Σχολεία: Η διαχείριση των σελφ τεστ, γενικότερα των τεστ δεν είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.
Τι είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου
«Σήμερα 1,6 εκατ. έλεγχοι διενεργούνται για πρώτη φορά σε τέτοια μεγάλη έκταση, σε τέτοιο μεγάλο αριθμό, χάρη στην λειτουργία των σχολείων και έχουν βρεθεί ως τώρα 14.000 εν δυνάμει κρούσματα, τα οποία αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία θα κινούνταν ελεύθερα στα πάρκα και τις πλατείες και θα είχε γίνει ακόμα μεγαλύτερη διασπορά» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.
«Η διαχείριση των σελφ τεστ, γενικότερα των τεστ δεν είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Βεβαίως εμείς συνεργαζόμαστε άψογα με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και αν παρουσιάστηκε αυτή η αρρυθμία που δεν οφείλεται σε έλλειψη, απεναντίας υπήρχε υπερπληθώρα σελφ τεστ, απλά κάπου υπήρχε μεγάλη ζήτηση κάπου λιγότερη» προσέθεσε ο κ. Κόπτσης.
«Μέσα σε μία νύχτα και δύο μέρες καταφέραμε αυτή την στιγμή να υπάρχει πληθώρα σελφ τεστ σε όλα τα σχολεία. Δεν υπάρχει μαθητής που δεν έχει πάρει τεστ». Ο κ. Κόπτσης, σημείωσε ότι μέσα στο σαββατοκύριακο εφοδιάστηκαν όλα τα σχολεία, με υπέρογκες ποσότητες τεστ με την συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και αυτή την στιγμή δεν σημειώνονται από πουθενά παράπονα για έλλειψη. «Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα σχολεία και νομίζω ότι έγινε εξαιρετική δουλειά μέσα σε απίστευτα λίγο χρόνο».
Η γραμμή και η φιλοσοφία του Υπ. Παιδείας είναι ότι για παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς, υγειονομικούς λόγους τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, επεσήμανε ο Γ.Γ. του Υπ. Παιδείας. «Πέρα από αυτό εμείς δεν πορευόμαστε μόνοι μας, η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών ήταν να ανοίξουν τα σχολεία και με βάση αυτό πορευτήκαμε».
Αναφορικά με το ποσοστό 50% συν ένα, δεν συζητήθηκε καν στην επιτροπή, ανέφερε ο κ. Κόπτσης. «Θεωρήθηκε δεδομένο, γιατί η άποψη των ειδικών είναι ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι η επιδημιολογική επιτήρηση. Δεν μας τρομάζει η μετάλλαξη Όμικρον, αφουγκραζόμαστε κάθε μέρα τα σχολεία, είμαστε σε επικοινωνία κάθε μέρα με την επιτροπή των ειδικών και τα υπουργεία και φυσικά αν χρειαστεί και τα δεδομένα που θα προκύψουν διαφοροποιηθούν, περιμένουμε την επιτροπή να κάνει άλλες εισηγήσεις».
Την ίδια ώρα ο κ. Κόπτσης παρακάλεσε τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών για την πλήρη συνέπεια όσο αφορά στην εφαρμογή του τέστινγκ. «Δεν μπορεί σε αυτές τις περιστάσεις, που έχουμε δώσει μέχρι τώρα πάνω από 33-34 εκατ. σελφ τεστ, έναν αριθμό ρεκόρ, με ένα τεράστιο κόστος, να υπάρχουν γονείς οι οποίοι θα δηλώνουν αρνητικοί και θα είναι υποψήφιοι φορείς κρουσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την υγεία των μαθητών μας, των εκπαιδευτικών μας. Μια εκπαιδευτική κοινότητα, που πρέπει να έχει ανοιχτά σχολεία και που πάει εξαιρετικά καλά με τόσο δύσκολες συνθήκες είναι κρίμα να αλλοιώνεται η μορφή αυτή έστω και από υποτιθέμενες μορφές ασυνέπειας».
Σχετικά με την τηλεεκπαίδευση, ο κ. Κόπτσης, είπε πως είναι η τελευταία λύση του υπουργείου. «Έχουμε μια μεγάλη γκάμα στην φαρέτρα μας αντιμετώπισης των κενών των εκπαιδευτικών. Ήδη με τις τηλεδιασκέψεις και τις προτάσεις που κάναμε στους διευθυντές, έχουμε βάλει σε 3 επίπεδα ανάλογα με τον αριθμό των απόντων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες, έχουμε δώσει οδηγίες πώς θα αντιμετωπίζονται τα κενά και είμαστε όλοι σε ετοιμότητα, ανάλογα με τα προβλήματα που παρουσιάζονται, βήμα βήμα πάμε στο επόμενο. Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί, κανείς δεν το ξέρει, είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια και προσπαθούμε για το καλύτερο μέσα σε συνθήκες που δεν έχει βιώσει ποτέ η εκπαιδευτική κοινότητα. Υπάρχει τηλεεκπαίδευση σύμφωνα με ένα οριοθετημένο νομικό πλαίσιο, δηλαδή το 50% συν ένα σημαίνει ότι αύριο κάνουμε τηλεκπαίδευση. Είμαστε πανέτοιμοι αν όχι αυθημερόν, την επόμενη ξεκινάμε αμέσως. Έχουμε τα email των μαθητών, το WebEx των εκπαιδευτικών, αν σταματήσει την λειτουργία του σήμερα ένα τμήμα, αύριο ξεκινάει τηλεκπαίδευση σε κάθε περίπτωση. Είμαστε πανέτοιμοι και για αυτό αν χρειαστεί» υπογράμμισε ο κ. Κόπτσης.