Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, θα κριθεί εάν θα συνεχιστεί η επέκταση και σε άλλους εργαζομένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) του γνωστού επιδόματος των 176 ευρώ, που θεσπίστηκε με τον Ν. 3016/2012 και έκτοτε δόθηκε σε πολλές κατηγορίες υπαλλήλων, είτε μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων είτε μέσω δικαστικών αποφάσεων, για λόγους τήρησης της συνταγματικής αρχής της ισότητας. Το ζήτημα παραπέμφθηκε ως εξαιρετικής σημασίας στην πλήρη Ολομέλεια Α.Π. (μέσα από τρεις «πιλοτικές» αποφάσεις), καθώς αφορά ευρύτατο κύκλο προσώπων.
Να σημειωθεί πως και σε αυτή την υπόθεση, όπως και στο ζήτημα του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ (που επίσης παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Α.Π.), η νομολογία του Α.Π. και του ΣτΕ έχει διχαστεί. Και αν η Ολομέλεια του Α.Π. υιοθετήσει τις απόψεις των τμημάτων της, τότε την τελική λύση ίσως χρειαστεί να δώσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) για να τερματιστεί η σύγκρουση ανάμεσα σε αντιφατικές αποφάσεις.
ΔΙΚΗ – ΠΙΛΟΤΟΣ
30 αποφάσεις δικαίωσαν εργαζομένους που διεκδίκησαν τα 176 ευρώ
Η μισθολογική παροχή των 176 ευρώ δόθηκε στη λογική της οικονομικής ενίσχυσης των πιο χαμηλόμισθων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύντομα, επεκτάθηκε νομοθετικά και σε πολλούς άλλους, ενώ ακολούθησε «μπαράζ» αγωγών από εργαζομένους σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ – κυρίως με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου.
Πάνω από 30 αρεοπαγιτικές αποφάσεις, δικαίωσαν εργαζομένους την τελευταία 5ετία, κρίνοντας ότι το επίδομα πρέπει να θεωρηθεί ως προσαύξηση του μισθού και συνεπώς για λόγους ισότητας πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες, αλλιώς υπάρχει ανεπίτρεπτη μισθολογική διάκριση.
Παράλληλα, αποκρούστηκε η χορήγηση των 176 ευρώ σε κάποιες κατηγορίες (π.χ., εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις, σε εκπαιδευτές οδηγών που εισέπρατταν άλλα επιδόματα κ.λπ.), ενώ πριν από ενάμιση χρόνο η Ολομέλεια ΣτΕ «μπλόκαρε» την καταβολή του στους δικαστικούς υπαλλήλους, δημιουργώντας ένα συνταγματικό εμπόδιο για την περαιτέρω επέκταση και σε άλλους υπαλλήλους του «σκληρού» πυρήνα του Δημοσίου (όπως, για παράδειγμα, οι ένστολοι που το διεκδικούν ακόμα με ομαδικές προσφυγές).
Υπάρχουν, πάντως, διοικητικά δικαστήρια που εξακολουθούν να εκδίδουν ευνοϊκές για τους εργαζομένους αποφάσεις, ενώ πέρυσι εκκρεμούσαν τουλάχιστον 20.000 σχετικές δίκες!
Η αρνητική στροφή της νομολογίας από το ΣτΕ και η συγκέντρωση τεράστιου όγκου αγωγών, που εκτιμάται ότι διεκδικούν ποσά ύψους τουλάχιστον 2-3 δισ. ευρώ, προβλημάτισαν αντίστοιχα και τα εργατικά τμήματα του ΑΠ, που άρχισαν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ζήτημα, «παγώνοντας» τις ευνοϊκές αποφάσεις.
Παρά τις θετικές για τους εργαζομένους αρεοπαγιτικές εισηγήσεις, αποφασίστηκε να παραπεμφθούν στην πλήρη Ολομέλεια 3 χαρακτηριστικές περιπτώσεις εργαζομένων (με σχέση αορίστου χρόνου και συμβασιούχων) σε δύο δήμους και στο υπουργείο Πολιτισμού, που διεκδικούν ποσά από 2.550 έως 5.985 € έκαστος (σε βάθος 2-3 ετών). Νεότερη αρεοπαγιτική εισήγηση -αντίθετα με την αρχική- προτείνει τη μη επέκταση του επιδόματος, υποστηρίζοντας ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της ισότητας.
Στην Ολομέλεια Α.Π. αναμένεται να δοθεί «μάχη», καθώς έχουν ασκηθεί πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ των εργαζομένων και από διάφορους συλλόγους εργαζομένων σε δήμους της Αττικής και της περιφέρειας.
«Κατευθυντήρια γραμμή»
Παράλληλα με αγωνία προσδοκούν την κρίση της Ολομέλειας μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες οι πάνω από 1.000 εργαζόμενοι (που είδαν να αναβάλλονται οι περισσότερες από 40 υποθέσεις τους μόνο στα εργατικά τμήματα του Α.Π.) για να δοθεί η «κατευθυντήρια γραμμή» στο συνταγματικό ζήτημα.
Eπίσης, χιλιάδες αντίστοιχες υποθέσεις εκκρεμούσαν πέρυσι στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια της χώρας, με κάθε εργαζόμενο να διεκδικεί ποσά που ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 4.000 ευρώ, νομιμοτόκως, ανά περίπτωση. Στις τρεις υποθέσεις της Ολομέλειας οι εργαζόμενοι ασχολούνται στους δήμους ως οδηγοί, καθαριστές, λογιστές, γραμματείς, σε δημοτικό βρεφοκομείο, σε υπηρεσίες νεότερων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού κ.ά.
Ανάμεσα στους υπόλοιπους με τις «παγωμένες» δίκες συγκαταλέγονται υπάλληλοι πολλών δήμων της χώρας, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι ασφαλιστικών οργανισμών, νοσοκομείων, ψυχιατρείων, ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας, υπάλληλοι επαγγελματικών επιμελητηρίων, διαφόρων ειδικοτήτων συμβασιούχοι, πρώην σχολικοί φύλακες κ.λπ.
Την ίδια στιγμή πριν από περίπου δύο χρόνια, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών οι υποθέσεις αυτές είχαν την πρωτοκαθεδρία στις εκκρεμότητες, ξεπερνώντας τις 10.000, εν αναμονή της οριστικής συνταγματικής λύσης.
ΕΘΝΟΣ