Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας κατέθεσε υπόμνημα στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με το οποίο εξέφραζε την έντονη διαμαρτυρία του για τη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις», ενώ ενημέρωσε ταυτόχρονα τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Βουλής των Ελλήνων για το ζήτημα αυτό.
Στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ειδικός Αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων – Εθνική Πατριωτική Συμμαχία εισηγήθηκαν την ψήφιση του σχεδίου νόμου, ο Ειδικός Αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το καταψήφισε, ενώ η Εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, ο Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ., ο Ειδικός Αγορητής Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, ο Ειδικός Αγορητής της Ένωσης Κεντρώων και ο Ειδικός Αγορητής του «Ποταμιού» επιφυλάχθηκαν για την τελική τοποθέτησή τους, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Βουλή.
Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου καθώς η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίαση της 22ας Φεβρουαρίου 2018 τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε μία συνεδρίαση.
Τα μέλη του Σωματείου μας θα δώσουν δυναμικά το παρόν έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου διεκδικώντας:
Ø Να μην μετονομαστεί το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και όχι απλά να αφαιρεθούν όροι από την νέα ονομασία του Τμήματος. Θεωρούμε ότι ο προηγούμενος τίτλος κάλυπτε με απόλυτη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο και το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος και αντικατόπτριζε το εργασιακό προφίλ και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του. Για αυτό και δεν προτείναμε ποτέ καμία εναλλακτική ονομασία. Το γεγονός ότι στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ορίζεται ότι το Τμήμα που δημιουργείται «αφορά την αγωγή και φροντίδα παιδιών έως την ηλικία των τεσσάρων ετών», αλλά και η αντικατάσταση του όρου «προσχολική» από τον όρο «πρώιμη παιδική» προκαλούν εύλογες ανησυχίες για περιστολή του γνωστικού αντικειμένου του τμήματος και περιορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του. Άρα είναι προφανές ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αναβάθμιση το γεγονός ότι το Τμήμα θα γίνει Πανεπιστημιακό και θα ανήκει στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών από τη στιγμή που αλλάζει η ονομασία του, περιστέλλεται το γνωστικό αντικείμενο του και περιορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του.
Ø Να αποσυρθεί το άρθρο 33 που αναφέρει ότι θα γίνει υποχρεωτική η φοίτηση των νηπίων 4 ετών στα νηπιαγωγεία σταδιακά από το σχολικό έτος 2018-2019, κατά δήμους, οι οποίοι θα οριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και να ξεκινήσει άμεσα ένας ειλικρινής διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Και αυτό γιατί η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής θα οδηγήσει στην καταστρατήγηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου μας (ηλικίες 0-6 ετών) αφού περιοριζόμαστε ήδη νομοθετικά και δεν μπορούμε να απασχοληθούμε στα νηπιαγωγεία του Υπουργείου Παιδείας που θα έχουν πλέον αποκλειστικά στην αρμοδιότητα τους τις ηλικίες 4-6 ετών. Ταυτόχρονα μια τέτοια ρύθμιση θα συρρικνώσει σημαντικά τους παιδικούς σταθμούς που θα αναγκαστούν να φιλοξενούν παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών.
Η απάντηση όλων μας απέναντι στην υποβάθμιση του κλάδου
που επιχειρείται από την Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ηχηρή!