:  Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ- Έκκληση βοήθειας από το Ινστιτούτο Prolepsis και την Καθηγήτρια Αθηνά Λινού για τη των παιδιών

Πρωτοφανές είναι το κύμα αιτήσεων από σχολεία σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να λάβουν τα γεύματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis.

Οι 2.000 περίπου αιτήσεις που έχουν φτάσει στο Ινστιτούτο Prolepsis σε λιγότερο από ένα μήνα, φανερώνουν την αγωνία των διευθυντών για τη σίτιση των παιδιών φέτος και την ανάγκη να προσφερθεί ένα θρεπτικό γεύμα στο σχολείο. Στα συγκεκριμένα σχολεία φοιτούν περισσότεροι από 175.000 μαθητές. Πρόκειται σχεδόν για τον τριπλάσιο αριθμό αιτήσεων συγκριτικά με τον αριθμό των αιτήσεων που έγιναν συνολικά την περσινή σχολική χρονιά.

Την ίδια στιγμή, οι συνεχείς ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και στις υπηρεσίες μεταφοράς έχουν εκτοξεύσει το κόστος του που προσφέρεται στους μαθητές μέσω του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Σε μία περίοδο που χιλιάδες οικογένειες κατορθώνουν μετά βίας να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες, και ενόψει ενός ακόμα πιο δύσκολου χειμώνα, το Ινστιτούτο Prolepsis απευθύνει έκκληση βοήθειας προς κάθε κατεύθυνση. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν καθημερινά θρεπτικά γεύματα, σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά που φοιτούν σε ευπαθών περιοχών της Ελλάδας. Σε αυτά τα σχολεία ένας στους τέσσερις μαθητές δεν καταναλώνει σχεδόν ποτέ πρωινό.

Τα στοιχεία του 2021 της Εurostat για την παιδική στην Ελλάδα είναι σε αντίστοιχα επίπεδα με την περίοδο της κρίσης το 2011. Και αυτό, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις από τις συνεχείς ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών. Νιώθουμε πραγματικά αγωνία ενόψει του χειμώνα για τα περισσότερα από 500.000 παιδιά στην Ελλάδα, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την παιδική πείνα. Είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε ότι τουλάχιστον τα παιδιά θα λαμβάνουν ένα θρεπτικό γεύμα στο σχολείο. Καλούμε τους πάντες: εταιρείες, ιδρύματα, οργανισμούς, πολίτες από την Ελλάδα και την ομογένεια να κάνουν ό,τι μπορούν», αναφέρει η κυρία Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

Ιδιώτες, Ιδρύματα, εταιρείες και οργανισμοί μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ινστιτούτο Prolepsis στο 210 6255700 για να υποστηρίξουν τη σίτιση ενός ή περισσότερων σχολείων ή ακόμα και ενός παιδιού. Για χρηματικές δωρεές μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα diatrofi.prolepsis.gr.

Εταιρείες τροφίμων, γαλακτοβιομηχανίες, εταιρείες παραγωγής φρέσκων αυγών, φρουτοπαραγωγοί, εταιρείες/βιομηχανίες παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου, μπορούν να υποστηρίξουν σε είδος το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Ενδεικτικά μπορούν να προσφέρουν γάλα, γιαούρτι, αυγά, τυρί, φρούτα, παρθένο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Περιφέρειες και Δήμοι μπορούν να υποστηρίξουν τη σίτιση των σχολείων τους, κατά το παράδειγμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (2016-2022), αλλά και του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας (2016–2019).

Βοήθησε τώρα.
Κανένα παιδί πεινασμένο στο σχολείο.

Σχετικά με το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ (diatrofi.prolepsis.gr): το Πρόγραμμα υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis από το 2012 σε ευπαθείς περιοχές της χώρας και έχει προσφέρει περισσότερα από 17 εκατομμύρια υγιεινά δωρεάν γεύματα, σε 876 σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) και περίπου 118.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Προσφέρει δωρεάν, σε καθημερινή βάση, σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν ένα σάντουιτς ή αρτοσκεύασμα, φρέσκο φρούτο και δύο με τρεις φορές την εβδομάδα λευκό γάλα ή γιαούρτι με μέλι. Τα γεύματα παρασκευάζονται με αυστηρές προδιαγραφές υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.diatrofi.prolepsis.gr και www.prolepsis.gr, ή να επικοινωνήσετε με τον κ. Γιάννη Κουτελίδα στο 210-6255700 (εσωτ. 119).

Το Ινστιτούτο, Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990. Αποστολή του Ινστιτούτου είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή υγείας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025