Self test: Τι είπε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 .
Υπάρχει μια σταθεροποίηση των δεικτών ειδικά των κρουσμάτων εξαιτίας της κινητικότητας του Πάσχα και όλων των υπόλοιπων δραστηριοτήτων εξήγησε ο κ. Τζανάκης εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα είναι πρόσκαιρο και θα προσροφηθεί και θα συνεχίσουμε την αποκλιμάκωση
«Γύρω στις 10 Ιουνίου, σύμφωνα με το μοντέλο, τα κρούσματα θα είναι περίπου 1.000 – 1100 γεγονός που σηματοδοτεί την ταξινόμηση της χώρας ως πράσινη» συμπλήρωσε ο καθηγητής εφόσον – όπως τόνισε – όλα πάνε καλά και δεν έχουμε τα κορωνοπάρτυ και τις τελετές με μεγάλη μετάδοση. Για το ένα self test την εβδομάδα που θα κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί ο κ. Τζανάκης είπε ότι δεν θα πρέπει να τα μειώσουμε γιατί «δυο απανωτά τεστ σε διάστημα 2-4 ημερών είναι καλύτερα από ένα τεστ και θα είμαστε πιο σίγουροι».
«Πιστεύω ότι είναι συμβουλή των ειδικών. Ελπίζω να μην υπάρχουν τεχνικά προβλήματα πίσω από αυτή την απόφαση, όπως με την ανταπόκριση της πλατφόρμας και τη διάθεση των self test» κατέληξε.
Προνόμια για τους εμβολιασμένους
Ο καθηγητής πνευμονολογίας μιλώντας και στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, τόνισε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους σημειώνοντας μάλιστα πως εάν δεν γίνουν από το κράτος θα γίνουν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θέλουν να περιχαρακώσουν τις δραστηριότητές τους. Έφερε ως παράδειγμα συνέδρια που διενεργούνται αυτή τη στιγμή από μεγάλες ιατρικές εταιρίες υβριδικά ή δια ζώσης, όπου για να συμμετέχεις είναι προϋπόθεση είτε να έχεις πιστοποιητικό εμβολιασμού ή μοριακό τεστ 72 ωρών.
Ο κ. Τζανάκης τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει στο άμεσο μέλλον να συζητηθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμών όχι μόνο για τους γιατρούς αλλά και για άτομα που δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας ή φροντίζουν βρέφη. Επεσήμανε επίσης ότι για να διοριστεί για παράδειγμα κάποιος ως δάσκαλος ή καθηγητής κάνει εξετάσεις -μεταξύ άλλων ακτινογραφία θώρακος για να διασφαλιστεί ότι δεν έχει φυματίωση αλλιώς δεν διορίζεται.