: Ο αριθμός των αναμένεται να ξεπεράσει τις 35.000.

Ωστόσο, αυξημένος αναμένεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών που τοποθετήθηκαν σε τουριστικά νησιά, λόγω των υψηλών ενοικίων.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Σταύρο Πετράκη, αυτή την περίοδο γίνεται καταγραφή των κενών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ο συνολικός αριθμός των ελλείψεων θα εξαρτηθεί και από τα τμήματα που θα συγκροτηθούν μετά τις δηλώσεις ενδιαφέροντος των μαθητών. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως ανέφερε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικηφόρος Κωνσταντίνου, οργανικά κενά δεν υπάρχουν, ενώ μια πρώτη εκτίμηση των λειτουργικών κενών τα ανεβάζει στα 1.500.

Το «οργανικό κενό» υπάρχει όταν απουσιάζει κάποιος εκπαιδευτικός από μία θέση και πρέπει να αντικατασταθεί από άλλον εκπαιδευτικό. Το «λειτουργικό κενό» προκύπτει από τις ώρες διδασκαλίας που πρέπει να γίνουν και για αυτές δεν υπάρχει εκπαιδευτικός. Αυτό προκύπτει διότι το υποχρεωτικό ωράριο κάθε καθηγητή εξαρτάται από τα χρόνια υπηρεσίας του.

Ο αριθμός των 35.000 , πάντως, είναι εντυπωσιακός, αν αναλογισθούμε ότι πριν από το 2010 οι ετήσιοι αναπληρωτές κυμαίνονταν μεταξύ 11.000 και 12.000. Η αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών οφείλεται στο «πάγωμα» των διορισμών κατά τα χρόνια των μνημονίων.

Παράλληλα, έκτακτα κενά θα ανακύψουν από τους εκπαιδευτικούς που δεν αποδέχονται την τοποθέτησή τους σε μια περιοχή.

Το φαινόμενο παρατηρείται σε τουριστικές περιοχές λόγω των υψηλών ενοικίων και της έλλειψης στέγης, αφού η τουριστική περίοδος έχει παραταθεί. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, εκτιμάται ότι φέτος το 20% των εκπαιδευτικών δεν θα αποδεχθεί την τοποθέτησή του, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν 10%-15%.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025