Όπως έγινε γνωστό, , λόγω πτώσης σοβά στην αυλή. Πρόκειται για το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο, που στεγάζει περίπου 800 μαθητές. Το σχολείο χτίστηκε το 1965 ενώ το 1980 προστέθηκε και μια 3η πτέρυγα.

Πιο αναλυτικά, σε επικοινωνία της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τον δήμαρχο Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη, για το πώς φτάσαμε στην επείγουσα αναστολή της λειτουργίας του σχολείου, ο ίδιος εξηγεί:

«Την Δευτέρα 12/3/2023, έπεσε στην αυλή ένας σοβάς από τη μετόπη της ταράτσας. Την επόμενη μέρα το διορθώσαμε αλλά διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν κι άλλα ζητήματα. Έτσι, το περασμένο Σάββατο και στη συνέχεια και την Δευτέρα και την Τρίτη, σκαλίζοντας τους σοβάδες σε εκείνο το σημείο, είδαμε πως το πρόβλημα είναι πιο εκτεταμένο, αφού έπεφταν κι άλλα διπλανά κομμάτια. Οι εργαζόμενοι της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, διαπίστωσαν ότι το σαθρό τμήμα είναι μεγάλο και έτσι προτάξαμε το ζήτημα της ασφάλειας μαθητών και καθηγητών, αποφασίζοντας να κλείσουμε για δύο εβδομάδες το σχολείο».

Σύμφωνα με τον κ. Κατωπόδη, πρώτα θα γίνει καθαρισμός (ξύσιμο) του επιχρίσματος, με σκοπό κατά τις διακοπές του Πάσχα να προχωρήσει και η εκτενής συντήρηση της υποδομής. Το διάστημα που διαρκούν οι εργασίες, οι μαθητές θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Ο δήμαρχος αναφέρει σε αυτό το σημείο, πως το περασμένο καλοκαίρι, πραγματοποιήθηκε στο συγκεκριμένο σχολείο ενεργειακή αναβάθμιση- αλλαγή κουφωμάτων, τοποθέτηση θερμοπρόσοψης κ.τ.λ.- μέσω προγράμματος του Πράσινου Ταμείου. Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως το 2019 έγινε στατικός έλεγχος στο σχολείο, ενώ το 2022, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» (του υπουργείου Εσωτερικών), έγινε και προσεισμικός έλεγχος.

«Δεν είχε παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα ως τώρα, αλλά όπως καταλαβαίνετε τα παλιά κτίρια φθείρονται με τα χρόνια και καταπονούνται και χρειάζονται συστηματική φροντίδα. Οι δήμοι όμως, έχουν πια μικρούς προϋπολογισμούς για να τα φέρνουν εις πέρας», υπογραμμίζει ο δήμαρχος.

Επισημαίνεται πως εδώ και δεκαπέντε χρόνια την ευθύνη για την κτιριακή κατάσταση των σχολείων (έλεγχος και αποκατάσταση των προβλημάτων) την έχουν πια οι δήμοι- με τις εργασίες να αναλαμβάνονται είτε από τις τεχνικές υπηρεσίες κάθε δήμου, είτε από εργολάβους.

Η διαφορετική άποψη της Ένωσης Γονέων Βύρωνα

Ο Γιώργος Βαρσαγάκης, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Βύρωνα παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα του θέματος. Ο ίδιος λέει πως τα τελευταία χρόνια δεν πραγματοποιούνται στατικοί έλεγχοι στα σχολεία της περιοχής, «γι’ αυτό και ο δήμος αξιοποίησε πόρους για την ενεργειακή αναβάθμιση, σε ένα κτίριο που απ’ ό,τι φαίνεται όμως, μπορεί και να μην ήταν έτοιμο να την “αντέξει”. Πώς είναι δυνατόν να τοποθετείς για παράδειγμα θερμοπρόσοψη και μετά από λίγους μήνες να πέφτουν σοβάδες; Έγινε άραγε μελέτη πριν από αυτήν την αναβάθμιση;» αναρωτιέται ο ίδιος και συμπληρώνει: «όταν μπήκε η τεχνική υπηρεσία του δήμου στο σχολείο την επόμενη ημέρα του συμβάντος, όποιο σημείο άγγιζαν στη μετόπη της ταράτσας, κατέρρεε».

Ο κ. Βαρσαγάκης σημειώνει μάλιστα πως ο σοβάς που αποκολλήθηκε, δεν έπεσε απλώς στην αυλή, αλλά στο χέρι ενός μαθητή. «Ευτυχώς που δεν συνέβη την ώρα του διαλείμματος», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον προσεισμικό έλεγχο στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κατωπόδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του δήμου, λέει πως στην πραγματικότητα πρόκειται για πρωτοβάθμιο, μακροσκοπικό έλεγχο, ο οποίος όμως δεν έχει τίποτα να προσφέρει σε ένα σχολείο που ανεγέρθηκε σε μια εποχή που τα κτίρια δεν χτίζονταν με αντισεισμικούς κανόνες, όπως άρχισε να συμβαίνει από το 1980 και έπειτα.

Ο ίδιος τονίζει πως τα περισσότερα σχολεία της περιοχής είναι παλιά και κακοσυντηρημένα, αναφέροντας μάλιστα πως τον Μάρτιο του 2018, το 4ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής (ένα ιστορικό κτίριο του 1927 στο οποίο είχε εκφωνήσει λόγο και ο Ελευθέριος Βενιζέλος) κρίθηκε ακατάλληλο και επικίνδυνο για χρήση. Έκτοτε, οι μαθητές του σχολείου μεταφέρονται με πούλμαν στον διπλανό Καρέα, για να κάνουν μάθημα σε προκατασκευασμένες αίθουσες σε μια περιοχή του δήμου όπου έχει χρησικτησία η εκκλησία.

«Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, με εισήγηση της δημοτικής αρχής, αναμόρφωσε τον προϋπολογισμό για τη συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων, μειώνοντας τον από 74.400 ευρώ, στις 14.400 ευρώ», προσθέτει ο κ. Βαρσαγάκης.

Σημειώνεται πως η Ένωση Γονέων Βύρωνα έχει αιτηθεί τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου σε όλα τα σχολικά κτίρια της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025