Τα σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη μετά τη συνεδρίαση των Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου.

Στη συνεδρίαση αυτή, διατυπώθηκε ομόφωνα από τα μέλη των Επιτροπών ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς άνω των 3 Ρίχτερ από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ.

Δείτε

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών – της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ – συγκλήθηκε σήμερα από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή. Μετά από ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων, προέκυψαν τα εξής:

Η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου είναι σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου και μέγιστο μέγεθος 5,2 Ρίχτερ.

Η δραστηριότητα αυτή αποδίδεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με κατεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.

Η σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν την ανάγκη για την εφαρμογή των παρακάτω προληπτικών μέτρων:

Σχολεία: Μέχρι πότε θα είναι κλειστά σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους.
Αποφυγή προσέγγισης σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
Άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας από κτίρια (π.χ. βαριά αντικείμενα, ψευδοροφές) και άδειασμα των κολυμβητικών δεξαμενών.
Επιλογή ασφαλών διαδρομών κατά τη μετακίνηση, ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονες μορφολογικές κλίσεις όπου ενδέχεται να προκύψουν κατολισθήσεις.Άμεση απομάκρυνση από παράκτιες περιοχές σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στις προαναφερθείσες περιοχές έως και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, ενώ οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν ξανά την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00.

Δείτε

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντισεισμική προστασία, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τους ιστότοπους του ΟΑΣΠ (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).