– Πόσα είναι τα στα παιδιά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς σύμφωνα με τα στοιχεία. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Τα κρούσματα λοίμωξης από το νέο κορονοϊό σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών, τη χρονική περίοδο από τις Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου 2022, υποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων στα σχολεία, επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Θετικό παράδειγμα αποτελεσματικής πρόληψης της διασποράς, με παράλληλη διασφάλιση της ομαλής εκπαιδευτικής δραστηριότητας, χαρακτηρίζει ο ΕΟΔΥ τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη εβδομάδα των μαθημάτων, πραγματοποιήθηκαν οριζόντια, επιπλέον self-test στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, πέραν του πρωτοκόλλου του 50%+1 που ισχύει για να κλείσει ένα τμήμα λόγω κρουσμάτων.

«Από την έναρξη της νέας χρονιάς και λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του στελέχους Όμικρον υπήρξε σημαντικός προβληματισμός αναφορικά με την πιθανολογούμενη επικείμενη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού μετά το άνοιγμα των σχολείων, τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Παράλληλα υπήρξε προβληματισμός αναφορικά με τα μέτρα που θα έπρεπε να εφαρμοσθούν για την αποφυγή της εξάπλωσης της νόσου COVID-19 στα παιδιά.

Για το σκοπό αυτό, στις 9 Ιανουαρίου 2022 εφαρμόστηκε οριζόντιος διαγνωστικός έλεγχος τρεις φορές την εβδομάδα στους εκπαιδευτικούς και σε ολόκληρη την πληθυσμιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν περίπου 4.200.000 τεστ για την πρώτη εβδομάδα της επαναφοράς στις σχολικές αίθουσες. Η πληθυσμιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών είναι η μοναδική που ελέγχεται εξ ολοκλήρου. Παράλληλα το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων προβλέπει εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος σε μια τάξη, καθώς και εφαρμογή επιπλέον προληπτικών μέτρων» αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τα επιδημιολογικά δεδομένα προκύπτει ότι μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των μέτρων που εφαρμόσθηκαν, παρατηρήθηκε σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών.

Συγκεκριμένα, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου (03/01-09/01/22) στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών δηλώθηκαν συνολικά 43.816 κρούσματα λοίμωξης από το νέο κορονοϊό, ενώ ο αριθμός αυτός παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα (με εύρος κρουσμάτων από 36.444 έως 43.349 ανά εβδομάδα), μέχρι και τις 15/02/2022, οπότε εμφανίζεται μείωση των κρουσμάτων στα 11.831 ανά εβδομάδα. Ωστόσο, το τελευταίο μέγεθος δεν είναι συγκρίσιμο με τα προηγούμενα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μέτρηση για τη συγκεκριμένη εβδομάδα. Σε ποσοστό επί του συνόλου των κρουσμάτων, τα παιδιά βρίσκονται σταθερά άνω του 30% με μικρή αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα.

«Τα δεδομένα της επιτήρησης υποδεικνύουν ότι η εβδομαδιαία επίπτωση των κρουσμάτων COVID-19 παρέμεινε σταθερή στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν μετά το άνοιγμα των σχολείων απέτρεψαν την έξαρση της διασποράς του ιού στα παιδιά, παρά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 4-11 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν τα μέτρα δεν ήταν αποτελεσματικά και λόγω της μεγάλης μολυσματικότητας του στελέχους Όμικρον, εκτιμάται ότι θα συνέβαινε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ανάλογη με την εκθετική αύξηση που συνέβη την περίοδο των εορτών στην ηλικιακή ομάδα των νεαρών ενηλίκων» σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο για την Παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ, το φράγμα του μισού εκατομμυρίου θετικών στα παιδιά έσπασε η Ελλάδα στις 19 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την ηλιακή ομάδα 0-17 ετών, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί 506.689 μολύνσεις. Επίσης, 7 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού.

Σημειώνεται πως το 58,9% (298.373) επί των συνολικών κρουσμάτων έχει καταγραφεί μέσα στο 2022, ενώ από την επαναλειτουργία των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου έχουν ανιχνευτεί 250.351 στα παιδιά.

Χαμηλός παραμένει ο αριθμός των παιδιών που έχουν εμβολιαστεί συγκριτικά με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), το ποσοστό στα παιδιά είναι:

● 24,7% – πρώτη δόση,
● 20,3% – δεύτερη δόση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025