: Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τονίζοντας πως « η κυβέρνησή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει κατορθώσει να κάνει τις προσλήψεις και να βρει τους χώρους για να λειτουργήσει πλήρως η δίχρονη υποχρεωτική αγωγή »

Πάντως από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «από το Σεπτέμβριο το 50% των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών θα λειτουργούν ως τις 17.30, δηλαδή σε 5.000 τμήματα σε όλη τη χώρα». Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά όλους τους μαθητές, σε όλη την Ελλάδα, με ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς να απαιτούνται κριτήρια για συμμετοχή και έχει διττό στόχο: την επέκταση του «για να διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς» και την «ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών».

Ως προς το δεύτερο σκέλος, η Ν. Κεραμέως διευκρίνισε, πως θα ενισχυθεί η δημιουργική κατεύθυνση, με έμφαση στα εικαστικά, τη μουσική, τις τέχνες γενικότερα, ενώ παράλληλα θα ολοκληρώνεται και η μελέτη των μαθημάτων των παιδιών. Με αυτό τον τρόπο, θα μένει πιο πολύς χρόνος για παιχνίδι και διάδραση με την οικογένεια». Η Ν. Κεραμέως επισήμανε, ότι τα προγράμματα βρίσκονται υπό διαμόρφωση, θα προχωρήσουν , ενώ απώτερος στόχος είναι η επέκταση του ολοήμερου σχολεία μέχρι τις 6 μ.μ, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ.

Η Ελλάδα υποφέρει από την υπογεννητικότητα και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι α τελευταία πέντε χρόνια οι εγγραφές στην Α’ Δημοτικού έχουν μειωθεί κατά 16,5-17%. Για το λόγο αυτό όπως είπε και η υπουργός Παιδείας πρέπει να παρθούν μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας. Σχετικά με το δημογραφικό ζήτημα, η κ. Κεραμέως το χαρακτήρισε «βραδυφλεγή βόμβα. «Το δημογραφικό είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης της χώρας», ανέφερε και η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, για την αντιμετώπιση του οποίου έχει θεσπιστεί «άμεση και έμμεση βοήθεια». Καταρχάς, υπάρχει το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί, με το οποίο «έχουν επωφεληθεί πάνω από 200.000 παιδιά τα τελευταία δυόμιση χρόνια».

Επίσης, πολύ σημαντικό, σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, είναι και το «ενεργητικό κομμάτι» των πολιτικών, το οποίο στοχεύει «στην παροχή υπηρεσιών, που απελευθερώνουν το χρόνο της οικογένειας». Κάποιες από αυτές αφορούν, την «ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών σταδιακά και στο ωρολόγιο πρόγραμμα, την ποσοτική ενίσχυση με πάνω από 20% υψηλότερο προϋπολογισμό στις οικογένειες, ώστε και γυναίκες του Δημόσιου να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες των βρεφονηπιακών σταθμών, το πρόγραμμα «Κυψέλη», τα ΚΔΑΠ και τα νέα ΚΔΑΠ-STEM για παιδιά του Γυμνασίου, τα “Day Camps”».

Οικονομική στέγη για νέους
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της ελληνικής οικογένειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που είναι η εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους. «Μελετάμε ένα σχέδιο που θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα.

Όπως, τη σημαντική περιουσία του δημοσίου. Εξετάζουμε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε επίσης ότι δρομολογείται η στελέχωση των μονάδων υγείας της περιφέρειας και κυρίως των νησιών από γυναικολόγους και παιδιάτρους, προκειμένου να στηριχθεί ο θεσμός της οικογένειας εκεί. «Πρόκειται για μία ξεχωριστή πρόκληση για έναν πληθυσμό, που γερνά» υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε πως έχει καλέσει επανειλημμένως όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου σε μία διακομματική συνεργασία καθώς κοινά προβλήματα απαιτούν κοινή αντιμετώπιση.

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ

Όπως τόνισε ο Νίκος Φίλης, η κυβέρνησή του Κυριάκου Μητσοτάκη «δεν έχει κατορθώσει να κάνει τις προσλήψεις και να βρει τους χώρους για να λειτουργήσει πλήρως η δίχρονη υποχρεωτική αγωγή πέντε χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά μήπως έχει λόγο να βιάζεται;
Ξεχνάει κανείς ότι την προσχολική αγωγή, όπως και τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία, η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη και τομεάρχη Παιδείας την κα Κεραμέως, τα καταψήφισε; Όμως σήμερα, θέλει δήθεν να επεκτείνει τη λειτουργία τους! Έτσι στήριξε την ελληνική οικογένεια το 2020-22! Ποιον νομίζει ότι θα πείσει τώρα με μια προεκλογική εξαγγελία; Χωρίς πόρους και χρονοδιάγραμμα;

Χωρίς διορισμούς και υποδομές, σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που λειτούργησε φέτος με 45.000 αναπληρωτές; Με σχολικές υποδομές ηλικίας κατά μέσο όρο πάνω από 50 έτη;

Η προσχολική αγωγή, το νηπιαγωγείο, το ολοήμερο δημοτικό σχολείο χρειάζονται πρώτα από όλα νέο και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, που θα προσφέρει γνώσεις και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά. Με ένα σχολείο ως τις έξι απόγευμα – πάρκινγκ, με έναν εκπαιδευτικό να μαζεύει τα παιδιά γύρω από το τραπέζι και να τους λέει «βγάλτε να ζωγραφίσετε», δεν στηρίζεται ούτε ο μαθητής ούτε η οικογένεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025