: Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι το άνοιγμα των σχολείων και η διατήρηση  της δια ζώσης διδακτικής –παιδαγωγικής  λειτουργίας είναι επιτακτική ανάγκη, αναφέρει η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών.

H ανακοίνωση

Οι εκπαιδευτικοί θέλαμε και θέλουμε σχολεία ανοιχτά.

Βρεθήκαμε και θα βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των μαθητών μας στηρίζοντας την παρουσία τους τους μέσα στο ζωντανό και δυναμικό περιβάλλον του σχολείου.

Του σχολείου που είναι η ζωή μας.

Το άνοιγμα των σχολείων όμως πρέπει  να γίνει μέσα σε συνθήκες θα παρέχουν τις ελάχιστες εγγυήσεις για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας όλων των εμπλεκομένων.

Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας και άγχους που εντείνεται από την εκρηκτική αύξηση των της πανδημίας, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στο άνοιγμα των σχολείων με πολύ χειρότερους όρους  από αυτούς που οδήγησαν στο κλείσιμό τους  πριν από λίγους μήνες.

Χωρίς κανένα ουσιαστικά νέο μέτρο, καμία ουσιαστική μέριμνα, κανένα σοβαρό σχεδιασμό.

Η αύξηση των self test – που αποδεδειγμένα δεν παράγουν αξιόπιστα αποτελέσματα – από δύο σε τρία την εβδομάδα για τους μαθητές, το μόνο που δημιουργεί είναι περισσότερο γραφειοκρατικό φόρτο σε σχολεία που είναι ήδη εξαντλημένα από τις υπερβολικές διοικητικές διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες αναβάλλεται η επαναλειτουργία των σχολείων προκειμένου να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις σε εκπαιδευτικούς και μαθητές πριν από το άνοιγμα, την στιγμή που στην Ευρώπη κλείνουν τμήματα με  πολύ λιγότερα κρούσματα, στη χώρα μας διατηρείται η τουλάχιστον παράλογη ρύθμιση να πρέπει να νοσήσουν οι μισοί και ένας μαθητές του τμήματος πριν αυτό διακόψει τη δια ζώσης λειτουργία του.

Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το Υπουργείο έχει ως  βασικό  του μέλημα  να περάσει στην κοινωνία μία επίπλαστη εικόνα κανονικότητας, αδιαφορώντας στην ουσία για τις επιπτώσεις αυτών των επιλογών στη υγεία και την ασφάλεια των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έστω και την τελευταία στιγμή:

  • Να αναβάλει την επανέναρξη των μαθημάτων ώστε να δοθεί η δυνατότητα ελέγχου εκπαιδευτικών και μαθητών και σωστής εκτίμησης της κατάστασης.
  • Να αλλάξει το πρωτόκολλο για το κλείσιμο τμήματος  με τη μείωση του ποσοστού των κρουσμάτων (από το 50%+1  των μαθητών).
  • Να οργανωθεί η διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων στα σχολεία από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.
  • Να προχωρήσει σε σοβαρό σχεδιασμό για την εκ περιτροπής λειτουργία των τμημάτων και τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα
  • Να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για την υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης παρέχοντας τα απαραίτητα μέσα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025