Σχολεία – Όπως δείχνουν τα στοιχεία για τα νέα ολοήμερα σχολεία που θα λειτουργούν έως 17.30, φαίνεται ότι είναι μειωμένο το ενδιαφέρον των γονέων για τον νέο θεσμό.
Πιο αναλυτικά, η γενική εκτίμηση σε επίπεδο Διευθύνσεων είναι ότι στην περιφέρεια το 50% των τμημάτων δε θα λειτουργήσουν, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από την πλευρά των γονέων. Στις μεγάλες πόλεις όμως δε συμβαίνει το ίδιο, οι εγγραφές μαθητών είναι ικανοποιητικές και τα περισσότερα σχολεία που ορίστηκαν θα λειτουργήσουν ως διευρυμένα
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης σε τοπικά μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας:
«Δεν έχουμε μεγάλη συμμετοχή σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Θα λειτουργήσουν κάποια τμήματα, αλλά όχι στην έκταση που είχε προγραμματίσει το υπουργείο Παιδείας» είπε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος.
Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Νικόλαος Κλάδης ανέφερε επίσης: «Το ενδιαφέρον των γονιών είναι αρκετά μειωμένο. Χθες έληξε η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης, οπότε σήμερα θα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα».
O προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Τρικάλων, Χρήστος Τρικάλης δήλωσε στο trikalaidees ότι το ενδιαφέρον για την εφαρμογή του διευρυμένου σχολικού ωραρίου στο ολοήμερο σχολείο είναι μικρό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του pelop, από τα 148 δημοτικά και νηπιαγωγεία που είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσουν Ολήμερα διευρυμένου Ωραρίου, τελικά θα λειτουργήσουν μόλις 57!
Από τα 24 τμήματα του νηπιαγωγείου θα λειτουργήσουν μόνο τα τέσσερα τα οποία εδρεύουν στην Πάτρα. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στα δημοτικά σχολεία όπου θα λειτουργήσουν 53 ολοήμερα τμήματα με διευρυμένο ωράριο (5.30μ.μ.) από τα 124 που είχαν προγραμματιστεί.
Η υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως ερωτώμενη για την ομαλή λειτουργία των ολοήμερων ανέφερε στο makthes ότι γι’ αυτόν τον σκοπό έγιναν προσλήψεις 3.300 εκπαιδευτικών. Η υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρατηθεί η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων για την ένταξη παιδιών στα διευρυμένα ολοήμερα.
Θυμίζουμε ότι η απόφαση για το διευρυμένο ολοήμερο σχολείο έθετε την εξής προϋπόθεση:
Δημοτικά: Για τη συγκρότηση και λειτουργία τμήματος, στο οποίο θα εφαρμοσθεί το αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου απαιτείται εγγραφή τουλάχιστον : 1) του ενός τρίτου (1/3) των μαθητών στα μονοθέσια σχολεία, 2) οκτώ (8) μαθητών στα διθέσια έως και πενταθέσια σχολεία και 3) δέκα (10) μαθητών στα εξαθέσια και άνω σχολεία.
Νηπιαγωγεία: Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία της 5ης και 6ης διδακτικής ώρας του νέου προγράμματος ολοήμερου Νηπιαγωγείου για τα μονοθέσια νηπιαγωγεία είναι πέντε (5) νήπια/προνήπια, για τα διθέσια είναι επτά (7) νήπια/προνήπια και για τα τριθέσια και άνω είναι δέκα (10) νήπια/προνήπια.