Σχέδιο επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να προσληφθεί βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία και μεταξύ των άλλων και νοσηλευτών σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλο.
Ερώτηση για τη θέσπιση του σχολικού νοσηλευτή κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ κ. Καράογλου με αφορμή το γεγονός ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μια από τις συχνότερες χρόνιες νόσους της παιδικής ηλικίας ενώ η παγκόσμια επίπτωση της νόσου αυξάνεται δραματικά κατά 4-5% ετησίως.
Ο υφυπουργός Παιδείας ενημέρωση ότι με βάση τη νομοθεσία οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να έχουν τις απαραίτητες ιατρικές ή φαρμακευτικές γνώσεις, ώστε να συνεισφέρουν με εξειδικευμένες πράξεις (χορήγηση φαρμάκου από το στόμα ή σε ενέσιμη μορφή) σε ειδικού τύπου ασθένειες των μαθητών (εφηβικός ζαχαρώδης διαβήτης, επιληπτικές κρίσεις κ.α.) αλλά και σε εποχιακές ιώσεις. Αυτό δεν αποκλείει την υποχρέωση του εκπαιδευτικού να παρέχει τις στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες στους μαθητές του σχολείου.
Σε περιπτώσεις που απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, οφείλουν να αιτούνται την άδεια των Διευθυντών της σχολικής μονάδας προκειμένου να εισέρχονται οι ίδιοι ή άλλο πρόσωπο το οποίο θα υποδείξουν σχετικά, στο χώρο του σχολείου, ώστε να τη χορηγήσουν. Σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά μαθητών, οι Διευθυντές οφείλουν μόνο να καλούν το ΕΚΑΒ για διακομιδή του μαθητή, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνουν τους γονείς του.
Προκειμένου να διευκολυνθεί η φοίτηση των μαθητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας παρέχονται οι εξής δυνατότητες:
Εγγραφή και ένταξη μαθητών που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις στην κατηγορία των κατ΄ ιδίαν διδαχθέντων.
Αλλαγή τρόπου εξέτασης των μαθητών Βθμιας με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
24 μέρες επιπλέον απουσιών για μαθητές που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις (μαθητές που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, σε θεραπεία αποδοχής μοσχεύματος, μαθητές όλων των τύπων νεοπλασιών που υποβάλλονται σε θεραπεία συντήρησης, ινσουλινοεξαρτώμενοι μαθητές, αιμορροφιλικοί μαθητές).
news.gr