: Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η επιτροπή για το άνοιγμα των σχολείων. Οι ειδικοί διχάζονται καθώς τα κρούσματα είναι αυξημένα.

Διχάζονται οι ειδικοί

Την απόφαση θα πάρουν σήμερα οι ειδικοί καθώς στις 2 μετά το μεσημέρι θα συνεδριάσει η η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας παρουσία των υπουργών Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, και Υγείας, Θάνου Πλεύρη, με τους δύο υπουργούς να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις αμέσως μετά.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι πολίτες είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι για την επιστροφή των μαθητών στα όπως φαίνεται και στο γκάλοπ του Newsbomb στο οποίο το 85% των ερωτηθέντων μέχρι τις 8:30 το πρωί της Τρίτης δήλωναν τη διαφωνία τους με ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που μιλούν για ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

«Είναι μια δύσκολη απόφαση, εγώ κλίνω με την υγειονομικών ασφαλέστερη πλευρά έχοντας υπόψη ότι δεν χάνουμε τίποτα περιμένοντας μια εβδομάδα. Δεν την πιάνουν την Όμικρον τα . Πολλοί λένε για τα παιδιά που θα χάσουν μια εβδομάδα, δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το ίδιο συμβαίνει και με θεομηνίες, δεν κάνει ζημιά, έχω την αίσθηση ότι έτσι πάμε ασφαλέστερα» είπε χαρακτηριστικά το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Υποστηρίζω μια μικρή παράταση (στο άνοιγμα των σχολείων). Αν όντως υπάρχει το αισιόδοξο σενάριο, τα σχολεία θα ανοίξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια, με υγειονομικά πρωτόκολλα. Εμείς είδαμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές, αν αυξηθούν και η πίεση στις ΜΕΘ είναι μεγαλύτερη, δε θα αντέξει κανείς. Δεν λέμε να κλείσουν τα σχολεία, όμως πρέπει να προστατευτούν και τα παιδιά οι δυνατότητες διασποράς της είναι τεράστιες, και αν ανοίξουν τα σχολεία θα μολυνθούν τα περισσότερα. Η Ολλανδία που ανοίγει τα σχολεία έχει λοκντάουν από τα Χριστούγεννα… Το χειρότερο σενάριο είναι μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ λόγω Όμικρον, δε θα αντέξει, θα καταρρεύσει το σύμπαν. Είναι παρατραβηγμένο να δώσουμε κάποια μορφής ανάφλεξη αυτή τη στιγμή» τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Καπραβέλος.

Ο καθηγητής Εντατικολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των μαθημάτων από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου υποστηρίζοντας ότι «τα παιδιά δεν μένουν σε γυάλες και αν δεν ανοίξουν τα σχολεία, τα παιδιά θα είναι εκτεθειμένα στην κοινότητα. Ο κίνδυνος είναι να επιστρέψει η λοίμωξη στο σπίτι και να κινδυνεύσουν αυτοί που είναι στο σπίτι».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και η επιτροπή των ειδικών βάζουν στο τραπέζι όλα τα πιθανά σενάρια για τα που μπορούν να ληφθούν έτσι ώστε η επιστροφή να γίνει στην προγραμματισμένη ημερομηνία και να μην υπάρξει παράταση ή εφαρμογή του μέτρου της τηλεκπαίδευσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας έγιναν συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα των σχολείων.

Πηγές του υπουργείου ξεκαθαρίζουν πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν κανονικά οι σχολικές μονάδες με αυξημένο testing για όλους τους μαθητές ανεξάρτητα αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι. Παράλληλα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αλλάξει το πρωτόκολλο του 50+1%.

Τα επιχειρήματα του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υποστηρίζει μιλώντας στην Καθημερινή ότι υπάρχουν τρία δεδομένα που συνηγορούν στο να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου τα :

Αρχικά, μέσα στις τάξεις οι μαθητές φορούν απαρέγκλιτα τις μάσκες τους, σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται όταν οι μαθητές βγαίνουν για παιχνίδι ή για διασκέδαση με τους φίλους τους.

Κατά δεύτερον, όταν τα σχολεία λειτουργούν διά ζώσης γίνονται συστηματικά τεστ στους μαθητές,

Τρίτον, ισχύει ειδικό πρωτόκολλο αυστηρών ελέγχων όταν υπάρξει κρούσμα στην τάξη.

«Είναι προτιμότερο τα παιδιά να έρχονται στο σχολείο και να γίνονται έλεγχοι εντός του σχολικού πλαισίου παρά το αντίθετο», παρατηρεί η Νίκη Κεραμέως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025