Άνοιγμα σχολείων: Διαβάστε παρακάτω όλα όσα λένε οι ειδικοί για τα σχολεία
Πιο αναλυτικά, δάσκαλοι, γονείς και μαθητές αναμένουν την κομβική κίνηση από το υπουργείο Παιδείας και Υγείας σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, αναλόγως με την πορεία του κορονοϊού.
Λινού :«Self-test πριν την έναρξη των σχολείων και χρήση μάσκας στο μέτρο του δυνατού»
Η ιατρός και τέως καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού μίλησε στο Newsbomb σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να τεθούν πριν το άνοιγμα των σχολείων και κατά τη διάρκεια της χρονιάς αλλά και για την πιθανή «έκρηξη» κρουσμάτων από Σεπτέμβριο.
«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι στις περιοχές με μάσκα δεν υπήρχαν περισσότερα κρούσματα. Τα παιδιά έχουν κοντινή επαφή και καλό θα ήταν να εφαρμοστεί η χρήση μασκών. Την πρώτη εβδομάδα θα ήταν καλό να γίνει και ένα selft test για να υπάρχει έλεγχος», επισημαίνει η κ. Λινού.
Η γενική οδηγία που προτείνει είναι η παρακολούθηση των παιδιών αλλά και να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα στις τάξεις. Μάλιστα όπως η ίδια σημείωσε χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αύξηση κρουσμάτων λόγω των μετακινήσεων ιδιαίτερα από την στιγμή που τα παράθυρα στα μέσα μεταφοράς παραμένουν κλειστά.
Σχετικά με την επικείμενη και πιθανή «έκρηξη» κρουσμάτων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η ιατρός σημειώνει: «Πιθανή είναι η αύξηση κρουσμάτων και λόγω των μετακινήσεων. Είμαστε υπό εκτίμηση του προβλήματος.»
Η κ. Αθηνά Λινού στο τέλος έδωσε τη δικιά της συμβουλή προς τους γονείς για το άνοιγμα των σχολείων: «Να κάνουν ένα τεστ πριν μπουν στις τάξεις. Να συμβουλεύουν οι γονείς τα παιδιά να τηρούν στα μέτρα του δυνατού, τις αποστάσεις και να φορούν τη μάσκα. Για να μη γίνει στοχοποίηση ενός μαθητή θα μπορούσε ο Σύλλογος Γονέων να δώσει γενική συμβουλή για χρήση προστατευτικής μάσκας.»
Σαρηγιάννης: «Θα ήταν καλό να επιστρέψουν με self test οι μαθητές στα σχολεία»
Με μικρότερη συχνότητα η μείωση κρουσμάτων, σημειώνει ο καθηγητής Περιβαλλόντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, σημειώνοντας ότι αν και η εικόνα είναι καλύτερη τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν με σελφ τεστ, προτείνοντας προληπτικά μάσκες.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων θεωρεί ότι η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη με 4.000 κρούσματα στα μέσα Σεπτεμβρίου. «Μπορούν να ανοίξουν χωρίς μάσκα τη δεδομένη στιγμή αλλά εγώ προσωπικά θα ήθελα να γίνεται διάγνωση. Θα μπορούσαν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο με ένα self-test την εβδομάδα για καλή επιτήρηση.», λέει ο κ. Σαρηγιάννης
Προσθέτει μάλιστα σχετικά με τη χρήση προστατευτικής μάσκας: «Μαζικά μπορούνε να πάνε χωρίς μάσκα. Σα γονιός θα ήθελα να φοράνε μάσκα αλλά από την άλλη αν φοράνε λίγα παιδιά και όχι όλα μέσα στην τάξη το πρόβλημα γίνεται πιο σύνθετο. Εγώ θα προτείνω να φοράνε μάσκα αλλά από κει και πέρα θα δούμε την εξέλιξη.»
Επιπλέον τονίζει σχετικά με την αύξηση κρουασμάτων ότι: «Θα υπάρξει μια αλλαγή στην θετική πορεία. Αλλά με τη μετακίνηση στις πόλεις και λόγω συγχρωτισμού, προς το τέλος Σεπτεμβρίου, 15 ημέρες μετά την έναρξη των σχολείων θα υπάρχει μια αλλαγή κλίσης, μια νέα αύξηση, από τα υπάρχοντα στελέχη ή νέα όπως η υποπαραλλαγή Κένταυρος»
Ο κ. Σαρηγιάννης στο τέλος επισημαίνει: «Ανοίγοντας τα σχολεία με κανέναν μέτρο μπορεί να είναι εντάξει στις 12 Σεπτέμβρη δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι εντάξει στις 29 Σεπτεμβρίου»
Καπραβέλος: «Είμαι κατηγορηματικός, οι μάσκες πρέπει να επανέλθουν και στα σχολεία»
Ο διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την πορεία της πανδημίας, την έξαρση των κρουσμάτων αλλά και για το ενδεχόμενο νέου κύματος το φθινόπωρο.
Αρχικά ο ιατρός ανέφερε: «Η πανδημία δεν μας έχει ξεχάσει, το 6ο κύμα ήταν το χειρότερο καλοκαιρινό κύμα από την έναρξη της πανδημίας με πάρα πολλά κρούσματα και δυστυχώς με ολέθριες συνέπειες στις μεγάλες ηλικίες. Είχαμε περίπου 1000 νεκρούς τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο. Βέβαια τώρα γίνεται μία αποκλιμάκωση προς το τέλος, υπάρχουν μηνύματα πάρα πολύ σοβαρά, και θεωρώ ότι έχουμε τις προϋποθέσεις για να δούμε έναν καλύτερο χειμώνα, με μία κάμψη της πανδημίας».
Προσθέτει ο κ. Καπραβέλος πως: «Οι παραλλαγές που είδαμε και που έρχονται στα νοσοκομεία μας, ακόμα και αυτές της Ο4 και Ο5, ή και η Κένταυρος, δεν είναι ικανές να προκαλέσουν έκρηξη σοβαρών καταστάσεων, όπως αυτές που βλέπαμε. Κυρίως προσβάλει τις μεγαλύτερες ηλικίες, πάνω από 70 ετών με ολέθριες συνέπειες, με απορρύθμιση των χρόνιων προβλημάτων τους, και χωρίς να έχουν κάνει την 4η δόση. Εάν δεν εφαρμόσουμε αυτά τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα, γιατί είχαμε κινητικότητα και πρέπει να προσέξουμε πώς θα ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια».
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολίων ο καθηγητής επισημαίνει: «Για να έχουμε αυτές τις προϋποθέσεις και την κάμψη του 7ου κύματος πανδημίας, που περιμένουμε από τον Οκτώβριο – Νοέμβριο να είναι καλύτερο από τα προηγούμενα χειμωνιάτικα κύματα, με λιγότερες επιπτώσεις πρέπει να προσέξουμε το άνοιγμα των σχολείων. Είμαι κατηγορηματικός, οι μάσκες πρέπει να επανέλθουν, και στα σχολεία και να ανοίξουν με self tests και προσοχή. Να μην το υποτιμήσουμε, είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος, να επανέλθουν οι μάσκες στους κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, επιμένω ότι μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, και το δεύτερο σημαντικό είναι τα εμβόλια. Οι περισσότεροι άνω των 70 ετών δεν είχαν κάνει την 4η δόση. Πολλοί έχουν μείνει στις 2 δόσεις δεν έχουν κάνει καν την τρίτη δόση».