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση του τεράστιου δημογραφικού κινδύνου, είναι αδιανόητο θεσμικές αρχές να τιμωρούν την μητρότητα. Έχει σοκάρει όλους μας στην ΟΙΕΛΕ η καταγγελία μητέρας που πρόκειται να λάβει την 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου (την οποία οι μητέρες ιδιωτικές εκπαιδευτικοί λαμβάνουν με πλήρεις αποδοχές, μετά από διαχρονικούς αγώνες της Ομοσπονδίας). Σύμφωνα με την καταγγελία αυτή, οι οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας δεν αναγνωρίζουν – παρανόμως – την περίοδο της άδειας επαπειλούμενης κύησης ως πραγματική υπηρεσία, με αποτέλεσμα, αντί του σχεδόν πλήρους μισθού που παίρνει από το σχολείο (έχει διοριστήριο 21 ωρών), να λάβει το εξευτελιστικό ποσόν των 270 ευρώ μηνιαίως! Δεν ξέρουμε, αν η δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας εξαρτάται από το ποσό που θα καταβληθεί σε μια μητέρα, αλλά η τιμωρία της μητρότητας, και μάλιστα με μεθοδεύσεις που προκαλούν, δεν περιποιεί τιμή στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Το ιστορικό της απίστευτης αυτής υπόθεσης

Η συνάδελφός μας εργαζόταν μέχρι τον Αύγουστο του 2023 με διοριστήριο 6 ωρών την εβδομάδα. Το σχολείο της (που οφείλουμε να πούμε ότι ανήκει στα εκπαιδευτήρια τα οποία εφαρμόζουν σχολαστικά τη νομοθεσία), είχε πλέον μεγαλύτερο αριθμό τμημάτων και τάξεων κι έτσι μπόρεσε να προσφέρει στη συνάδελφό μας πρόγραμμα 21 ωρών την εβδομάδα από την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Για «κακή της τύχη», όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, λίγο καιρό μετά πληροφορήθηκε ότι είναι έγκυος. Το Δεκέμβριο αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και υποχρεώθηκε να λάβει επαπειλούμενη άδεια. Στα τέλη Φεβρουαρίου έλαβε την άδεια κύησης και ακολούθως την άδεια λοχείας. Αιτήθηκε την εννεάμηνη άδεια ανατροφής, όπως προβλέπεται, για το διάστημα Σεπτεμβρίου 2024 – Μαΐου 2025.
Πριν από λίγες ημέρες πληροφορήθηκε εμβρόντητη ότι θα λάβει την άδεια, όχι όμως βάσει του τωρινού της διοριστηρίου, αλλά του …περσινού (των 6 ωρών), διότι, λέει, δεν έχει κλείσει 4 μήνες υπηρεσίας με το παρόν ωράριο. Καταρχάς, δεν προκύπτει από πουθενά σε κανένα επίσημο έγγραφο η υποχρέωση εκπαιδευτικού να έχει διανύσει διάστημα 4 μηνών σε ένα συγκεκριμένο ωράριο. Δεύτερον, ακόμη κι αν αυτό ίσχυε, η συνάδελφός μας έχει διανύσει 6 μήνες υπηρεσίας (Σεπτέμβριος 2023 – Φεβρουάριος 2024) με το νέο της ωράριο! Οι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας ενημέρωσαν ότι δεν θεωρούν (άγνωστο για ποιο λόγο…) την περίοδο της επαπειλούμενης άδειας ως περίοδο υπηρεσίας, γεγονός σκανδαλώδες και επικίνδυνο. Το πρόσχημα που χρησιμοποιείται είναι πως κάποια σχολεία συνεργάζονται με μητέρες-εκπαιδευτικούς και αυξάνουν πλασματικά το ωράριό τους, λίγο πριν λάβουν την εννεάμηνη άδεια ανατροφής, για να λάβουν περισσότερα χρήματα από το Υπουργείο. Ωστόσο, εδώ:

Οι ώρες που δόθηκαν δεν είναι πλασματικές, αλλά πραγματικές. Το σχολείο άνοιξε περισσότερα τμήματα και έδωσε έτσι περισσότερες ώρες, όχι μόνο στη συνάδελφο, αλλά και σε άλλους εκπαιδευτικούς.

Η συνάδελφος έμεινε έγκυος μετά την αλλαγή ωραρίου, άρα θα ήταν αδύνατον να έχει …δόλο, ώστε να αποσπάσει περισσότερα χρήματα από το Υπουργείο Παιδείας!
Πουθενά νομικά δεν αναφέρεται ότι θα πρέπει κάποια εκπαιδευτικός να διανύσει 4 μήνες με το νέο της ωράριο για να λάβει τις αντίστοιχες αποδοχές στην άδεια ανατροφής!

Πουθενά νομικά δεν αναφέρεται ότι η περίοδος της άδειας λόγω επαπειλούμενης κύησης δεν είναι χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας!
Ζητούμε από τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας (που οφείλουμε να πούμε πως σε προηγούμενη υπόθεση με άδειες μητρότητας ιδιωτικών εκπαιδευτικών έλυσαν το θέμα που προέκυψε), να μεριμνήσουν, ώστε να λυθεί το πρόβλημα αυτό που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον σε εκατοντάδες μητέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025