: Οι μαθητές αντιδρούν στα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς θεωρούν ότι τα δεν αποτελούν ασφαλή τρόπο εντοπισμού του κορονοϊού.

Πολλά σχολεία της χώρας τελούν υπό με τους μαθητές να εκφράζουν την αντίθεσή τους απέναντι στον τρόπο με τον οποίο αποφασίσηκε να επαναλειτουργήσουν. Υπό κατάληψη βρίσκονται σχολεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αιτωλοκαρνανία, την Πάτρα και την Κρήτη αλλά και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, ενώ σε αρκετά οι μαθητές κάνουν αποχή από το μάθημα διαμαρτυρόμενοι.

Όσον αφορά το 50%+1 που έχει θέσει η κυβέρνηση για όριο κλεισίματος ενός τμήματος θεωρούν ότι είναι αρκετά υψηλός ο αριθμός και θα υπάρξει μεγάλη διασπορά.

Επιπλέον, μέσα στα αιτήματα περιλαμβάνεται η δωρεάν παροχή μάσκας από το κράτος για όλους τους μαθητές, αλλά και η απαίτηση να υπάρξουν λιγότεροι μαθητές ανά αίθουσα -παράλληλα με τον διορισμό περισσότερων καθηγητών- ωστέ να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η επαναλειτουργεία των άρχισε με προβλήματα, καθώς το 12% των μαθητών και των εκπαιδευτικών, δηλαδή περίπου 200.000 άτομα δεν κατάφεραν να βρουν self test για να εξετάσουν αν νοσούν ή όχι.

Παρά τις ελλείψεις, ωστόσο, από την Κυριακή 9 Ιανουαρίου μέχρι την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, νωρίς το πρωί, με τα τεστ που έγιναν, βρέθηκαν πάνω από 15.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί θετικοί, με τους γονείς να ανησυχούν ότι τα κρούσματα είναι πολλά περισσότερα, αφού ένα μεγάλο ποσοστό δεν κατάφερε να διενεργήσει έλεγχο για την ανίχνευση του κορονοϊού.

Τέλος, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που νοσεί με αποτέλεσμα να βρίσκεται μακριά από τις αίθουσες είναι περίπου στους 6.500. Οι 2.500 είναι από τα self test που δηλώθηκαν μέχρι και την Κυριακή για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ οι υπόλοιποι 4.000 νόσησαν νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025