O Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας–Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του ΕΟΔΥ είπε «Ποσοστό μεγαλύτερο του 85% των θετικών κρουσμάτων στους μαθητές εντοπίζονται εγκαίρως λόγω των self test»
Μειούμενο βαίνει το ποσοστό των κρουσμάτων κορωνοϊού στα παιδιά σχολικής ηλικίας (4-18 ετών) χάρη στον τακτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self testing) που εφαρμόζεται από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
«Ποσοστό μεγαλύτερο του 85% των θετικών κρουσμάτων στους μαθητές εντοπίζονται εγκαίρως λόγω των self test», εξήγησε ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας–Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας με πρωτοβουλία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Ο κ. Παρασκευής εξήγησε ότι «την 37η εβδομάδα της επιδημίας, δηλαδή την εβδομάδα που άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο παρατηρήσαμε μια μικρή αύξηση στα κρούσματα μεταξύ των παιδιών λόγω του αυξημένου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Έκτοτε η πορεία της επιδημίας στην ομάδα 4-18 ετών δείχνει σημάδια σταθεροποίησης ή και μικρής μείωσης».
Η θετική επίδραση του τακτικού self testing αποτυπώνεται και στις αναφερόμενες συρροές κρουσμάτων στις σχολικές δομές, ακόμα κι όταν πρόκειται για τις «κόκκινες» περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη. Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη έχουν καταγραφεί συρροές κρουσμάτων σε 2 σχολικές μονάδες, στον κεντρικό τομέα της Αθήνας επίσης 2, στις Σέρρες 3 και στη Μαγνησία 2.
Πανελλήνιες 2022: Αυτοί είναι οι συντελεστές βαρύτητας – Πίνακες
Διορισμοί εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Αιτήσεις για κενές θέσεις – Η πρόσκληση
Κορονοϊός – εμβόλιο: Τελικά ποιά είναι η προστασία που προσφέρει;
«Η διάγνωση των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού γίνεται ταχύτερα στην σχολική κοινότητα λόγω του τακτικού self testing συγκριτικά με τους χώρους εργασίας ή άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Μετά το σχολείο εξίσου γρήγορα γίνεται η διάγνωση εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος», σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι η διάγνωση του κορωνοϊού στα παιδιά γίνεται ταχύτερα ανεξαρτήτως του τρόπου που έχει γίνει η μετάδοση, και μάλιστα τις περισσότερες φορές πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων της λοίμωξης Covid-19.
«Τα self test έχουν βοηθήσει καθοριστικά στον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού στη σχολική κοινότητα κι έτσι έχουμε περιορίσει την ενδοσχολική μετάδοση. Ανάλογο όφελος θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε και οι ενήλικες αν εφαρμόζαμε τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο κατά περίπτωση. Δηλαδή μετά από μια κοινωνική ή επαγγελματική δραστηριότητα που συνεπάγεται υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, όπως ο συνωστισμός ή παραμονή σε κλειστό χώρο χωρίς καλό αερισμό», είπε ο κ. Δημήτρης Παρασκευής.