– Ένα ασυνήθιστο περιστατικό έλαβε χώρα στη Χαλκιδική, όπου σύμφωνα με την καταγγελία ενός πατέρα, κλήθηκε η αστυνομία για να απομακρύνει την 10χρονη κόρη του από το δημοτικό σχολείο στα Σήμαντρα.

Ο πατέρας ανέφερε ότι το παιδί του δεν έγινε δεκτό επειδή στην τάξη υπήρχαν ήδη 26 μαθητές, ενώ το ανώτατο όριο είναι 25. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να δημιουργηθεί δεύτερο τμήμα, κάτι που δεν συνέβη, και έτσι το κορίτσι υποχρεώθηκε να φοιτήσει σε σε άλλο χωριό.

Η Σίσσυ Κωτσοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής μιλώντας στο Newsbomb περιέγραψε: «Έγινε μία μεταγραφή από την Ημαθία στο σχολείο Σήμαντρα Χαλκιδικής, πρόκειται για το 26ο παιδί στο τμήμα της πέμπτης τάξης και όπως ορίζει ο νόμος ορίζει ότι στα εξαθέσια σχολεία όταν υπάρχει το έκτο παιδί πρέπει να σπάσει ο αριθμός των παιδιών σε δύο τμήματα. Η Διεύθυνση εκπαίδευσης απάντησε ότι δεν γίνεται δεκτό το παιδί και σύμφωνα με την νομοθεσία το παιδί μπορεί να φοιτήσει σε ένα όμορο σχολείο το οποίο ήταν 8 χιλιόμετρα μακριά».

«Έτσι θα έπρεπε οι γονείς να βρούν χρόνο και χρήματα ώστε να μετακινούν το παιδί τους στο σχολείο της Πορταριάς. Όταν ανακοινώθηκε αυτό στους γονείς αντέδρασαν έντονα. Στις 12 Σεπτεμβρίου πήγαν οι γονείς στο σχολείο Σημάντρων προκειμένου να αναφέρουν ότι δεν δέχονται τη μετακίνηση αυτή καθώς δεν είχαν την δυνατότητα να πάνε το παιδί στο σχολείο», περιέγραψε.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν ο πατέρας πήγε το παιδί στο σχολείο, ενημερώθηκε ότι η διεύθυνση είχε καλέσει την αστυνομία για την απομάκρυνση του. Ο πατέρας πήρε τότε τη μαθήτρια μαζί του στη δουλειά.

Η Σίσσυ Κωτσοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, σχολίασε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τους μαθητές ως αριθμούς, τονίζοντας ότι οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις για να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε άλλο σχολείο. «Θέλουμε οι τόποι μας να είναι ζωντανοί, δεν θέλουμε να βλέπουμε τους μαθητές σαν αριθμούς. Ένας γονιός δεν είναι υποχρεωμένος κάθε πρωί να κάνει οκτώ χιλιόμετρα για να μετακινήσει το παιδί του», τόνισε.

Όπως εξήγησε, το 26ο παιδί στην πέμπτη τάξη προήλθε από μεταγραφή και σύμφωνα με τη νομοθεσία, το τμήμα έπρεπε να χωριστεί σε δύο. Ωστόσο, η διεύθυνση εκπαίδευσης δεν το δέχθηκε και πρότεινε να μεταφερθεί το παιδί σε γειτονικό σχολείο, 8 χιλιόμετρα μακριά. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από τους γονείς, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντέξουν τη μετακίνηση.

«Η διευθύντρια ενημέρωσε τη διεύθυνση εκπαίδευσης και ο διευθυντής εκπαίδευσης θεώρησε ότι ως εξωσχολικοί θα πρέπει να μετακινηθούν από εκεί με τη βοήθεια της αστυνομίας και το παιδί να μεταφερθεί στο σχολείο της Πορταριάς», σημείωσε.

Η διευθύντρια του σχολείου ενημέρωσε τη διεύθυνση εκπαίδευσης, η οποία αποφάσισε να καλέσει την αστυνομία για να απομακρύνει το παιδί και να το στείλει στο σχολείο της Πορταριάς.

Αναφερόμενη στα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, η Σίσσυ Κωτσοπούλου πρόσθεσε: «Είναι πολλά τα προβλήματα υποστελέχωσης που έχουμε στη Χαλκιδική. Το υπουργείο βλέπει τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σαν απλούς αριθμούς».

Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη, όπου ένα παιδί πρώτης δημοτικού ενημερώθηκε, μετά από μια εβδομάδα φοίτησης, ότι πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο σχολείο δύο χιλιόμετρα μακριά. Αυτό ανέδειξε περαιτέρω τα συστημικά προβλήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με πολλούς γονείς και εκπαιδευτικούς να αντιδρούν.

«Αντίστοιχο περιστατικό έλαβε χώρα και στη Θεσσαλονίκη με ένα παιδί πρώτης δημοτικού. Το παιδί εδώ και μία εβδομάδα έχει ξεκινήσει τη φοίτηση του στην πρώτη δημοτικού και το ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να διακοπεί και να πάει σε άλλο σχολείο που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από εκεί που είναι», σημείωσε η Σίσσυ Κωτσοπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025